INSTAGRAM

Thursday, July 30, 2015

Gunung Panti dan Blogging


As salam,

Di dunia ini , semua punya kitaran. di bawah, meningkat, di atas, menurun, dan terjelepok di bumi kembali..

Kitaran kehidupan,
Kitaran kerja, 
Kitaran produk,
Parti politik ,
dan blog juga..

Media sosial ; friendster , myspace, facebook, twitter dan Instagram...


Macam mula-mula kita ada group whatapps , semua benda nak cerita kat group tu, mesej sampai beratus-ratus, lepas dah lamaaaa, semua krik-krik..

Haha, secara positifnya bagus lah kan, kita tak spend masa menghadap phone lelama kan, kehidupan dalam phone tu, tak semua real.. okay , hidup lah di dalam realiti , kataku kepada diri sendiri.

Tapi, kerana kita ni dah tua , kita ni sentimental sikit..

Relevankah masih setia dengan blogging? 

ya atau pun tidak  jawapannya...adalah  soalan yang seterusnya,

Kenapa buat blog?





Kongsi apa yang kita lalui, aku suka dengar cerita orang, baik atau buruk semua bagi pengajaran... walau aku tahu apa yang aku tahu tak lah banyak macam yang orang lain tahu, tapi sekurang-kurangnya aku tahu, apa yang aku tak tahu..begitu, tahu?

Macam nak pergi Gunung Panti ni,,,
Mana dapat tahu perkataan Gunung Panti... tengok instagram orang , dia daki Gunung Panti, lepastu tengok hastag Gunung Panti

Lepas tu curious, 
lepas tu google.. 
Apa yang keluar, 
Blog , pengalaman mendaki Gunung Panti
Blog adalah medium pengalaman yang jujur... (melainkan iklan lah kot, mungkin ada sedikit bias, hmmm, tidak husnuzon di situ yer, munirah)





Tapi, adakah dengan melihat gambar, dan membaca blog sahaja kita dapat rasa pengalaman yang sama?
Semestinya tidak, kalau dapat macam tu,  memang jimat , aku tak masak atau pun pergi restoran lah, pergi jek blog tiffin biru ke azlita masam manis ke, atau segala blog dan instagram makanan , terus dapat makan, Beef Wellington Gordon Ramsay.... ha kau, tidak kah tiada kaitan disitu #hambar


Bila kita pergi sendiri ke sini, banyak kali pusing, banyak kali tanya orang, sebab hentian pertama adalah, ladang getah...
Wei, kita nak nak motong ke nak mendaki nih?

Lepas tu hentian kedua adalah taman rekreasi... hmm, nasib tanya orang kalau tak dah masuk ke taman fantasi mana lah..

Kemudian, method cuba jaya tanya diteruskan, hinggalah membawa kita ke Kampung Lukut. Walau alamat Kota Tinggi, semua speaking nogori, poei pokan, bawak basikal... Biso bonar...Ko jolobak ko jolbu (gigih google lirik, pastu copy)

Sudahlah tu kena, berletiaq pulak dengan mak cik kat sana, pasai pa, dah lewat nak tengah hari baru nak pi, lepas tu tak boleh pi sendiri, nanti sesat, kena orang bawak, nak balik kan dah gelap pukui bapa pulak nak sampai., nak hujan pulak tuh.. oh,loghat utara masih favorite aku.



Tak boleh tak jadi nih,  kalau tidak masakan dapat minum air akar, kaler kuning ni kan.... haishh..
Lalu, ada rezeki , ada orang kampung nak bawak pi naik gunung , tapi bukan rezeki kita sangat lah, sebab rezeki dia , dapat bayaran RM120 untuk 6 orang ...









Cabaran juga tidak sama seperti hanya membaca, macam kita baca buku atau dengar kisah kejayaan orang berniaga, cuba hang pi meniaga nengok, senang ke tak nak buat duit, sesenang nak habiskan duit tak? kalau senang pun , betul ke idak caranya... Lagi satu jangan mudah terpedaya orang cakap, macam gambar pun sama, orang boleh cakap, yang Nisak bawak botol tu, isi air teh, ke air kenCh ke, tapi korag yang tahu kisah sebenar kan, air apa aku beritahu tadi? Ayaq akaq .. aku sampaikan apa yang pak cik tu cakap ja..leulz



Kalau jenis ada kawan yang suka share kadang-kadang tak bagus jugak, seperti kongsi gambar kita   nampak pendek atau tembam.. boleh sampai putus sahabat... raya ada lagi kan, mintak maap eh...




