INSTAGRAM

Friday, September 26, 2014

Pelajaran daripada manusia dan haiwan

As salam,

Antara sebab aku memilih untuk berhenti kerja ialah  masa. Aku suka masa lapang.. Ya, memang pemalas, kalau orang lain suka sibukkan diri, ha , sebab tu diaorang berjaya. Kejayaan perlukan pengorbanan , masa rehat harus dikorbankan, tapi tak pe, aku nak bercakap pasal aku jek ni.

Tapi, disebabkan aku perlukan sesuatu untuk dijawab bila orang tanya , tengah buat apa sekarang?
Jadi aku harus mencari sesuatu title , maka aku memilih menjadi student.

Kau fikir student banyak masa lapang?

Haha, orang lain kerja, ada business sendiri, ada anak kecil , suami dan belajar lagi.. takkan kau yang tak berapa nak bertanggungjawab ada tanggungjawab ni tak boleh kan.. Eh, kan tak nak bercakap pasal orang lain, nak cakap pasal aku je.


Tapi sepanjang hampir sebulan ni aku bergelar pelajar..aku rasa aku dapat apa yang aku rindukan.. masa.

Eleh, baru berapa minggu bolehlah kan, tengok jap lagi dah ada project semua bagai.. haha, tak pe tu jangan fikir sangat, nikmati masa yang ada sekarang (tulis belog, sambil ingat assignment tak buat lagi)

Jadi, hari Jumaat lepas aku pun berjalan-jalan dengan my life partner, Nisak di.... bandaraya Johor Bharu. Haha, yelah , kalau orang lain, wei, nak pergi tengok kuda belang tak, jom kita pergi Afrika (Siapa cakap google, tampo)
Nak mandi laut lah, jom Maldives . Esok kita pergi.
Nak makan nasi arab lah, ok, siap-siap sekarang kita pergi Yaman.

Okay, buat kali ketiga, aku cakap, aku nak cerita pasal diri aku jek ni..

 Nisak cakap dia teringin nak makan mee rebus haji Wahid, dan teringin nak makan sup ZZ Sup tulang.


Kitaorang memilih ZZ sup tulang, sebab dia buka pagi, dan aku rasa mee rebus haji wahid macam urmmm... skrg ni, dan aku suka kawasan restoran ZZ sup tulang , dan aku memang nak makan sup.




Nak pergi dia, belit jugaklah jalannya.. Kat Jalan Petri, dekat JKR
Lepas tu dia confuse nak makan sup ekor ke nak makan mee rebus tulang.

Kalau nak senang, beli jek lah dua-dua.

macam orang lain, tanya pendapat kat Instagram, nak beli kasut, black or brown, this one or that one
 .. and end up , he/she bought all the options ... kan motif kan, cerita pasal orang lain kan...

Tapi, kita kene didik diri kita ya kawan-kawan , kawal nafsu, jangan tamak, kalau banyak sangat pilihan kat dunia ni, pening jugak.



Jadi akhirnya dia pilih mee rebus tulang . 2 in 1.




Rasa dia okay. Tapi too thick. mana taknya, mee rebus kan dah pekat campur ngan lemak daging tu lagi..fuhh.



dan aku sup gear box. wala.

 
Sedap tapi berserdak  dan sedikit masin untuk aku yang tak berapa kuat garam ni.



konon banyak masa, tiada apa yang dikejarkan.Kalau kerja, semua kena cepat. Masa tu duit.
Sekarang, kita berjalan sesuka hati tanpa mengira masa.






Sampai pergi Jalan Pahang ni siang-siang hari.



Main buaian lagi tuh




The Ice-cream Project, 31, Jalan Dhoby
Fine , boleh pulak ice cream sold out time aku datang. Takpe  takpe.





Nisak lah jadi mangsa model aku.



Ni kira belog Nisak Ahmad ke belog munamuni ni?



Kedai aiskrim tutup . Pots Kitchen , nak makan nachos pun tak bukak lagi. Foine. Masing-masing tak payah letak  bukak pukul 3 ptg ya. Sampai 4.30  tak bukak lagi.

Tak pelah rezeki Chaiwalla dapat duit aku hari tu. Bagus meniaga, Kontena recycle.





Brownies yang sedappp dan smoothies mango yang fuhh, nikmat lebih sebab panas cuaca dan panas hati.



Selain makan , kami buat lawatan sambil belajar ke Zoo Johor. Walaupun fikir-fikir cam kelakarkan lepak ngan kawan kat zoo.


Parking tepi jalan : free
Duit masuk : RM2/ seorang dewasa

 Mari kita melihat aksi Nisak bersama kenalan baru dia ni.







" Hi, Hello , am I gorgeous? Who is this girl.  Seem like she has a crush on me.."




" Hei, girl, where are you going, let me walk with you."




