INSTAGRAM

Sunday, June 5, 2016

Kisah temuduga 3 : Management trainee and Retail Trainee Aeon

As salam,


30 January 2016






Iklan Jobstreet

Aeon Management trainee -Walk in Interview

Venue: New York Hotel

Time: 10 am to 5 pm

Pergi dengan tekad untuk mencuba nasib , haha...

redah kasi pecah jeklah weiii

New York hotel  (pernah exam PTD kat sini tahun 2012 ke 2013 ntah, pastu exam PTD tahun ni, aku terlupa, aku pi tidoq, boleh?)


hampeh weiii..


Aku datang dengan bahagianya, pakai sneakers lepastu tukar heels, pastu jalan tak nak kekok pulak, orang aeon tu pun pelik jek tengok aku..

Maka, diri ini kagum dengan perempuan dan 'lelaki' yang boleh berjalan di shopping mall  dengan heels , uhuk-uhuk Che Ta . Yang kalau menari pakai heels tu memang tabik king koil ku berikan.

sorok sneakers bawah meja yang ber'skirting

aku datang dalam 12 lebih,

Masuk-masuk lepas bukak kasut, jumpa kat kaunter, kena daftar nama - isi borang- jawab soalan kira-kira-psikologi.. tak berapa susah soalan matematik dia, kira peratusan macam tu je.

Lepas tu dah siap bagi dokumen yang dia nak, sijil dan resume bagai, lepas tu tunggu giliran.

Jumpa calon-calon lain, muda-muda ...

Dalam hati aku, "Eh, nampak tua sangat tak aku ni?"

Tapi, kira okaylah, orang kat kaunter tu panggil aku adik

Itu pun sebab, aku pi jawab soalan dalam borang tu kat depan dia .. padahal kena pergi kat tempat lain, isi borang tu

Malu Hakak tau

Pergilah kita bilik satu lagi,

Tengah-tengah isi borang,

sorang lagi tegur.

"Isi borang bukan  kat sini, kat sebelah, sini tempat orang interview."

Eh?

#fine #macamtakbiasa #malu

Tunggu punya tunggu, oh, patutnya kalau datang awal, dalam pukul 10, ada talk dari penemuduga,
dalam pukul 2 lebih , dipanggillah nama aku

Sebab, time aku dah tak ramai tinggal, aku kena interview bertiga je sepatutnya sekali interview 4 orang.


Urus setia; This interview will be conducted in English, bla bla

Berjalan ke tempat interview,

Penemuduga: Okay, Arif, Hisyam Hamid (Bukan nama sebenar, tak ingat nama , sorry), Munirah

Ambil tempat masing-masing

Penemuduga: We have , a diploma, degree and master holder here, all three different. *smile
You all have your lunch already?

Kami: Not yet

Penemuduga : Me, too. Okay, After this yah..
Okay, I want to know your background, your age, your family including sibling, and your education

Arif  (Aku baru perasan , handsome weiii) : My name...

Penemuduga Oh, I am sorry, at first I thought you were Chinese

Arif : Yah, my father is Chinese married with my mother, muslim, so my father convert

Interviwer : So, you can speak in Chinese, Mandarin?

Arif : No, my father is Baba, Malacca. Don't speak Chinese

Penemuduga : Oh, Okay..

Arif : My name.... I am 23 years old (If not 22, oh my, L.I.T.T.L.E brother)


Blabla  my turn

Saya : I am 28 years old this year, but not yet 28, still 27 (sambil renyih..hehe)

Penemuduga : Are you okay, like you know, wasting time for studying and you don't apply what you have been studied?

Aku : No, I can apply what I have been studied Industrial Engineering is not about machine , is about system, for example in facilities , I can design layout , the suitable display, and how to reduce cycle time and line ( What I am thinking at that time?!)

Penemuduga : For me, if I study accounting but I work as ( Tak ingat apa) , So, I think that is wasting time. It's okay, some people study medicine, but end up want to do retail business. It is about are you willing to do the retailing that is not what you study in the university. This job requires  hands on, you know, hands on? You have to be multitasking. If there are a lot of customers and not enough staff, you might need to be cashier, you need to go up and down floor? Are you willing to do that? Some people might say, I have  master, that is not my level to do that job , that is not my job.


Soalan dia yang lain, what is your weakness? what is your biggest achievement in your life? Nak kerja kat Aeon mana (Aeon Kempas nak bukak)

Weakness aku jawab to prioritize things ( jawapan mintak kene reject ..lulzz)

Biggest achievement ; Hiking Gunung Ledang ( Penemuduga tu gelakkan , fine) dan lepastu the struggle to get master , financial things etc ( nampak drama dia?)

Penemuduga : That's why you have to find suitable job blalablala ( ok, nampak dah peluang tipis)


Lepastu bila sampai rumah , baru aku baca pamphlet yang dia bagi ..




Whattt? 21 to 26 years old... hmmm patutlah...kat Jobstreet tak habaq punn
Malunyer!!!! (jerit tekup bantal kat muka)



Lepas sebulan (kot, maklumlah entri dah jadi artifak kat muzium) , dia bagi email, 
yang aku tak dipilih, sebab dia pilih calon dengan background yang lebih sesuai.


Baiklah. Baru berangan nak pergi Jepun. Kbai.




No comments:

Post a Comment

terima kasih sudi baca :D