Hmmm, bila share gambar, orang akan tafsir , budak ni rajin masak, oh, cantik rumah dia, hmmm,, nak beritahu lah tu dia sorang  kerja Engineer, kereta besar, tapi mana kita tahu niat diakan... sheessh korang ni kan... husnuzon husnuzon.





Tapi, dengan adanya gambar-gambar yang dikongsi, boleh mengembalikan memori.. kalau ada yang terasa hati, mungkin terubat sendiri.




ya, macam bubuh gambar, tak tersusun, juga boleh menimbulkan keraguan... 

Yang penting jangan berhenti melangkah, walaupun lemah.. ceh, cakap memang mudah. talk is cheap, yang kau terbongkang tak larat nak naik , putus asa , nak bakar kentang kat hutan tu pehal.. hehe

Tapi, tak de bukti..


semua bakti kawan-kawan memberi kata-kata menusuk hati, agar terus mendaki... ha cenggitu, kau yang nak sangat naik gunung ni kannnn. 
kalau tak mungkin selamat berjumpa babi.






Hm, hujan lebat bak ang..... turun gunung dengan hujan lebat, ko rasa? hmm , kau kena rasa ..
tak nak rasa, tak pe...



Bila dah kat bawah, sesat jugak bai...jumpa lembu, kandang kambing,  ni guna orang ni, kalau pi sendiri, nangis kau mengenang wifi kat rumah..




Kena rentas sungai,




Rentas apa panggil ntah nih.. terfikir di benakku , adakah aku perlu melompat pagar ni, 
sudah lama aku tak mempraktikkan bakat aku melompat tinggi mewakili diri sendiri suatu ketika dahulu.. puiii...



Jalan-jalan lah kita kat ladang sawit , macam program lawatan kanak-kanak riang ke ladang kelapa sawit.. hm pak cik tu atau lebih gemar dipanggil abang, dia bagi contact number, untuk siapa-siapa nak pi naik.. tapi, hilang dah ... ni semua angkara, handphone rosak masuk air, pastu ang bijak sangat pi letak dalam poket seluar, pastu rentas sungai, tergelincir pulak tu  hmmm.. sia-sia masuk universiti..






Suasana itu lebih mengingatkan aku zaman kanak-kanak ,#90skids Usop Sontorian.. tahukah anda, Usop Sontorian, berasal, dari Parit Sonto, yang terletak tidak jauh dari pekan Ayer Hitam, Johor (sumber).. dan Keluang Man, berasal dari Kluang.. haha.. kay tipu, Keluang=kelawar besar (sumber).. #HidupbangsaJohor #PahlawanBugis puiih , mesti budak negeri lain nyampah kan yang over-over tuh.. leuls, takpe aku paham.





Kau fikir apa akan jadi kepada wanita bertudung , wide shawl pashmina, hiking dalam hujan lebat...





belum lagi yang pakai tudung bawal , kelepet sebelah, lepas tu confident cekak pinggang (pasai pa tak dak orang tegur wei tudung aku camtu ) kamera pun dah masuk air.. dapat lah kualiti gambar zaman 80 an..

Oleh itu, bila kita di tengah-tengah perjuangan atau perjalanan dan rasa hampir putus asa, fikir balik, pasal apa ang dulu nak sangat buat benda tu atau pilih benda tu
When you're about to quit, remember why you started



Namun, walau sesetia mana pun kita pada sesuatu, bila kita dah lalui, dikurniakan akal, maka buatlah keputusan yang terbaik, untuk agama, negara, bangsa, keluarga, dan diri anda..





#kitaubah 

(sampai tak motif? )

Thursday, July 23, 2015

Cerita Raya Saya (2015)


As salam


Cerita raya tahun 2013 dan 2014

2013 : Faktor-faktor menggembirakan di hari raya 

2014 : Salam Syawal 


Raya tahun ni, nak cerita apa?