 Dear, are you okay?




 Hmm, whatever.




 Okay , you leave me.. fine.. but I'll make sure you will come back to me.








I'd  told ya.







Hui, buat ape tu? gosip lattew..
Cuba Husnuzon sikit, ngan ayam pun kau nak buruk sangka kan.




Burung unta ni besar gile okay.




Pergi zoo, memang bacin gila bau dia, tak tipu perghh.. Kau nak wangi kau pergi kilang minyak wangi. Jangan pergi zoo.

Itik RM4 seekor



hamster RM10 sekor



Comel tak ass haiwan ni. Teka apa?



Unta ya, debar dia nak musim korban ni..huhu  sampai terkencing-kencing.


Adakah anda fokus di bahagian tersebut dan kepala anda sangat rapat di skrin sekarang?



Tumpang ye awak, saya masuk dalam belog ni gambar awak ngan kanak-kanak tu.




Tapir , camera shy nampaknya.



Bearu.




Singer menawan keluarga bahagia.
Geram jek dia rasa duk dalam tu .











 Nuri Putih kot. Lain kali baca description.



Guess who is this beauty? Pergh ,dapat kancil aku buh effect  cam ni kat body dia..






Terus jadi Perodua Merak.




Tapi, dia tak show off pun.





Aku amik gambar haiwan-haiwan ni semua , seram jek dia patuk kamera aku ngan aku.


Kan bagus kan kalau ada kamera boleh zoom cantik jek gambar macam orang lain tu.

Tapi, kisah haiwan ni mengingatkan kita sesuatu.... 

dapat dari Instagram @noorneelofa kesayangan korang ni. Baik korang baca. Dulu, tak pernah terfikir aku akan kata suka neelofa . Masa hadapan , tiada siapa tahu




A crow lived in the forest and was absolutely satisfied in life.
But one day he saw a swan. "This swan is so white," he thought, "and I am so black.
This swan must be the happiest bird in the world." He expressed his thoughts to the swan. "Actually," the swan replied, "I was feeling that I was the happiest bird around until I saw a parrot, which has two colors. I now think the parrot is the happiest bird in creation." The crow then approached the parrot. The parrot explained, "I lived a very happy life—until I saw a peacock. I have only two colors, but the peacock has multiple colors." The crow then visited a peacock in the zoo and saw that hundreds of people had gathered to see him.
After the people had left, the crow approached the peacock. "Dear peacock," the crow said, "you are so beautiful. Every day thousands of people come to see you. When people see me, they immediately shoo me away. I think you are the happiest bird on the planet." The peacock replied, "I always thought that I was the most beautiful and happy bird on the planet. But because of my beauty, I am entrapped in this zoo.
I have examined the zoo very carefully, and I have realized that the crow is the only bird not kept in a cage. So for past few days I have been thinking that if I were a crow, I could happily roam everywhere." That's our problem too. We make unnecessary comparison with others and become sad. We don't value what has Allah given us. This all leads to the vicious cycle of unhappiness.
Value the things Allah has given us.
Learn the secret of being happy and discard the comparison which leads only to unhappiness.
#Alhamdulillah



Alhamdulillah dengan nikmat yang Allah bagi. Bersyukur. Setiap orang ada rezeki masing-masing. Tukar perbandingan ke arah lebih baik  ye dak.

Tapi korang mesti tahu apa masalah student yang menanggung diri dengan hanya mengharapkan ihsan mak ayah . No more shopping.

 “Ilmu itu umpama ladang, maka berbanggalah kamu dengan ilmu. Dan jangan sampai kamu kehilangan ladang kebanggaan itu. Ketahuilah! Ilmu tidak akan dapat diperolehi oleh orang-orang yang hanya mementingkan makanan dan pakaian. Ilmu akan datang kepada orang-orang yang hidupnya sederhana. Tuntutlah ilmu sebanyak-banyak! Walaupun terpaksa berkorban dan menderita. Mungkin suatu hari nanti, bila engkau menghadari suatu majlis dan engkau yang memimpinnya, maka engkau akan menjadi kebanggaan majlis itu” – Imam Syafie


Semoga kita  terus istiqamah.


Friday, September 5, 2014

Untuk Terakhir Kali

As salam,


Ni kebiasaan ye, bila orang ada belog, dia akan update mengikut mood dia, biasanya bila dia happy dia akan update..(baiklah, ini cerita pasal aku) dan sesiapa  yang konsisten update belog setiap hari tanpa niat untuk mengaut keuntungan .. adalah sangat mengkagumkan, sedih dia tulis, suka dia tulis,murung dia tulis, tengah angau dia tulis, ok fine.. kalau tak blog pun medium sosial lain lah..

blog untuk orang yang old school setia dan ehem ehem  sentimental sahaja.. seperti saya.



