INSTAGRAM

Friday, October 25, 2013

DBSB : siri 14: kalau dah jodoh tak ke mana

As salam,


Semua manusia mesti merasai cinta, (kepada Allah semestinya )kalau tidak pun kepada sesama manusia, mesti sesama alam , haiwan, dan tumbuhan, bukan juga?,  cinta terhadap harta benda, kasut? handbag? kereta?.


Secara fitrahnya,manusia itu dilahirkan dengan organ-organ penting yang menjadikan manusia itu berfungsi sebagai insan , jantung , otak dan hati antaranya.

Aku pun tidak tahu organ mana yang bertanggungjawab memainkan  perasaan cinta dan kasih sayang itu. Betulkah di  hati?

kalau difikirkan tanpa cinta dan kasih sayang , hidup seorang  insan  seperti tidak sempurna.

Sekaya mana , mahupun segenius mana manusia itu, tidak akan sempurna, tanpa  rasa yang menyokong emosi mereka yang satu itu iaitu cinta.


kawan saya seorang ni , antara top student  kat sekolah dulu. dia terkenal dengan fokus dalam buat kerja, lantak lah ada kawan kepoh kat sebelah nak main, ke nak ajak berbual, (sila terasa kepada sesiapa yang pernah duduk sebelah dia time sekolah dulu) ,dia tetap buat kerja dia, tulisan kemas, jadual dia sentiasa diikuti, mandi mesti lama, basuh baju mesti tiap-tiap hari, basuh muka dan gosok gigi di sinki yang sama tiap-tiap hari, , masa dia sentiasa dipenuhi buat nota sambil mulut terkumat-kamit ingat fakta ke, hafalan ape tah masa belajar , dengan  kawad kaki KRS lagi

masa  dia datang sekolah, dia bukan first intake, so kira budak baru lah, muka dia yang agak 'keras', mungkin sebab dia rabun, bila kita selisih kat koridor masa kat hostel , kita senyum dia buat dontknow jek  ,  dan  hamik terus cop minah ni sombong. Kesian orang rabun ni kan, dah lah nikmat penglihatan ditarik sedikit, pastu orang cakap sombong pulak..huhuhu.

Alah masa tu form 1 kot, tak berfikir dengan waras lagi, tapi lama kelamaan , ok, walaupun dia terus masuk kelas first sejak form 3, 15 tahun.. tapi alhamdulillah, kami masih kekal berkawan  hingga sekarang , umur 25 tahun

kerana dia seorang yang fokus terhadap pelajaran, seingat aku tak da masa dibazirkan , bezalah dengan hamba Allah sorang ni pantang ada masa free ke tak free, pergh tidoq tak hingat akan dunia ni mempunyai cikgu. maka tak sangkalah dia akan layan cinta cintun zaman remaja nih..

Sampai sekarang, kitaorang tak tahu apa yang dia gilakan,  biasa perempuan suka handbag, ke kasut , gadget, atau shopping lah ape-ape, tapi kami tak tahu apa yang dia gilakan.

Dia cuma gilakan seorang lelaki, yang sekarang bergelar tunangannya . Paw mengikut ejaan budak zaman sekarang (sebutannya bukan paw ,kaki kucing)  atau lebih mudah Pau ,  nama sebenarnya  Fauzan.



beriyek nak terangkan perbezaan antara Paw dan Pau.

Pau ni adalah kawan sekolah rendah aku di  SK Bandar Pontian, dan masuk sekali ke SAKTI , jadi tak ingat form berapa diaorang start suka mungkin form 3, sejak terlibat dengan kawad kaki KRS ..kot.


Walaupun percintaan mereka ditentang oleh ramai pihak, (nak bagi drama sikit) namun Atul yang mempunyai hati yang keras , fokus yang tinggi dan tidak pernah mengalah ini membuktikan cinta mereka adalah cinta sejati dan bukan cinta monyet sehingga berjaya mempertahankan hubungan hingga merancancang untuk berumah tangga dan inshaAllah hingga ke syurga.





