INSTAGRAM

Sunday, June 12, 2016

Rezeki dalam Pelbagai Bentuk dan Rupa


As salam,


Selalu kau mengeluh tentang apa yang kau dapat apatah lagi tentang benda yang kau tak dapat.


Sesungguhnya, Allah telah tetapkan apa yang terbaik , namun kerisauan selalu hadir dalam diri manusia.


Setelah secara rasminya tamat pengajian,
pencarian kerja bermula.
Kembalilah kita ke zaman lepas degree, 6 tahun dahulu.




Sebenarnya aku mula cari kerja bemula dari semester akhir lagi , lebih kurang bulan 7, tahun lepas.
Tapi, satu pun tak sangkut...luls



Pergi karnival kerjaya bulan Februari, mintak separuh masa kat Jabatan Perangkaan Negeri Johor., katanya temuduga akhir bulan Februari...

Tapi tak panggil  pun. I iz zaddd.

Jumpa iklan kat Facebook, terima kasih kepada yang share.




Telefon 20 April, temuduga 21 April, terus masuk  hari tu jugak.. walaupun di psiko tentang gaji (RM54 sehari) , tahap pendidikan dan jarak rumah (Pontian-JB). 





Orang kalau dah desperate kan.... Saya sangguppp!!!! (disertakan bunyi gema)




Alhamdulillah, sukar gambarkan betapa aku bersyukur diberi peluang ini.. walaupun aku selalu komplen kerja bluar panas tak hingat, kereta tak de air cond weih, muka haruk, sesat lagi belum kira jumpa orang yang macam-macam. Jadi, kepada peniaga mahupun sesiapa yang dibanci ,  kita tolong menolong , kasihanilah kami, kita banci untuk manfaat bersama. Tapi, sebenarnya aku seronok dapat pengalaman dan jumpa ramai juga orang-orang yang baik.






Berjumpa dengan orang baru dan cerita baru.
 (Yang hat paling depan tu bukan Akim Ahmad , husband Ummu Shaikhah Stacy Anam)



Selit sekali Di Sebalik Tabir , untuk 2 gambar atas ni. #Thestruggleisnotrealenough




Mendapat semangat daripada insan lain walaupun mereka jauh lebih muda..





Mendapat tunjuk ajar daripada mereka, walau muda lebih pengalaman... ape ni Mun?



Insan yang paling rapat dengan aku sepanjang bekerja sebagai pembanci untuk projek Banci Ekonomi 2016
Hat duduk tu, orang Pontian, lagi gigih, gerak sebelum Subuh 5 pagi, nak kejar naik bas ke JB.
Teka apa yang lagi mengejutkan?!
Dia junior waktu kat SAKTI, aku SPM 2005 , dia SPM 2010.




Dengan retis-retis, adik-adik semua ni ..21 tahun kecuali hat yang depan si Kusnul Kutimah 
(baju hitam nama unik) 23 tahun... tapi kahwin dahhhh..
Yang tudung pink tu bukan Neelofa yer... sesat apa pulak si Lofa kat sinikan.





Seronok dengar pengalaman hidup masing-masing. Bagaimana perjalanan mereka sebelum sampai sini , bekerja sebagai Pekerja Sambilan Harian(PSH), ada yang pernah jadi Manager Mcdonald, ada yang sebelum ni  Civil Engineer, tapi sebab stress berhenti, ada yang mohon nak masuk universiti , mohon 3 kali tak dapat.. walaupun keputusan STPM 3 pointer ke atas.




Ada jugak yang ada di sini kerana kawan baik dari kecil.




3 manusia pertama yang aku kenal , dan terus jadi paling rapat.. Bebudak ni kaki make up , doklah nasihat aku pasal jodoh dan penampilan... hew hew hew




Kancil legend yang telah bersama aku jauh dan dekat, susah atau senang...





demi mencari rezeki... walau berat atau busuk




walau masin mahupun pedas





Namun, jika kita bersyukur dan mencari hikmah...InsyaAllah, manis akhirnya..





kalau bukan rezeki, apa yang ada di dalam mulut , boleh terkeluar balik..

Ya, depa acah-acah jek, suap kek untuk aku , lepas bergambar,  depa masuk kek dalam mulut depa (telan ayaq liuq)...huhu




Sesunggunhya, rezeki bukan semata-mata dalam bentuk wang, rasa gembira, masa lapang, ketenangan fikiran dan dipertemukan dengan orang-orang yang baik , adalah  rezeki yang aku sangat syukuri.

21 April 2016 - 27 Mei 2016, satu purnama yang indah , yang Allah telah pinjamkan untuk aku.

Allah mengurniakan rezeki aku di tempat yang lain.




Saba ( 34 ) : 36
قُلْ إِنَّ رَبِّي يَبْسُطُ الرِّزْقَ لِمَن يَشَاءُ وَيَقْدِرُ وَلَكِنَّ أَكْثَرَ 
النَّاسِ لَا يَعْلَمُونَ
“Katakanlah: "Sesungguhnya Tuhanku melapangkan rezeki bagi siapa yang dikehendaki-Nya dan menyempitkan (bagi siapa yang dikehendaki-Nya). akan tetapi kebanyakan manusia tidak mengetahui".
sumber

Bak kata Rizalman Ibrahim, Rezeki itu dalam pelbagai bentuk dan rupa.
Alhamdulillah

md: Gambar last tu masa hari Jumaat (konon-konon overtime, yang sangat jarang berlaku) sebab tu pakai baju suka hati, hari lain kita sebagai penjawat awam ya, pakai baju kurung.

md: lokasi di pantai : Batu Layar, Kota Tinggi.
       lokasi cendol durian : Jalan Senai Utama 4/6 ,Taman Senai Utama.