1, 2, 3 .....raya ,1, 2, 3 raya .. till I lose count,

hoi, relaks lar baru 27 tahun... kalau umur panjang, banyak raya lagi kau nak hadap... tak payah lah nak buat kesian sangat


Alhamdulillah, raya kali jumpa ramai babyyyyy......kaum kerabat dan sahabat handai sungguh produktif ..huhu

Iman yang ke empat oleh kakakku, dari keturunan banyak berfikir...





Iman Tariq, why so serious?  Padahal, dia pikaq, sapo mok cik loqlak dok tangkap gambaq ni?






Iman Tariq bersama mentornya, iman yang pertama , Iman Alif.






Tapi jangan hang ikut tang pakai songkok senget sampai besaq naa..




Kamilia Iman dan Iman Haidar, si keriting tak pernah gunting rambut bersama Pak Ngah, adalah  perangai 'baik' Pak Ngah tu depa dok waris..
Dekat Laman Maryam milik sedara aku ni , biasalah jadi port kitaorang bergambar tiap-tiap raya. si Iman Haidar ni nampak ayam , lepas tu dia pi panggil ayam tu ,
"Ayam! Ayam ! Ayam! , Hei , Ayam!"

Bila dia nak makan pas tu, dia nak lauk ayam,
" Nak Kokok"


#mudahterhibur 
Alahai anak ...



Kamilia Iman , si Kak Nam , kuat bebel... 
"Acu ni ayik amik gambar jek" 
"Acu, kenapa banyak jerawat?"

Acu, bla bla.. 


Bila tengok gambar ni, oh my, dah besar dah anak buah bujang aku ni, ingat lagi dulu, masa dia kecik, aku tak reti sangat nak excited jumpe dia.. aku suka, tapi aku tak reti..leulz

Aku bagi makan anggur masa dia kecik  1-2 tahun kot ,  pastu dia masukkan sebiji anggur dalam mulut dia, pastu aku gelabah, sebab ada biji dalam anggur tu, pastu si Iman Alif tak bagi aku amik dari mulut dia , pi sorok, tutup ketat-ketat mulut dia..

Bila dia dah besar sikit dalam, 5 -6 tahun kot, dia panggil aku, pastu dia pi pancut kat ruang tamu.. atas karpet! Depan mata aku!

Pastu sekali tu, akak aku suruh jaga si Iman ni jap, dia pi main air kat sinki, aku tutup kepala paip. Dia pi jerit ngamuk,
aku bingit, aku biaq pi dia main, habis baju dia basah

pastu dia tidoq depan tv dengan baju basah...

Kak, aku balik, " kau biar dia tidur dengan baju basah?"

 huhu, ampun, mak cik tak matang time tu..hihik






#Rasatuaoi




Ha, tepi sikit .. Acu korang pulak nak posing, 
suruh Kamilia ni amik, dia bentak.. haha.. dapatlah ni, sudahlah pejam mata , kena photobomb pulak dengan si Puyol tu.

Tak payah tunggu  ada nak sendiri, nak dapat tengok perangai sendiri, anak buah pun dah cukup...



Tudung bawal ni, tudung pi kelas cap Kangaroo RM5 sehelai .Baju aku beli online kat Hijah Couture , Harga dia RM110 lepas discout dapat wide shawl , harga pasaran RM10.. sekali aku pi kat Kemboja bukan Cambodia nun, kat  Kota Tinggi  tu, harga  baju ni RM70 boleh dapat.. -____-

konon, boring tengok dress , dan jubah, rasa nak feeling klasik dan boleh pakai banyak kali dan tak over.








Iman Haidar bersama mentornya, Kamilia Iman, nak belajar buat peace





Boleh lah tu... lain kali belajaq benda berfaedah pulak eh..



Raya ketiga, ada tahlil untuk ahli keluarga yang telah kembali ke rahamatullah di rumah mak saudara aku.
Maaf ni jer gambar yang terbaik, biasalah  bebudak , ni Irfan , seorang anak yang mesra dan baik, Arwah ayahnya yang telah pergi pada bulan Februari , meninggalkan keturunan insyaallah menjadi anak yang soleh.