Majlis pertunangan telah dilakukan di jalan raya ,





 tipu secara terang-terangan.





Atul menyatakan sejak 25 tahun dia membesar di rumah tu, dia tak pernah duduk dekat jalan raya depan rumah dia ni . Maka, kami telah membuat dia bersimpuh di jalan raya dengan berbaju tunang.





Sesi bergambar , haruslah kawan-kawan manusia yang diraikan melebih. walaupun sampai, majlis dah habis. Hobi saya salah satunya ialah suka datang majlis dah habis.



Yaw, Paw . muka Atul terlalu bersinar sehingga menyilaukan pemandangan .




Nak amik gambar ni berapa kali take, penat aku kena marah dengan bebudak ni.



 Sengih menahan lapaq nampak.




Okay, yang tukang amik gambaq ni tak nak tunjuk jari gemuk ,cincin tak de saiz ...ngeh ngeh



Habis pokok aku lanyak.











Ya, fatma , tahu kau teruja , amik MC untuk datang majlis Atul. Yang lain tak pasti, adakah  pakai sipar jamban atau ada najis kucing yang dibincangkan.




Ketinggian mereka adalah rahsia.



Ijah amik gambar ni dengan tak puas hati, apa motif  amik gambar kat pintu dan mengganggu mama Atul  nak lalu lalang.



Baru nampak muka Atul , ihsan cameraman dari Muar Sirmode production



ya , lapar.




Self timer, Strike 3 2  poses girls,




kalau kena najis kucing kering ni selamat lah kamera aku.


Sebagai sahabat sememangnya, apa yang terbaik ialah mendoakan sahabat nya untuk sentiasa bahagia hingga ke akhir hayat.

Untuk Pau, jagalah sahabat kami dengan baik, alah kalau kitaorang tak cakap nih, confirm kau akan jaga dia baik-baikkan, bahagiakan dia ..okeh! anggap sajalah si pau ni bace post ni




kemain letak gambar profile picture , walaupun Pau ni setahu aku tak de Facebook.


md : Nak letak gambar zaman sekolah  rendah yang ada Pau , dan aku tudung ke belakang rambut terkeluar (macamlah sekarang tak :P)   tapi tak jumpa.


curve shawl dari By'u Scarf , dress dari Zawara, entri tak berbayar.


Friday, October 18, 2013

Panduan untuk menjadi perempuan ayu



As salam


Amaran : Jangan mintak balik masa korang. Fikir dulu, sebelum teruskan membaca.


Dilahirkan sebagai seorang perempuan, sememangnya telah dilahirkan sekali dengan sifat kelembutan dan keayuan, dan semula jadi memang sukakan kecantikan, sampaikan ramai lelaki nak jadi perempuan,  oh please, mungkinkah ini salah satu faktor ramai perempuan tak kahwin lagi? Ehem ehem .. Maka janganlah pulak kita rasa menyesal kerana menjadi seorang perempuan dan berpakaian bak pengkid tapi bukan  kesalahan  menjadi tegas, pandai kung fu ke silat ke hape, hehe,


Dek kerana perempuan memang secara fitrahnya suka kelihatan ayu, dan sopan . Kebanyakkan  lelaki pun suka tengok perempua ayu, ni aku confident tahap tinggi lah, kalau dia cakap dia tak suka, membawa 2 maksud, dia tipu atau dia bukan lelaki sejati. Okay, mungkinlah ada lelaki yang ada citarasa yang lain..hehe, Chill  bro.                                



Jadi, untuk kelihatan ayu secara fizikal lah kan, mengikut pemerhartian aku, ada beberapa cara,


Pakai kain, bukan seluar.


Okay lah bayangkan jelah, korang pakai kain batik dan kawan korang pakai seluar track.

Siapa lagi ayu ?

dan siapa sampai dulu lumba lari? (perlu ya, soalan ini)


Mestilah korang, sebab korang berdua masing-masing tak tahan nak terkucil pergi jamban .

