INSTAGRAM

Tuesday, November 17, 2015

Resepi mudah : Ayam black pepper

As salam,


Hello uolls , tengah mengulor ke tu? hari ni saya share resepi baru.. resepi yang mudah, lazat dan sesuai untuk orang yang pemalas macam uolls, hahaha



okay tak kalau aku jadi pengacara rancangan masak? ihiks

korang pun mesti bila  kat dapur tu verangan kan ada cooking show sendiri... padahal masak setahun 3 kali jerr...

Kay nak buat video over pulakkan (malas padahal)

okay kita jangan buang masa yang sebentar cuma di dunia ini

. .. kita mulakan dengan bahan-bahan dia

pertama,  basmalah

Resepi untuk seekor ayam


  1. Selabu  bawang putih
  2. Sepanjang jari kelingking saya, halia
  3. Sebotol sos lada hitam jenama Bumi Hijau
  4. Seekor ayam
  5. garam dan air (optional)


Ya ampun, senangnyaaa... setakat halia, bawang putih , garam , air takkan takde kot kat dapur...luls

Okay macam biasa halia , bawang putih, hancurkan, tak kisah nk tumbuk ke , blend ke waima kunyah sampai lumat pun  boleh... euww..

gaullah sos, bawang, halia , buh dalam ayam... garam ni macam biasalah ikut sedap rasa, jumlah garam sangatlah 'subjektif', .... kalau tak mahu bubuh pun tak pe sebab sos lada hitam  ni dia dah letak perasa (geng kurang masin, tak pandai agak garam) ...perap lah setengah sejam atau lebih...





" Ha lahhhh, kaki ayam pun nak bubuh, hati , jantung pun nak bubuh..." nada siam
well, mahal okay, jangan membazir.
Ni dengan meat ball, kita masuk sekali masa perap ayam tadi.



Blur lah kan.. sebab muka tak seputih  model iklan  KColly and Qu Puteh walaupun baju tema colour korporat produk....  makan, rambut jadi putih, mata jadi biru ko...





korang nak masak kaedah apa pun jadi apa pun tak pe,

kalau panggang, jadilah dia ayam panggang black pepper atau nak hipster sikit bunyi, black pepper chicken bbq #hentammmm . Lagipun asalnya,memang nak buat BBQ pun di tepi air tejun Gunung Pulai, tapi dia jadi macam masak kat rumah
Tuang semua buh dalam kuali , sampai ayam masak pun boleh, tanpa minyak pun jadi sebab dia kan berair-air hasil buh air sikit dalam botol sos pasai nak habiskan sisa , sekali lagi, jangan membazir, membazir amalan syaiton nirajim.

saya memang suka kaedah masak buh semua dalam kuali ni, jimat minyak ,tak sepah korang punya dapur, nak basuh perkakas senang, korang tak payah tumis ke goreng ke  pastu minyak terpericik , habis kulit uolls yang mulus tu berparut.... :P  Lagipun,  kita kan health conscious..

Masak ikut kreativiti,  ni basiclah ade orang suka tambah bahan lain seperti lemon untuk counter rase manis bak kata kawan saya (hasil dari sos mungkin)..

Well , kawan saya ni memang cerewet.. ni resepi dia sebenarnya....hahaha..

Tapi yang lain cakap .. wei, sedapnya.. nak mintak resepi .. :P

Info tambahan, masakan menggunakan sos ni memang memudahkan rakyat jelata, saya masak udang black pepper pakai sos Bumi Hijau ni jek... (ngan bawang of course) terus standard masterchef US final  atau high end restaurant ko..Gitchu perasaanya.

Okay sekian , puan-puan .. selamat mencuba! Kita jumpa lagi di lain masa .. InsyaAllah..


Muah muah...hahahahha (macam biasa penaja Gegar Vaganza)

md : Di saat, kita makan walau apa pun hidangan yang kita makan, waima roti expired pun, bersyukurlah.. rezeki kita.. doa kepada saudara Islam kita yang menjadi mangsa keganasan, kebencian orang kafir....kebencian merosakkan, meruntuhkan , memusnahkan semua.
Sending love to all.


Thursday, November 5, 2015

Hiking di Gunung Berembun

As salam,

Tanggal 31 Oktober 2015, ketika waktu zohor, aku , Mun Cun (Mok Cun versi Selatan) bersama kawan-kawan telah bertolak ke Nogori Sembilan...

demi agenda pendakian ke Gunung Berembun, Jelebu.

Ketika dalam perjalanan dengan Avanza hijau, pada pukul 4.20 petang, whatapps dari team lagi satu, penumpang kereta Viva

'Accident'.