Mok Su dan sepupu-sepupuku, gambar pun banyak kena crop, ada pergerakan yang tak diingini, mencabar betul nak amik gambar korang nih. Diaorang pun bakal dapat anak buah baru, kak ipaq dia tengah mengandung.




Wafa yang sampai la, tak ngam dengan aku..tak cukup penyayang ke Cik Mun ni yang..Lels



Ni mana lagi comel nih, mak ke baby ke nyer?
Hazim Rifqi dan Izara Sofea, anak sepupu aku , ade lagi baby sepupu aku yang lain , Adelia Naurah tapi tak dak pulak masuk kamera.

Kemain memasing buh nama anak....  adaptasi novel sangat.



Tanpa ada yang tua, tiadalah yang muda.



Ini superwomen , Mak Long , mak aku, Mak Na...
Tanpa mereka ni, aku rasa keluarga memasing tak raya.
Mak mak contribute 95% dan keatas terhadap persiapan raya.
Ha, korang rasa korang sumbang berapa peratus terhadapan persiapan raya keluarga?
K.. aku tanya depan cermin..





Cukup loving ke idok?

siapa pulak Shaolin ayu ni...hoho, ni Filza Eesya Nabila.
Aku cabar hampa, lepas  seminggu recall balik nama dia ni.
Baju purple Hijrah Couture ni aku reuse , raya 2013 punya.. Tahun ni kan tahun penjimatan.




Saja sabotaj Nisak kat gambar atas kanan tuh....
Sebenarnya kita orang mana ade kekok, Eesya suka jek.. kita malas jek nak show off...:P





Foinne,, Eesya, Fine!.. Ni ngan mak pak dia, Atul dan Pau... kemain suka bapak dia.. hehe, hari raya ni,  kira aku mintak maaf sekali untuk kutukan akan datang..hehe








Pergi raya rumah Pau , bangga bak baru menang kerusi adun , dia bergambar ..
Cantik sangat rumah, aku tanya dia," siapa yang tanam pokok-pokok ni?"
Pau jawab, " Ayah aku, biasalah kitaorang kan suka benda-benda yang indah"  -_- 






Memang mak ayah dia sweet sangat, jalan-jalan ngan cucu pertama diaorang, Eesya . #relationshipgoal




Lepas tu , menjoyah pulak dengan kawan sekolah rendah kat rumah Lily, dan Jayyidah... comel sangat mek dua orang ni., jangan kembang memasing....biasalah tak kahwin lagi memasing bergosip lah kan dari kes  skandal Perdana Menteri  ke skandal zaman sekolah , nanti kalau ada yang dah kahwin, tak gosip lah kot, cerita pasal anak sokmo...

Beraya kat rumah si Jayyidah, cakap pasal kahwin tak de  mentua (suami yatim piatu)
Pastu mulut aku lancang ,
"Bestnya"
Pastu kene sekilo ngan mak Jayyidah
" Hei, baguslah ada mak mentua, boleh berkhidmat. Nanti aku nak tengok sok kau kahwin"

"Sebab tu saya tak kahwin-kahwin lagi"
Choyy, berani aku cakap macam tu.. memang taklah

Aku pun menghirup  Broto Cafe yang dihidangkan.. Leuls.




Raya ni aku bagi tribute untuk mak aku dan mak-mak di dunia..Kalau tak dak mak aku, aku tak dapat bayangkan camner, dia lah  yang buat segala-galanya. Ya, segala-galanya.. terutama masak-masak lah kan.. Aku tak reti nak cerita satu-satu , sebab tak terkira..kang nak buat list, hampa semua dok nangis kang.. 

Mak aku tanya,

"Bila lagi kau nak belajar masak?"
"Kang siapa nak waris (ilmu masak mak)?"

"Huhu" anakandanya memberi respon.

Semoga Allah panjangkan umur kita dan orang-orang yang kita sayang, kita kadang-kadang tak nampak, idola sebenar ada di sekeliling kita. Semoga bersama-sama dapat menyambut ramadhan tahun depan.