Masa kerja cakap sibuk mana pun, gigih jugak kau  update belog , buat PC kilang tu cam kau punya kan.. (beratus gambar aku masih ade dalam PC , aku harap excolleagues aku menjaga peninggalan aku dengan baik)


Ni bila kat rumah , jadik suri rumah, haremm jugak nak update belog, dulu berazam nak share pasal ni lah tulah, walaupun aku tak pasti orang lain kisah pulak kan kau nak sharing ke tak ke?  Akhirnya sharing tu cuma aku dan imaginasi minda aku je..


okay , ni bukan pasal perkongsian bermanfaat sangatlah tapi bolehlah, huhu, pernah pulak kan kau berkongsi perkara yang membawa manfaat kat moonamoony.blogspot.com nih.

Ya. Saya memang gemar bermonolog.


Makan terakhir yang dibelanja bos


Walaupun bos-bos aku memang jarang sangat belanja, aku redha. Dia belanja first masa aku datang sini start kerja, merangkap farewell untuk orang yang aku nak ganti. Last masa ni lah. time aku nak angkat kaki.



Sebab tu peluang harus digunakan sebaiknya.. duduk tengah-tengah senang amik lauk.
Bersama, Plant manager yang kurang mesra di dalam gambar dan selalu memberi tekanan emosi kepada aku, jangan cuba bercakap cina dengan dia sebab dia tak faham pun...
Dia melayu  Singapura. Duduk di Singapura, kerja di Malaysia. Rohaizad  namanya.





Makan sampai tinggal tulang okay..


 Yang paling mesra kamera. Si Encik Rohaizad tu cakap masa amik gambar, eh macam nak sama mukanya . Kot lah dia cakap macam tu, lain okayyy.
My bos, Technical manager, Peter.  Orang Malaysia , kerja di Singapura.

Rezeki ada di mana-mana, carilah kerja yang membawa keberkatan
Nama saya bukan Nasir.
Tiba-tiba.


Kami makan di Awana Asean Kitchen, kat Desa Cemerlang, Ulu Tiram ni. 
Makanan dia not bad.. kira menepati lah citarasa kitaorang ni, sebab tu jadi repeat customer kan.
Tapi yang makan set-set ni tak pernah lah order.. mahal kan, jadi tunggulah bos belanja ketika kau nak berambus dari tempat kerja. 
Lamakan penantian tu?

 Favorite menu aku kat sini bi hun tom yam.
Tapi biasalah , sebab  hampir tiap minggu datang, tak de lah konsisten sangat isi dan rasa dia, nasiblah kalau rasa ada lari sikit.
Aku tak cerewet, jadi aku rasa okay jek..
Orang lain cerewet ke peka sangat, jadi mereka dapat kesan perbezaan tu..





Udang , salah satu menu dalam set tu, selain ikan siakap tiga rasa, kangkung belacan, tom yam gung, dan ayam masak kicap.
nama dia lain tau, aku pun tak ingat, yelah berzaman baru nak tulis aku pun hentam jeklah masakannya.




Ikan siakap, tak berapa segar.
Nak yang lebih segar? Tangkaplah sendiri.


 
Manusia-manusia yang sudi menghadap muka manis , muka stress dan muka mengantuk aku.




Si Ayu dan Loo Loo. 

Amoi ni tengah kopek petai, nak goreng untuk makan malam dia.
Aah, kan company ni baik sangat kan....Ngan aku-aku dia paksa suruh kopek petai dia.



Jeles lah tu , aku tengah berbahagia, tengok video, cara-cara membuat tart telur..
Ampun bos, confirm saya tak buat lagi.. hehe


Makan dibelanja pertama kali dan terakhir oleh Sales Manager.

Di Pizza Hut, Aeon tebrau City


Walaupun , makanan penuh didalam mulut, tak menjadikan Ayu lebih gemuk dari yang sebenarnya,
Dan Miss loo , walaupun rambut menutupi pipi, tidak menjadikan dia lebih kurus dari sebenarnya..

bahahaha, mesti dia sumpah aku ni.. tak dia memang tak gemuk pun, dia cakap dia tak suka membazir, kalau bawak dia makan, memang bagus, sebab tak rugi, kalau bawak si Ayu ke Huda ke , makan sikit jek dah kenyang, rugi-rugi.




Ryan  suka bergambar. Yes, you are so pretty. The  girl at the back.


Terima Kasih Ryan settle kan bil, walaupun I dah nak blah, you baru belanja.. huhu
Si Huda, Rima dan Ayu tu makan sikit jek.. bagus mereka tidak mengambil kesempatan atas kebaikan orang..

Hari terakhir di tempat kerja




Tak pelah, mak redha amik gambar korang buat kenang-kenangan.



