INSTAGRAM

Wednesday, March 26, 2014

DBSB siri 15 : Kisah cinta Rafhana dan Khairi

As salam,


Baru masuk bulan ketiga tahun 2014, Malaysia ditimpa dengan berbagai-bagai isu dan berita sedih,kos hidup semakin  tinggi, kemarau, banjir, berita  kematian juga agak banyak, termasuk akibat pengaruh dadah di konsert. Tidak lupa, kehilangan pesawat Malaysia Airlines, MH 370. Baru kisah melibatkan Malaysia belum lagi penderitaan rakyat di Syria , Mesir dan yang tak akan berakhir di Palestin.

Namun, disebalik berita-berita duka cita, Alhamdulillah kita masih diberikan nyawa, untuk menikmati indahnya dunia dan diberi peluang untuk melaksanakan perintah Allah.

Dan salah seorang sahabat saya, Rafhana telah menyempurnakan sebahagian daripada agamanya, iatu mendirikan rumah tangga dengan pasangannya Khairi.



Nak tahu macam mana mereka kenal?

Kalau tak silaplah, yang aku dengar...

Cik Ana cakap mereka berkenalan melalui Yahoo Massenger , dolu-dolu lahkan, ade siapa main mende lagi ni boleh diusahakan untuk dapat pasangan ya.

Dia cakap dia tak tahu macam mana si Khairi ni boleh ada dalam list contact dia.

Pastu ada lah mesej sampai, macam nak berkenalan lah gitu dari Khairi ni.
Tapi, sebenarnya bukan dari Khairi , tapi kawan dia.

Cik Ana tak layanlah kan, memula.

Lepastu si Khairi yang sebenar ni , minta maaf dan terangkan yang tu bukan dia tapi kawan dia.

Bermula daripada itulah , mereka ehem ehem...

Maka, dengan itu, silalah berterima kasih kepada kawan Khairi yang menyamar itu yek.





Cik Ana ketika majlis khatam Qura'n.
Malam terakhir bergelar anak dara..hehehe



Pagi-pagi masa hari nikah tu, sedikit syahdulah kan, tapi belum ada air mata yang menitis lagi.

Cik Ana ni anak bongsu, tinggal dia jek tak kahwin lagi. Abang dia paling sulong umur 48 tahun,
Jadi, dia agak manja lah kan dengan mak dan adik-beradik dia yang lain.

Seorang yang lemah lembut , sopan santun tidak sukar untuk jatuh kasih dengan dia ni.




Tengok cara dia layan emak dia , dia pakaikan bedak, gayakan tudung emak dia.




Dan puji, " Mak cantiklah."

 Okay, lap air mata sekarang.





Sayang emak....





Pernikahan berlaku cepat, sebab tok kadi ada nikahkan orang lain kat masjid tu jugak, tak sempat lafaz taklik semua, group pengantin lain kat sebelah nikah kat situ.

Dah kena buat sendiri-sendiri.

Cik Ana sempat kata kat aku,

"Apesal lah Khairi ni tak pakai stokin."

Huhu, sekarang  awak jagalah makan pakai dia ye cik ana.




Setelah bergelar Puan Rafhana.








Feeling apa tu Cik Puan Ana





Pengapit yang ala-ala, perlu ke wujud pengapit tu, tak de tak boleh eh.



Dan ini pengapit lelaki.
Amacam handsome tak? Semua complete, kereta, kerja, tak merokok ... apa lagi yang tak cukup?
Berminat?
Kalau berminat, pergi Lorong Haji Tubari, rumah pertama, cakap nak jumpa Munirah, sila serahkan resume anda lepastu dia akan forwardkan kat Tuan Haji Sofwan, 
Jika ahli lembaga pengarah, Puan Halimah, dan anak-anaknya setuju. Anda akan dipanggil untuk temuduga dan kalau diterima,
akan adalah kenduri kahwin lagi di Lorong Haji Tubari #LHT
Hehe..