Al-Fatihah kepada yang sudah pergi menghadap Maha Pencipta.

md: lokasi pengambaran semua pinjam... rumah aku yang ade gambar pegang Filza Eesya Nabila jek.
      Takutlah orang ingat tu rumah aku... dapat bergambar pun syukur sangat dah.



Monday, July 13, 2015

Apa kata lelaki tentang pakaian wanita?

As salam


Hari tu terdengar sayup-sayup satu bahagian ceramah kat masjid berdekatan.. huhu, masjid dekat tapi tak pergi pun..

Penceramah tu cakap

"Zaman dulu, nak mengumpat punya lah susah,
kena ada orang , ada kawan kat sebelah, baru boleh mengumpat
tapi, sekarang, 
dengan hujung jari kita boleh mengumpat, malah satu dunia juga boleh tengok apa yang kita umpat tu"

kuasa internet, dan kita terdedah dengan dosa secara automatik

Namun, seiring dengan mudahnya membuat dosa, mudah juga buat pahala,

sekarang, perkara-perkara baik lebih mudah disampaikan, dan kesedaran terhadap agama lebih tinggi.. macam nenek moyang kita, ada buta huruf tak pandai mengaji sebab tak pergi sekolah.

Kita terinspirasi dengan cerita-cerita , kata-kata hikmah, yang di 'share ' di laman sosial.
 Berbanding dulu, nak dapat pandangan ustaz, kena pergi menuntut , kena jumpa 4 mata.

Nak beribadah pun sepatutnya lebih mudah, masjid banyak, dan selesa, berbanding dulu, zaman nak solat, kena sorok-sorok, ada perang , tak de lampu (cerita zaman penjajah )


Bagaimana pula dengan isu berpakaian ? 

(Ni yang aku lemah cerita benda-benda serius , tetiba jadik skema..blergh)



Perempuan terutamanya, aduhh, dulu, selamba cerita tayang berkemban, ratu cantik selamba melayu berbikini, kerjaya model dan pengacara TV hanya boleh yang free hair..

tengok gambar mak-mak kita dulu.. huhu , baju PJ sekolah , pakai skirt pendek...


Namun, sekarang lebih ramai pemakai tudung, ikon, artis-artis dan model ramai berhijab..

Ramai juga yang terinspirasi dengan mereka.

Ada yang memakai tudung, tapi mungkin belum sempurna (tak cakap orang lain, diri sendirilah)


Namun, dengan kelemahan itu, apa kata lelaki?







Kes lain pulak, pada kita perempuan, memang takde hal tak nampak pun ciri-ciri terdedah ke hapa, padahal tutorial pakai tudung, tapi lelaki..... mata diaorang ..




Dan itu hanya contoh, berlambak lagi komen kat laman sosial yang malu nya ya ampun...



Pernah suatu masa di kedai makan,
meja berdekatan, seorang perempuan bertudung, namun lengannya terdedah, (berbaju lengan panjang, tapi tertarik ke atas)

seorang lelaki cakap

" tangan dia macam tangan Adam (bukan nama sebenar) "

Dan aku menoleh pada tangan perempuan tu, hmm...berbulu ...

Lelaki itu menyambung

" Tajam tak mata lelaki? Sebab tu perempuan kena pakai labuh-labuh"


Kasihan juga kat lelaki, diaorang punya dugaan ni berat, banyak kali iman teruji..




Post dari Amran Fans @ Meran , kasaq sikitlah, tapi ada betulanya.







"Wahai Nabi, suruhlah isteri-isterimu dan anak-anak perempuanmu serta perempuan yang beriman, supaya melabuhkan (jilbab), pakaiannya bagi menutup seluruh tubuhya (semasa mereka keluar); cara yang demikian lebih sesuai untuk mereka dikenali (sebagai perempuan yang baik-baik) , maka dengan itu mereka tidak diganggu. Dan (ingatlah) Allah adalah Maha Pengampun, lagi Maha mengasihani"
(Surah Al-Ahzab: ayat 59)





Post dari facebook Saiful Nang, 14 februari 2014



Ada suatu ketika, seorang sahabat lelaki mengucapakan terima kasih dengan penuh hemah dan sopan santun kepada penjual pakaian muslim di Komtar @ JBCC , penjual itu seorang wanita berniqab.