Yupp. tu je.

Aku beritahu kawan-kawan kat kereta tu, tapi semua abaikan aku..

fine. .. Mereka menyalahkan nada aku yang tidak menggambarkan 'urgency'

Okay, trip cancel... mungkin itu yang bakal terjadi.

Meh pendekkan cerita ;

sampai kaki gunung loji Pantai-kena psiko pasal naik dah lewat petang-turun balik-jumpa team lain kat kedai tak ingat nama tapi dia ada jual kambing panggang-D'pedas kot- team tu amik team viva kat Yong Peng (perjalanan 2 jam pergi , 2 jam balik)-lepak-minum-baring-makan-pukul 11 diaorang sampai-sesi perkenalan-kemas barang

Pukul 12/12.30 malam start mendaki
( Tak hingat pak cik kerja kat loji tu nasihat kan, lain kali nak daki tu siang, langit cerah lagi, ni dah lah gelap, kan ada apa-apa, dah nanti susahkan polis , jabatan hutan bagai)





kat kedai makan D'pedas (kalau aku tak silap) , hujan lebat, tuan kedai baik hati bagi lepak, tak nak banyak kali kena pindah pulakkan sebab customer lain nak duduk, sempat lah jumpa geng kancil Turbo..... beg aku memang aku minimumkan barang, ada baju ja , barang-barang berat aku mintak ampun... serik macam kat entri lepas Gunung Ledang, semput bawak barang berat bak iblis ,(propa dan exaggerate harus ada ye). Siap aku diketawakan , sebab beg aku ringan gila compare beg orang lain, berat macam manusia penuh dosa.


Tapi pendakian ke Gua Kambing, tak mencanak gila, so okay lah untuk insan lemah lembut  seperti aku.
Bila sampai Gua Kambing, majoriti  nak lepak je kat Gua Kambing,





Bell, si pemilik Viva mangsa accident cool lagi masak kan untuk makhluk-makhluk kelaparan.




Grilled lamb dan  spaghetti Aglio Olio , hmmm, inilah menu yang buat aku nak join trip ni ..muahaha... sebab makan, kau sanggup daki gunung, apesal tak order jek kat restaurant wei....




Salah seorang makhluk kelaparan melantak.



Pagi subuh di gua kambing, menyaksikan 2 bujang lapok berpelilkat.



Gitew adik-adik comel undergrad Human Resourcce UTM, senyum lebor sebelum kami semua mentel tak larat, perjalanan dari Gua Kambing ke puncak mencanak,  terus serik tak nak join hiking lagi...mihihi



Allah.. nak angkat badan langkah kayu pun alahhhh...


hmm, gambar makhluk ni lagi, banyak pulak kat kamera aku...buh jeklah , pakai jeans untuk hiking ... hewhewhew...



Setiap pengalaman hiking berbeza, kali ini ,yang paling mencabar bagi aku  sebab trek tanah licin lembik, masa turun tak terkira aku jatuh tergolek berapa banyak, memang mengumpul tanahlah aku wei... ada dapat seekar agaknya kalau kikis,,, :P



Okay, aku malas nak fikir pasal fakta nombor, nak tahu ukur sendiri..




Sampai-sampai aku terbongkang ar apa lagi , sebelum tempat pembongkangan aku di ambil alih 2 insan bercinta ni ha,...




Ni lah mangsa kemalangan yang report sepatah kata Accident tu.. saksi segala-galanya, pasai dia tak tidoq...Pastu ada test hari Isnin ,gigih hafal fakta masa mendaki dengan cedera masa kemalangan lagi.
Tegar-tegar.




Bagus juga pakai beg hiking ni ada belt kat pinggang  boleh lah cover air bag tu... #IfyouknowwhatImean


Moh ler kite ke tempat kapal terbang perang tentera british zaman perang dunia ke-2 terhempas.



Okay, added value untuk gunung ni, dia ada tinggalan sejarah yang boleh dilihat..



Rustic effect kata kau ,... bersama kanak-kanak 



Ya, adik-adik inilah sebahagian bangkai pesawat, belah ekor kot,, #malasgoogle



Ommo ada makhluk halus dalam ni ( berani ar kau cakap sekarang, ce kat hutan nun )



Engineer dan scientist mungkin akan melihat ini sebagai bahan kajian masa hadapan dan bukti kepakaran manusia. Pencinta sejarah mungkin akan memandang ini sebagai sumber apa yang terjadi masa sekarang dan  IGers , akan melihat ini  sebagai tempat bergambar dan bahan #2000kidsmustknowthis




Kat sini, Bell masak lagi, egg roll , sausage .. kami melantak ar , apa lagi...gigih Bumak ni, walau derita tetap memenuhi keperluan anak-anaknya.