Okeh, main-main jek. Dia adalah sepupu saya, Nurdin a.k.a Ojan .
 Kawan baik si Khairi ni, budak Sains Johor dan aku pernah sebelah katil dengan Cik Ana kat Sains Kota Tinggi.
Kecilkan dunia ni?  Tapi laut besar lah, kalau benda hilang , ermmm tak tahulah caner nak cari.
(baca : pencarianpesawatMH370)




Sebab kita tak da sponsor pakai jeklah baju maroon time majlis nikah tadi bawak ke petang ye. 
Beli kat instashop : Klaboapparel
Aku tak de gambar Cik Ana yang elok masa majlis sebab I kan sibukkk...sangatttt.
Pengapit tak de pengalaman gitulah tak cover gelak.

Apa yang aku sibukkan?




 Kemungkinan gambar terburuk abad ni, dok tepek bedak untuk muka seputih model aura white ke ibu putih.
Maafkan saya , Dr Halimah Hana melibatkan anda dalam hal ini.
Dr Hana ni kawan sekolah dulu, sekarang berkhidmat di Hospital Sultanah Aminah.
Sudah bertunang ye, dan InsyaAllah berkahwin tahun ni.
Jangan sedih ya, kalau ada yang nak berkenalan.



Aku bukan sibuk apa, men Joyah dengan bebudak ni jek ha... tak memasal kena duduk kat pelamin , kutip duit tol . Pastu memalu  kucing Bengal.
Yang tengah tu lagi suruh aku pass kan kad kahwin dia, tapi bagi sekali surat cukai , dah terbagi kat orang.
Maleww mak.



Esoknya, satu lagi majlis resepsi, kali ni belah lelaki yang diadakan di Dewan Jubli Intan.

Bersiapnya kat Hotel Mutiara .







Suka mak dengan kasut dia... 




Veil, masa ni belum iron lagi.
Pastu mak andam cakap kat aku,
"Awak pengapit kan?, Tolong gosok ni eh, tapi jangan panas sangat."
Dah namanya 'bridesMaid' kan haruslah buat, 
Nasib aku tak bagi lubang veil dia ni, sebab aku ni selalu buat  'hal' 

Masih buat 'hal' jugak , tapi hal lain lah kan..huhu.








Gelak-gelak ,dalam hati sedih lew tew, kawan baik dah kahwin.




Kasi  eksyen sikit..




 Nampak tak untungnya jadi raja sehari, best man pi buatkan...
*Promo : Jangan lupa hantar resume yekk..hihik




Yelah, dulu apa-apa kawan yang diharapkan, apa-apa semua kawan... sekarang dah ada bini..




Isteri pulak lahkan yang kerja nak betul-betulkan tie , jaga rambut semua.




 

Si suami pun actionlah betul-betulkan tudung, tapi yang tukang tiup-tiup tudung bagi tegak tu, tetap kerja perempuanlah kan.

 
Yang penting diaorang sweet , ye dak?





Pengantin yang cantik.


Patutnya ni kerja bridesmaid lah kan yang pakaikan stokin tak pun laki dia, tapi dia nak buat sendiri.
Buatlah cik kak oi.. Padahal memang aku tak offer diri pun nak pakaikan.



Cam cantik super duper hyper market kan? 
Okay, perempuan memang biasa puji sesama perempuan.
Mengutuk pun biasa...haha









Pengantin lelaki,  memang ada masalah nak bukak mata..huhu




Cik Ana pakai jam hantaran.
Tak selesa katanya tak pakai jam.




Pose-pose ni mak andam lah yang direct kan..




Memang tak pandai berlakon lah si Khairi ni.







Okeh , gambar skema, control macho dan ayu  memasing.


 They are married.. .. Good bye friends.


Yeah.....Newly-weds are annoying




Okeh, merosakkan tudung , make up  memang kerja pengapit (pada saat ini) ya.

 'Dia cam ala-ala, si lelaki nak bawak lari pengantin perempuan, si kawan pengantin perempuan tak nak lepaskan' punya pose.










 Ha , baju pengantin semua adalah hak milik pengantin uolls,
kelas tak, dari nikah, sanding belah perempuan, sanding belah  lelaki semua dia punya...
kecuali aksesori macam tiara ngan tengkolok tu mak andam punya lah , suit lelaki sewa.