Kami semua mengusik,

" Amboi, sopannyerrr" 

Dia pun respon,

"Yelah, dengan orang pakai sopan kita sopanlah,
kalau orang pakai seksi, kita * "

*bunyicencurut

Ya, begitulah, bagaimana pakaian memainkan peranan, ia lambang kehormatan, dan itulah hikmah kita menutup kehormatan kita.

Kadang-kadang kita minta dihormati, tapi kita yang menyerah diri.

Lainlah kalau kita sudah menjaga diri , namun, tetap mengudang syahwat lelaki,
Itu urusan Ilahi.

Abaikanlah, kritik pasal trend orang pakai jubah, ala arabisasi , hilang melayulah...blergh

Ramai pilih pakai jubah kerana lebih sopan, tutup aurat dan practicality.




Disebabkan , aku sudah bergelumang dengan dunia alam sosial ni bertahun-tahun,leuz..
 dan ada antara retis media sosial yang aku ikuti, ramai yang sudah berhijrah, ada kisah yang dari seksi , berhijab tapi pakai pelik-pelik sekarang lebih sopan dalam berpakaian, lebih dari kita,
(kita =akulah tu ) yang kononya sudah pakai tudung dari zaman sekolah.

Ada antara kisah yang menutup auratnya, dengan mendekatkan diri kepada Allah dulu, baca tafsir, pergi kelas agama, lepas tu baru terbuka hati untuk berhijab..

Namun, ada yang dimulakan dengan memakai tudung dulu, ada yang mula dengan sarung kaki dulu,
kemudian dengan pakaian itu, baru seru untuk lebih dekat kepada agama itu datang,
Itu mungkin hikmah menjaga pakaian,
dengan pakaian yang baik, didatangkan sekali dengan tanggungjawab, untuk menjaga perangai, untuk menjaga pergaulan, untuk menjaga hubungan dengan Allah...

sama juga dengan lelaki, ada yang pakai kopiah, mungkin dengan kopiah itu menjadikan mereka lebih berhati-hati menjaga pertuturan dan perlakuan.



dengan berkopiah,  buang sampah dari tingkap kereta kat jalan..
dengan berkopiah, tunjuk jari tengah kat pemandu kereta lain,
dengan berkopiah , berbunyi cencurut kat manusia lain jantina di shopping complex

Ada jadi ke macam tu?


ya, sedangkan tok imam pun boleh gugur iman digoda wanita.. tapi lelaki mempunyai iman dan akal yang lebih tinggi dari kebanyakan wanita, jangan lah malukan orang yang berkopiah atau berserban yang lain..

#nantihabislahimpiannakbersuamikanlelakipakaijubahpakaiserban #lels


Dan firman Allah SWT: "Dan adapun orang-orang yang takut kepada kebesaran Tuhannya dan menahan diri dari keinginan hawa nafsunya, maka sesungguhnya syurgalah tempat tinggal(nya). "
(Surah An-Nazia'at 40- 41.)

Diriwayatkan melalui Imam Shâdiq bahawa Rasulullah SAW bersabda: 

"Waspadalah terhadap hawa nafsu kalian sebagaimana kamu sekalian waspada terhadap musuh. Tiada yang lebih pantang bagi manusia daripada mengikuti hawa nafsu dan ketergelinciran lidah yang tak bertulang. "
Imam Shâdiq as juga berkata: "Janganlah kalian biarkan jiwa bersanding bersama hawa nafsu. Kerana, hawa nafsu pasti (membawa) kehinaan bagi jiwamu."
      sumber

Yang kes tudung panjang , perangai macam harem tu kes lain dan pakai seksi tapi kuat beribadat tu pun kes lain.

Aku sebenarnya tujukan post ni untuk aku, memang ke laut aku ni, banyak kali kena tegur bab pakaian ni..huhu

Kalau boleh kita tak payah judge orang lain, sebab masing-masing struggle untuk menjadi lebih baik dan halangan setiap orang berbeza-beza.
Hidayah itu milik Allah, syurga dan neraka milik Allah, serta apa yang ada pada kita termasuk anggota badan ni kurniaan Allah..

Jadi, marilah kita ikut peraturan Allah.

Salam Ramadan.