Hari terakhir keluar dengan kawan-kawan sekerja

Kami memang agak selalu keluar bersama, Ayu, Loo loo dan aku. Kebanyakkannya kat Aeon jek.

Aku dan Ayu masuk bersama, jadi dah dua kali kita sambut anniversary kita orang kat CT Sdn Bhd ni, tahun ketiga, tak sempat, sebab aku dah bertukar jadi suri rumah bangun lambat.

Kami berdua dan Loo loo akan sambut birthday masing-masing , jadi tahun ni adalah tahun terakhir kita sambut birthday sama-sama.

Pilhan destinasi kita untuk keluar bersama ialah, bandaraya Johor Bharu.

JBCC , atau Komtar dulu kala.

Ni bak kata akak aku banyak kali masuk audit , lambat siap projek  nih..



Sebab banyak kedai tak bukak, dan tengah dalam pembinaan lagi, kita pun cuci mata jeklah.. dah lah escalator dia bertangga, bukankah dia membawa keburukan lebih dari kebaikan.

Tapi, tak kisahlah noks, meh ushar butik



Mak tak heran barang kemas accessories ni, kat bazar karat pun mak tengok ada Pandora..

hehe



Make up? bukan sayalah.


Pernah lah minat jugak brand ni.




Sesuailah ngan kita, harga mampu milik.


Ni pun, harga mampu milik.


Dah bertambah lah kiosk Famous Amos kat Johor ni. 


Okay, butik ni paling lama kitaorang duk dalam ni, Jelly Bunny


Harga dia tak semahal Melissa, tapi jauh lebih mahal dari jelly shoes kat pasar.



Amoi ni kaki shopping , kaki window shopping, kaki test barang, baju tapi belum tentu lah dia beli,





Jelly bags.
Aku agak suka material dia, sebab lebih tahan lama dari PU . jadi tak delah kesan kopek-kopek dan lebih senang dijaga dari leather .


shoes shoes shoes





Tak sempat mak nak tengok butik Chanel uolss... Setakat 15 .8. 2014, belum bukaklah, sekarang tak tahulah... nak tengok lah, awat lah yang orang dok gila sangat kat bag nih.






Yay. bazar Karat.. I loveee




.

my kind of jelly shoes...




Sabar bang eh, sabarrrrrrrrr



Shot terakhir gambar di bazar karat , bersama-sama.
Lepas kerja terus merayap, tu yang terserlah sel kulit mati, muka tak berseri , pakej jerawat di dahi,




Makan Malam terakhir bersama teman sekerja


Odeen Corner , Larkin


Salah satu tempat favorite kitaorang jugak.

Sebab dia ada...





durian goreng!





kenalah try, baru boleh judge.





Rima tengah feeling, siakap stim limau, walaupun rasa cili padi ketara, rasa lari.
Ni pun biasalah masalah ramai orang, rasa masakan tak konsisten...
QC  , gi buat kerja!





Terima kasih semua sudi layan aku, terima saya seadanya..
*bagi flying kiss


Makan malam terakhir bersama teman serumah

Restoran The Cave, Jalan Kolam Ayer.

Selalu makan ala carte, tapi sebab Epi suka western food.. maka kita cubalah restoran The Cave , yang aku kira agak barulah kat sini.

.




Ketika dia bagi menu book ni, aku macam kagum, rajinnnnya buat benda-benda ni, A sangat Pendidikan Seni kau



Ni kitaorang duduk kat  outdoor.





Ira makan carbonara, masa dapat, rasa sikitnya.... Sekali kau rasakan penangan cheese dan sos tu... Habiskan! 




 Epi's forever favourite, lamb chop




Mine, chicken chop



Aku dah lupa ape nama air ni, aloe mint shake kot... haha.. hentam jek lah bedah






Ira's : iced cappucino
Epi 's : sejenis air detox, lime ape tah.


Ni setahun sekali boleh lah, makan western kat kedai, lebih-lebih kau masak sendiri kat rumah lagi best.. masak ke? Persoalannya sekarang.






Ni indoor punya interior. Urm, masih amalkan perangai nak berebut masuk dalam gambar walau dah jadi bini orang.




Jenis yang suka privasi nak pujuk bini ke, bolehlah sewa bilik ni makan kat sini.
Tu yang jenis gembirakan perutnya , sebelum hatinya.










Silalah datang ke The Cave, anda akan disambut oleh dua wanita ini.. haha






Terima kasih untuk semua orang yang terlibat sepanjang 2 tahun 8 bulan saya di sana, Ulu Tiram dan Johor Jaya.
Untuk terakhir kali, aku ingin mengucapkan Maaf jika aku tak sempurna, rindu awak 200%.


 Ku hadiahkan senyuman dari abang-abang sado ini






Pengaruh menjadi suri rumah, layan drama jelah. Kbye.