Dan tetap tersenyum gembira, di mana-mana ... 



Masa turun, kami lepak kat Lata Berembun, mandi manda , bersihkan apa yang patut dan buang apa yang patut..lol

Gerak lagi lima minit pukul 7 lebih kurang, sampai 7.30 petang, dan sampai-sampai jek hujan dengan lebatnya turun.. Maka kami pun lencun bersama, masuk kereta  bersama, kepam bersama...

Seperti biasa, sesi penghargaan;



Terima Kasih kepada manusia-manusia mangsa kemalasan dan  kelembapan aku; Zhafron, Mat Keng dan Toge. Kalau diaorang tak naik, memang aku tak naik lah..

Wei geng, tak nak grad ke?! 
Tengok ni si Healme ni, gigih tak join aktiviti lagha, sebab buat project... leuls





Sejuta penghargaan kepada team ABC: Mount Berembun Trip , tanpa teamwork semua benda hampir mustahil.
Bell, Aiman, Paan, Zira, Iza, Adam, Syed, hakim , CK, Tirah, Zhaf dan Dila (gigih nak ingat nama , maklumlah baru kenal)

Kadang-kadang bukan soal destinasi mana , tapi dengan siapa , kita ke destinasi tu,


Btw, nak tengok keadaan Viva yang accident tu?
Tegar tak tegar mereka ni.. Tabik Spring ku berikan...


Satu-satunya yang aku benci pasal trip ni ialah, aku rasa comot berkerak nak mampus pakaian aku, dan yang buat aku lagi tak puas hati apesal orang lain tak secomot aku... Arghhh... aku rasa bukan aku jek yang jatuh tergolek...lels...




Aku dikatakan macam-macam dan disamakan dengan Orang asli, tak kisahlah nakk. mak redho, orang asli pun orang ye dak.



Yang penting  vogue... posing harus, 

Muah muah  , gaya pengasas Qu Puteh.

Friday, September 25, 2015

Hiking di Gunung Ledang

As salam,



Walaupun sejak azali aku telah ditakdirkan bahawa aku akan balik raya di Tangkak kerana sejak  azali juga telah disuratkan yang pak aku orang Tangkak, Muar, Johor. Maka , dengan itu setiap tahun, setiap kali raya, aku akan balik Tangkak.

Selain itu, Kolej Matrikulasi Tangkak juga rasa sungguh bertuah kerana menerima aku sebagai pelajar yang ehemmmm...

Walaupun dengan takdir-takdir itu , seingat aku setelah baligh, tidak pernah sekalipun Gunung Ledang menerima kunjungan aku... Dek kerana kasihan kat Gunung Ledang yang memanggil-manggil kedatangan puteri Bugis pan Java ini,

Maka , tanggal 17 September 2015, aku dan geng telah mula pendakian ke Gunung Ledang...

haha, okay sebenarnya start dengan sembang-sembang kat group whatsapp, pastu aku ajak berkelah kat Gunung Pulai jekkkk... tapi ada satu makhluk ini pandang hina dengan plan aku, dia kata camping lah alang-alang.. Foinee

Jadi, ini adalah pengalaman pertama aku hiking dengan camping/ bermalam, sebab sebelum ini aku hiking Lambak , Panti dan Pulai semua satu hari jek.. naik turun hari tu jugak.

Gila nervous aku selama seminggu sebelum kejadian

Well, aku tahu yang aku akan mendaki dengan geng-geng yang kental dan otai, mestilah aku takut wei, kena tinggal , lepas tu takut kena marah pasai lambat...pastu takut pengsan...segala jenis ketakutan kat dunia nilah senang kata, aku rasa..

Lepastu tak sedar diri, tak training langsung... hmmm

Gunung Ledang atau Mount Ophir ini dikatakan adalah gunung ke-6 terpayah untuk didaki di Malaysia.




Kena isytihar harta yer sebelum naik.


Pendakian biasalah plan pukul 2 petang start daki, tapi sebab hujan lebat dan faktor-faktor lain, lebih kurang pukul 6  lebih jugaklah baru start daki.. pastu kena ceramahlah sikit kan dengan kakitangan sana.