Tetiba,  ada iklan bridesmaid konon-konon ni.
Siapa tak suka wedding woi, terutama teman baik yang kahwin.
Pastu first time kengkonon diberi kepercayaan jadik tukang kipas kan... ala-ala teruja lah.


 

 Kita pun pakailah dress berpoket ni , suka dengan kualiti material dan design dia, sejak dia promo tahun lepas aku dah aim nak dapat satu , duit tabung ku pejam mata pi guna buat beli nih
Aku tengok macam ayu jek model pakai kan...sekali aku pakai tak ayu pun.... *nangis
shawl satin kengkokon nak menambahkan effect keayuan ..phuiii
Dress : Love to dress



Pinjamlah bunga cik ana fefeeling sekejap.





Dear Cik Ana,

my lovely friend, you are beautiful inside out and whoever know you is hardly not to fall in love with your gracefulness and your smile.
Khairi is so lucky  to have you as his wife and I hope he will take care of you as good as your mom did (huhu, can't compare, parents is the best)

I wish both of you and your future children will live happily ever after till jannah.

From your lovely-cute-adorable friend,
Mun


Nampak tak dia punya ikhlas sampai tulis orang putih.




By the way, I made the bride snap my ootd's .. haha

Friday, March 21, 2014

Ke Penang Ke Kita : Episod 3 : War Museum

Related Post :

Ke Penang Ke Kita : Episod 1
Ke Penang Ke Kita : Episod 2 Makan !!

As salam,


Muzium Perang ?! War museum?! Muziuuummmmmm?!

Sebab gueh tak buat research kan, muzium nak diperginya? memang rombongan sekolah sangat atau ingat bercuti kat Eropah, orang melawat muzium?

Dah lah nak perginya macam , eh, betul ke, apesal muzium duk dalam hutan , kena naik bukit, terpencil sangat nih.

Tapi bila sampai sini, wahhhh, memanglah , giler... War museum tu markas tentera ghupernye...


Ohhhhhh :O


Lokasi : War Museum, Batu Maung.
Bayaran : RM20 seorang dengan kad pengenalan Malaysia.

Ia adalah markas tinggalan dari Perang Dunia , zaman British, zaman Jepun pastu  British semula.
Tahun 2002, baru lah orang Penang, namanya Johari Shafie yang buat tempat ni dan jadikan war museum, dia yang bangunkan dan buat kajian, jadi ini adalah private museum.





Teka apakah ini?





Ya, inilah dia toilet, nanti  adalah yang ngutipnya, pergi buang.





Nisak buat OOTD shot kat dapur diaorang.


Kat sini jugak kita boleh tengok senjata-senjata yang digunakan zaman tu.



Raya ni boleh pergi sini main meriam.





Buat photoshoot Pre-engagement kat sini pun menarik jugak , Beng.




Ha ni, air craft pit, ni British buat tembak jet udara Jepung.



Bom masa. Perang dunia Ke-2... tak gheti eh, wayar-wayar nih.




Kat ruang bawah tanah, nampak  tak ada sesuatu kat bilik belakang tu, belah kiri.
Nampak? 

Cakap ar korang tengok mata sambil kecik-kecikan mata.
Memang tak de pun.




Ni pencinta sejarah , memang minat teliti satu-satu.





Laluan rahsia ni sebenarnya gelap gila, terang sebab flash. Takut nak masuk memasing, pastu nampak couple 2 orang masuk, pastu 5 orang perempuan yang kepoh, cepat-cepat ikut couple ni. Masalahnya, couple ni  lari cepat sangat.... dah bergelap dalam tu. Time tulah kan, handphone memasing tak nyala pulak.




Gotchaa !!! Ada nampak tak?




 

Ok , ni laluan dari bawah tanah nak gi atas.
Semua tak nak naik memula-mula.
Pastu aku suruh duduk kat situ acah-acah amik gambar.
Sekali si Nurul Izzah tu dah sampai atas ngan Tubeng dah separuh jalan.
Dah nangis-nangis 3 orang yang tinggal (Ikin, Nisak ngan Mun)






ok. Tak berapa tepatlah tang nangisnya.