Alhamdulillah. Rezeki bertemu di bulan ramadan.

Sunday, June 5, 2016

Kisah temuduga 3 : Management trainee and Retail Trainee Aeon

As salam,


30 January 2016






Iklan Jobstreet

Aeon Management trainee -Walk in Interview

Venue: New York Hotel

Time: 10 am to 5 pm

Pergi dengan tekad untuk mencuba nasib , haha...

redah kasi pecah jeklah weiii

New York hotel  (pernah exam PTD kat sini tahun 2012 ke 2013 ntah, pastu exam PTD tahun ni, aku terlupa, aku pi tidoq, boleh?)


hampeh weiii..


Aku datang dengan bahagianya, pakai sneakers lepastu tukar heels, pastu jalan tak nak kekok pulak, orang aeon tu pun pelik jek tengok aku..

Maka, diri ini kagum dengan perempuan dan 'lelaki' yang boleh berjalan di shopping mall  dengan heels , uhuk-uhuk Che Ta . Yang kalau menari pakai heels tu memang tabik king koil ku berikan.

sorok sneakers bawah meja yang ber'skirting

aku datang dalam 12 lebih,

Masuk-masuk lepas bukak kasut, jumpa kat kaunter, kena daftar nama - isi borang- jawab soalan kira-kira-psikologi.. tak berapa susah soalan matematik dia, kira peratusan macam tu je.

Lepas tu dah siap bagi dokumen yang dia nak, sijil dan resume bagai, lepas tu tunggu giliran.

Jumpa calon-calon lain, muda-muda ...

Dalam hati aku, "Eh, nampak tua sangat tak aku ni?"

Tapi, kira okaylah, orang kat kaunter tu panggil aku adik

Itu pun sebab, aku pi jawab soalan dalam borang tu kat depan dia .. padahal kena pergi kat tempat lain, isi borang tu

Malu Hakak tau

Pergilah kita bilik satu lagi,

Tengah-tengah isi borang,

sorang lagi tegur.

"Isi borang bukan  kat sini, kat sebelah, sini tempat orang interview."

Eh?

#fine #macamtakbiasa #malu

Tunggu punya tunggu, oh, patutnya kalau datang awal, dalam pukul 10, ada talk dari penemuduga,
dalam pukul 2 lebih , dipanggillah nama aku

Sebab, time aku dah tak ramai tinggal, aku kena interview bertiga je sepatutnya sekali interview 4 orang.


Urus setia; This interview will be conducted in English, bla bla

Berjalan ke tempat interview,

Penemuduga: Okay, Arif, Hisyam Hamid (Bukan nama sebenar, tak ingat nama , sorry), Munirah

Ambil tempat masing-masing

Penemuduga: We have , a diploma, degree and master holder here, all three different. *smile
You all have your lunch already?

Kami: Not yet

Penemuduga : Me, too. Okay, After this yah..
Okay, I want to know your background, your age, your family including sibling, and your education

Arif  (Aku baru perasan , handsome weiii) : My name...

Penemuduga Oh, I am sorry, at first I thought you were Chinese

Arif : Yah, my father is Chinese married with my mother, muslim, so my father convert

Interviwer : So, you can speak in Chinese, Mandarin?

Arif : No, my father is Baba, Malacca. Don't speak Chinese

Penemuduga : Oh, Okay..

Arif : My name.... I am 23 years old (If not 22, oh my, L.I.T.T.L.E brother)


Blabla  my turn

Saya : I am 28 years old this year, but not yet 28, still 27 (sambil renyih..hehe)

Penemuduga : Are you okay, like you know, wasting time for studying and you don't apply what you have been studied?

Aku : No, I can apply what I have been studied Industrial Engineering is not about machine , is about system, for example in facilities , I can design layout , the suitable display, and how to reduce cycle time and line ( What I am thinking at that time?!)

Penemuduga : For me, if I study accounting but I work as ( Tak ingat apa) , So, I think that is wasting time. It's okay, some people study medicine, but end up want to do retail business. It is about are you willing to do the retailing that is not what you study in the university. This job requires  hands on, you know, hands on? You have to be multitasking. If there are a lot of customers and not enough staff, you might need to be cashier, you need to go up and down floor? Are you willing to do that? Some people might say, I have  master, that is not my level to do that job , that is not my job.


Soalan dia yang lain, what is your weakness? what is your biggest achievement in your life? Nak kerja kat Aeon mana (Aeon Kempas nak bukak)

Weakness aku jawab to prioritize things ( jawapan mintak kene reject ..lulzz)

Biggest achievement ; Hiking Gunung Ledang ( Penemuduga tu gelakkan , fine) dan lepastu the struggle to get master , financial things etc ( nampak drama dia?)

Penemuduga : That's why you have to find suitable job blalablala ( ok, nampak dah peluang tipis)


Lepastu bila sampai rumah , baru aku baca pamphlet yang dia bagi ..




Whattt? 21 to 26 years old... hmmm patutlah...kat Jobstreet tak habaq punn
Malunyer!!!! (jerit tekup bantal kat muka)



Lepas sebulan (kot, maklumlah entri dah jadi artifak kat muzium) , dia bagi email, 
yang aku tak dipilih, sebab dia pilih calon dengan background yang lebih sesuai.


Baiklah. Baru berangan nak pergi Jepun. Kbai.