Yelah nak sampai ke campsite, Kolam Gajah , C4 tu lebih kurang 3 jam, jadi memang gelap lah dalam perjalanan., pastu waktu maghrib kan.. tahu jeklah misteri maghrib tu.. ditambah pulak lepas hujan, trek licin dan kalau hujan berterusan , beg jadi berat. Tapi, guide kami, Zul cool jek. Mak suke.




Head lamp sangat penting yer dalam kes ini. Spare bateri sekali..huhu
#Tryinghardtobegorgeouseveninthedark



Sampai C4, Kolam Gajah... berbekalkan head lamp, dan sumber pencahayaan yang miskin, fly dan ground , khemah, didirikan, spagheti dipanaskan hot chocolate dibancuh... Gitew kau citarasa Itali kemain.



Malangnya, spaghetti aku tawaq habiaq #nangisdibalikpokok 
Maafkan bakal zaujahmu, wahai bakal zaujku. :P


Malam tu, tidur dalam kesejukan, malaskan kau nak cari stokin, padahal mak aku dah beletiaq  dah kat aku , siap bagi handglove , kat atas gunung dalam hutan  tu sejuk , jangan main-main.

Tapi, aku tak tidoq sangat pun, walaupun ngantuk giler, tengok bebudak ni masak nasi , untuk masak nasi planta oleh Hakim.

Rasa nak terkucil pulak wei, aku tertanya-tanya apakah dosaku , kencing berbekalkan wet tissue semata-mata... Lol.

Tak de siapa paksa weiii , macam biasa kau yang nak sangat camping kan .

Pagi buta tu kami bersiap untuk teruskan pendakian ke puncak, singgah sembahyang subuh sebelum teruskan daki nak tengok sunrise.

Tapi  sebab hari dah terang on the way , maka idoklah nampak sunrisenya... udahlah jerebu ke kabus entah...





Maka langit dan awan yang kelabu menjadikan impian untuk mendapat gambar dengan efek awan bertiup dan langit biru terang , menjadi kabur.
Ah, alasan.. padahal skill ke selat tebrau.
Abaikan segala edit gambar tidak menjadi, tekan-tekan , pastu jadi buruk , pastu malas nak betulkan..
lepastu sendiri sakit mata tengok gambar jadi buruk. Lepastu, lantaklah, kbai!



Namun, masing-masing terus cuba untuk buat aksi-aksi yang difikirkan menarik.
Aksi Merdeka 7x , patriotik sangatt.




Aksi Slamdunk , Hajime Kindaichi ..
eh salah manga e? ...
Hanamichi Sakuragi ke?



Aksi, homework tak siap, dapat tahu lecturer cancel kelas!!




Aksi, baru ku sedari , cintaku bertepuk sebelah tangan...



Dan aksi, di sana menanti, di sini menunggu..






Budak ni bukan apa, sibuk berlaman sosial.. ceh, mentah-mentah dapat line .. tu yang statik kat situ
Foiine, Umobile, you better improve your coverage..




Ini bukan aksi ugutan serangan penculikan, kata Zul, guide kami, dia cakap sepatutnya , tak boleh expose kita punya menara tu... sebab nanti musuh negara boleh serang , diaorang mesti hapuskan sistem telekomunikasi dulu ye dak.





Aksi, Mak, tengok nih, orang kat puncak!



Cari objek tersembunyi



Aksi, gambar selingan puisi, bertajuk , 
'Kau ibarat mentari di langit biru, namun malu-malu ditutupi asap jerebu'




Aksi, anti gravity



 Aksi dengar sini anak-anak, Sebenarmya Dragon Ball ada 7 biji ... 
Lame Munirah ..lame




Tanpa cahaya matahari terik juga memberi kelebihan, so, boleh lepak-lepak bagai berkelah.. siap masak air buat milo, masak Ramyun 




makan nasi planta dan....



layan mata



sorry Belle, tak niat sabotaj, awak tetap menarik walau lena..huhu #kenaparasamacameuwww



Masing-masing tidur penuh gaya. 
Sorang tutup mata, sorang lagi tutup muka kecuali mata.





Ini adalah wajah sebenar , haha, siapa suruh selfie , kan dah dapat promotion free.
Ini mangsa time turun, aku tak larat bawak barang, transfer segala minyak, mayonis dan apetah lagi kat beg dia.. ampunnn
Siapa berkenan, sila ambil nombor..lol






Aksi comel mintak PM diteruskan ...