Nampak tak, ada manusia yang kat belakang Nisak tu?




Kita selfie lah dulu kat lubang tikus ni sementara diaorang merangkak, sambil gelak diselangi tangisan.






Oh cahaya matahari, saya suka awak.


Sambil-sambil tu rengekan diteruskan kena panjat tangga besi.
 Ikin dengan wedges nya lagi rengek-rengek.






Sambil tu, kita posing dulu ngan baju tentera . Ntah berapa ratus orang tah pakai, aku pun main pakai jek kan




Mana kepala tentera Israel?

Takut tak? Hihiks

Ade operator nampak, die kate kat aku ,"Eh, macam Vietnam jek"



Mampu jadi macam dia ni? snipper Syria



Tubeng cakap, cepat Nisak jadik orang nak kena tembak.
Tiba-tiba , Nisak terus berlakon dengan siap sound effect lagi, ennn ennnn
Aku terus gelak, menjiwai betul dia ni.. tahulah pelakon teater dulu.

Yang aku ni memang kayu, tu yang  pegang senapang macam nak  siram pokok bunga .






Check point ni, kita dapat tengok laut ngan jambatan Pulau Pinang, kot ada benda asing dari arah lautkan. nampak tak yang belah kanan gambar, kat atas jambatan ,tepi tuh nampak tak cam ada sesuatu?

Sesuatu yang hilang.
Okay, tak tertipu eh.


Mari kita pergi tempat hukuman dia.



Pancung



Kemain luksan belakang tuh.
Malam-malam dia lagi seram kot.









Kalau berani datanglah sini malam-malam dia ada pakej lawatan malam. 
 Ada rezeki dapatlah jumpe kan benda yang nak ditemukan.




Nampak tak yang kat atas bumbung tu, nak tahu apesal dia ada kat situ?





Ha, pasai Jepung duk simpan mayat kat pokok tu, pastu budak berempat tu syok gambar depan ni.






Hargailah mereka  yang telah terkorban zaman penjajahan dulu, jagalah negara kita baik-baik . 
Nak ke, kena jahah lagi?




Diaorang boleh plak suka-suka duk atas tayar tu. Nampak lubang segitiga kat tayar tu?
Depa buh tangan kena kerat dalam tuh.
Choii.. tipu lagi.



Tangan sapa pulak ni......






 
Ikin ni, sanggup pulak dia pegang-pegang benda dalam ni.
Tak tahu memalam, ada........




Cikgu Ikin tengah terangkan kepada ahli rombongan, tengok ni, dulu, dia dah rogol pastu dia pi cucuk orang tu.

Askar Jepun cam tulah, mereka dihadiahkan seks, maka baru depa lagi semangat nak berlawan.
Semoga roh-roh mereka yang telah terkorban ditempatkan dikalangan orang-orang yang soleh.







Ikin ni berani ha tengok dalam tu, kang ada benda keluarkan..

Seramm mak.




Lokap. Nampak tak apa baring dalam tu?


Sebenarnya banyak lagi yang tak dapat ditunjukkan dalam ni. Tempat ni sangat-sangat disyorkan untuk pergi, kalau pencinta sejarah lagilah kan, orang yang hampeh masa SPM main hafal jawapan jek untuk subjek Sejarah pun boleh suka, apetah lagi korang yang cakap jek 'Perjanjian #$@%^ !' (nampak tak, tak tahu nak bagi contoh ape) boleh huraikan isi, keluar segala tarikh, tokoh yang terlibat beserta rujukan muka surat mengikut buku teks .

Sebab dia adalah pengalaman sebenar markas tentera.. Ok, kitaorang dapat sikitlah apa yang tentera rasa iaitu....


Penat.
Maka bawaklah bekal air sikit serta jangan lupa kasut yang paling selesa yang anda pernah ada. 





Tapi, kalau anda hebat macam kawan saya seorang ni,  boleh jek nak pakai stiletto pun.





md : gambar ke-11 dari atas tu, teruk sangat eh aku edit.