INSTAGRAM

Monday, May 16, 2016

Sungai Pelepah Kiri


As  salam,

7 Mei 2016

Selama ni aku tidak pernah tahu kewujudan Pelepah Kiri ke Kanan ni, sehinggalah aku tengok kat Instagram, bakal kakak ipar tak jadi aku,  pergi sana. Ya, begitulah laman sosial memainkan peranan mempengaruhi hidup aku.

Lepas tu, kawan-kawan di UTM, kerana tuhan untuk manusia (jangan nak curi eh slogan UiTM punya, UiTM dihatiku ), ajak join..

Berdesup  secara jemaah join dalam group, dengan mempertaruhkan modal RM10 untuk daypack aku pun join... sekarang ni ekonomi teruk, yalah tahu lah kita dok banci ekonomi, penat dah aku dengar taukeh kedai dok melepaskan keluh kesah ...saya hanya buat kerja ja apek, jangan marah saya..


Aku asalnya berat hati nak join, dan dalam fikiran aku rancang alasan mengejut, seperti terbangun lewat dan terus off phone.... ataupun, rasa tak sihat, atau pun alasan keuzuran wanita...


Namun, janji harus ditepati, kerana aku tidak mahu disamakan dengan ahli politik yang aku kutuk setiap hari.. #poyoharusada ...dan aku mesti amik gambar kat port bakal kakak ipar tak jadi aku tu bergambar...

Perjalanan dari UTM ke Air Terjun Kota Tinggi tak delah lama mana , bawah sejam...

Nak pergi ke kaki gunung kena lalu ladang kelapa sawit, bercinta jugaklah nak dapat laluan yang sebenar.





Gambar kredit : Tirah Nordin

Hahahaha.... inilah antara sebab yang aku berat hati nak join.. aku akui sebagai seorang yang kadangkala pessimist, aku berfikiran yang  semakin ramai yang join dan aku tak  kenal, semakin menjadikan pergaulan antara ahli kurang 'intimate  mesra.




Nyah kau negativity!





Alhamdulillah, aku tak ikut hasutan kemalasan yang selalu bermaharajalela. Kalau tak, memang makan hati bercicahkan hingus tengok air terjun ni wei.







Selain itu, kalau tak pergi, tak dapat berkenalan dan mendengar cerita kakak ni, interior designer okay.



dan berkenalan dengan adik manis ni...



dan ini . 
Hmmm, nampaknya sejak dua tiga empat menjak  ini pertambahan kenalan aku lahir tahun 90-an belaka..



Kenalan hat perempuan jalah... 
Saja ja nak beritahu, takut ada yang tanya hat lelaki pulak :P 
#maktakkuasanoks













Cari makhluk tersembunyi.


Tahu tak, nak update belog ni perlukan kekuatan dan halangan dia bukan sikit. 
Selain halangan kemalasan yang korang pun dah menyampah asyik dengar tu jek kan..
Laptop aku tak boleh detect hardware. Jadi, aku kene pinjam laptop mak aku, masukkan gambar, upload kat  email/drive, download kat laptop aku... edit dan upload semula kat sini.




Tapi, aku bukan saja jek nak mengadu, aku sanggup buat ni sebab si bumak, Bell ni.
Seorang legend dalam arena pergunungan, apa yang aku belajar daripada dia, dia sangat baik dan ambil berat terhadap setiap ahli yang sertai aktiviti bersamanya. Dia membuatkan orang yang baru  tak rasa terasing. Sesiapa yang jumpa dia semestinya akan jatuh suka kat dia, kerana karakter dia yang kelakar dan pandai masak #orangutaghani 

Pujilah sikit, sebab dia yang request suruh buat post ni :P

(Kau ingat aku saja-saja jek nak puji orang)



Laluan dia taklah semput, aku takut gak ar pewai, sebab makin debab. Banyak kena berhati-hatilah, laluan berbatu dan tak boleh elak ar air dan kelicinan .. lebih-lebih lagi yang jalan sambil berangan  tu kan.. kang tergelincir.





Kasut pakai yang hat cengkam, kasut ni aku tak suka, pasai longganq, pastu nanti kuku aku hitam, tapi sebab dia murah, dan tak delah risiko tapak tercabut sebab gam tanggal kan... kita pun pakailah kasut lima hinggit (kot) beli kat DIY ni.




gambar kredit : Tirah Nordin

Bersedialah berbasah-basahan,  perempuan yang bendera jepun tu paham-pahamlah...




Sampai campsite, hujan pulak.. dah kena pasang fly.. aku memang tak membantulah pasal ni. kita sorok terus bawah fly.  Aku malas jek nak cakap hal yang aku pengakap, pastu khemah roboh... huhu



Sebelum hujan, sponsor otak-otak dan tukang bakar ikan, gigih hidupkan api pakai arang.. sekali hujan...dengan lapar lagi... ko rasa,?





Dah kena buat bara baru, masak bawah fly dengan api payah pulak nak hidup time tu..




kalau aku tak pergi join aktiviti ni, tak dapatlah rasa otak-otak  ni..
Hiking makan otak-otak.
Kau hado ? 
Terima kasih penaja.




Yang hat jantan biasa lah, wajib  pekena kopi , mangsanya si Togelah ni..
Depa dok bida siapa hantaran paling tinggi. Setakat ni Toge berada dalam kedudukan yang kukuh.




Sebenarnya, menu utama bihun sup, depa kata sedap sangat. Pasai aku tak bawak bekas sebab lupa, aku tak makan, aku malu nak habaq....hahaha #kalaumalukempunanlahjawabnya

Tapi aku makan ikan goreng, depa pi goreng pakai stove, pasai hat bakaq punya bercinta nak masak.


Sebab aku tak dapat nak camping, aku dengki tak dapat naik Bukit Sisek (tambah 2 jam naik, turun setengah jam), dapat Bukit Paser je, lepas tu siapa yang camping, dapat makan spaghetti, ngan kambing bakar, ngan udang...
Jadi, aku tak mahu share gambar diaorang... lebih-lebih lagi depa amik gambar kat port bakal kakak ipar-tak -jadi -aku  amik gambar..


Mencik.




 gambar  kredit: Amalkaff

Anak buah aku tengok gambar atas ni, lalu berkata,

" Acu yang pakai baju Johor tu e?"

Ehem ehem, aku ada iras TTA rupanya ek.

Sebelum mata korang letih,  buat rolling eyes pasai meluat... baik aku blah..

Beta mahu beradu dulu... 



No comments:

Post a Comment

terima kasih sudi baca :D