 “Dan gunung-ganang sebagai pancang pasaknya.” (Surah al-Naba: 7) 
 “Dan Dia mengadakan di bumi gunung-ganang yang menetapkannya supaya ia tidak menghayun-hayunkan kamu, dan Dia mengadakan sungai-sungai serta jalan-jalan lalu-lalang, supaya kamu dapat sampai ke matlamat yang kamu tuju.” Surah al-Nahl: 15)



dengan oh so famous 5 ringgit DIY rubber shoes. 3 lapis stokin sebab kasut longgar ..Segala kekotoran itu bukti kegigihan ehem aku mendaki atau lebih tepat mengensot ke puncak.



Laluan Famous, K.F.C, Killing Fitness Center. Nasiblah masa turun jek kitaorang lalu sini, kalau daki ni, entah sampai entah tak aku nih..

Ni si Hakim @matkeng17 , nilah makhluk beriya  cadang nak camping kat Gunung ledang, tapi aku tak boleh nak hangin kat dia, pasal dia yang tolong bawak beg aku masa naik tu...#maafkankakakyerr
Terima kasih Ah Keng, baik ke idok uolls dia ni? Masih belum berkahwin , kalau nak usaha masuk line boleh lah..... hahaha #akudahtrytapikenereject #Iissad #lol



Asal kena daki jek mulalah berletiaq menyesal pasai apalah aku naik gunung ni.. ibuuuu



Bergambar buat kenangan, gambar masa  mendaki memang taklah amik, dah lah gelap, pastu muka aku masa tu tak nak memalukan 7 keturunan pulak kan..




@tirahnordin dan  @nabila_afandi, kalau tak de budak 2 orang ni... hmmm.. sayang ketat erat rapat uolls..gitcheww




At Taman Bonsai, captured by Adam @elantilepton , model ; @encik_seekay..
Baik tak I beritahu wahai gegirls sekalian, instagram diaorang


Kitaorang balik ke campsite dan lalu laluan yang tak pernah dilalui oleh guide sendiri, agak sesat sikit,  lepas tu dia ikut laluan sungai, kembali kepada surah Al-Nahl, ayat 15

“Dan Dia mengadakan di bumi gunung-ganang yang menetapkannya supaya ia tidak menghayun-hayunkan kamu, dan Dia mengadakan sungai-sungai serta jalan-jalan lalu-lalang, supaya kamu dapat sampai ke matlamat yang kamu tuju.” 


   Lepas tu mandi manda kat air terjun ( aku tak mandi, booo ) Bell masak bihun Singapore, makan, kemas-kemas, 4 petang turun... aku yang tak rasa lutut, siap jatuh terjelepok, sampai bawah pukul 5.20 petang lebih kurang.. Kalau hebat dan mampu berlari macam Adam, Bell dan CK,
 4.30 petang diaorang dah sampai..




Bersama pendaki terulung sekalian, dari kanan, CK, Bell, Adam, Paan, Hakim, Zhaf, Yours truly, 
Duduk; Tirah a.k.a Toge dan Zul.
Zul guide yang best sangat-sangat, sungguh amat paling  supportive, sempoi, kelakar , dah lah dia macam 7Eleven , semua benda dia ada... senang kata, budak UiTM Perlis memang cool lah
Korang kalau nak naik Gunung Ledang pergi dengan dia okay
contact call/message ; Zul guide Gunung Ledang :  011- 265 36037 


Bila  mendaki, ni antara yang aku belajar, ialah kalau kita ada kesungguhan, insyaAllah, apa yang dirancang akan menjadi, minda kita yang mengawal, walau lambat tapi yang pasti adalah destinasi.
Kata-kata semangat from comrades really work on me, kata-kata , seperti, " Cepat sikit boleh tak?" is not helping, at least for me....dah lah tengah penatkan, well, I am trying hard to move #kandahberteraburbahasaaku


Uolls, manusia yang selalu ponteng larian sekolah sebab tahu memang tak dapat mata pun , ponteng sukan mahupun riadah , join camping Pengakap, pastu khemah roboh.. segala aktiviti pun nak ponteng....pun boleh buat, apatah lagi korang yang dapat pingat emas lumba lari dalam guni tu kan..


Slowly but Surely , kata kau




Pengajaran yang aku dapat juga , 
jangan mengada pakai shawl dan 
jangan mengada nak buat aksi lompat extreme dengan pakai shawl.



Mari berubah jadi perempuan ayu ..lol, sejak mumaiz kau berangan nak jadi perempuan ayu, 
okay-okay, action speaks louder than words.. Kalau aku berperilaku sopan, jangan tegur, 
aku lempang kang...


md: Gambar psiko , muka sepe'et , ala-ala nak mampuih tu aku malas aku nak upload, tak sanggup menjatuhkan air muka aku yang tak berapa nak gah ni...  #nakdelete