Okay, korang boleh hadam tak aku tengah buat lawak ni.


More pictures here




 
more pictures : here


Dian pelangi memang cantik, pakai jeans laki dia pun cantik, tapi kalau dari segi keayuan, memang lagi cantik lah bila pakai kain,

aku tanya 2 orang budak kilang aku, dia  kata perempuan lebih ayu bila pakai baju kurung. Nampak tak reference budak rajin 2 orang. 2 okay!



More pictures of this dress : here


Instagram : dianpelangi


Pakai material dari fabrik flowy, dan warna lembut  atau pastel



Aku tak de lah minat sangat dengan kerabat .. Ehem ehem, kalau kerabat diraja British ni aku rase aku lebih ambil tahu masa  Princess Diana mati jek tahun 1997, masa tu baru darjah 3 lah  kenal , sebab tengok tv sibuk cakap pasal dia,  baru rasa nak tengok baju-baju apa dia pakai semua.;

Tapi sebab kerabat diraja memang ramai peminat, yeah, dulu ramai perempua gila kat Prince William, tapi , bini dia Kate Middleton lagi famous.  






Dress dia pakai masa datang Malaysia, lepas tu dress ni punya design terus boom . Banyak butik, amik dress ni sebagai inspirasi, sebelum ni design macam ni orang buat tido jek .Ok, tipu, tapi yelah  kate middleton kot yang pakai, kalau kita pakai, apa orang kisah.. Fabrik dia pakai sutera, jadi sesuailah  dengan perumpaan lembut bak sutera.

More about this dress: whatkatewore



Asma' Nasaruddin, anatara wanita kesukaan saya (jangan kata aku pengkid pulak:P) . Kalau rajin tengok blog dia dan instagram dia ya. Baju dia pakai dari Mimpi Kita. Walaupun warna skirt dia guna adalah warna hijau pucuk pisang tapi sebab  material dia sutera dan dipadankan dengan blouse yang berwarna cerah dan flowy itu. Maka aku berpendapat masih nampak ayu lah.


More pictures of this dress : here
Instagram : asmanasaruddin




Dian pelangi, wanita kesukaan ramai ini jugak   memang fofurler dengan koleksi baju yang menggoda jiwa




More pictures of this dress : here



Menunjuk-nunjukkan sifat penyayang

Membelai  budak kecil, pergh , memang serius terus nampak ayu tak payah control dan ini akan meningkatkan peratusan keayuan sebanyak 15%. Tak payah tanya mana aku dapat peratusan tu, aku hentam sahaja macam tulis karangan, letak statistik kan cam tambah markah sikit...ye ke idok?






Lagi nampak ayu kalau pandang dengan kasih sayang. keibuan katanya.



Dah aku agak minat Fazura aku boh leh .



nak buek camner dah kite suka Nurul Izzah, buh ler jugek.


Senyum cover, atau senyum sikit (bukan senyum sinis)


kata orang senyum control ayu gitu, sekali katak lompat depan , terus jerit macam pondan.





Beza tak si Dian pelangi ni tak senyum



cer tengok dia senyum lagu ni , dengan effect cahaya matahari, ayu kan .
source : here




lipstick pun warna pink lembut, ayu tahap maksimum.
Make up : here


Dian pelangi lagi? 
ok, cube tengok Fazura ,





 

Fazura yang fazbulous katanya, tak senyum ayu ke idok?



 
Ha, seyum ala-ala photoshoot kahwin atau bersanding. 
Ayu tak dia senyum cam ni, ayu kan? Apa?!
Tak suka Fazura?! 

source : Instagram MissFazura

Camna pulak dengan  Fasha Sandha?

Cantik.  tapi ayu tak?



Tengok Fasha Senyum cam ni ayu ke idok?!
Adakah faktor bertudung dan menutup aurat juga menambah keayuan seseorang?

source : Instagram fashasanda

ha, tak suka Fasha jugak?!


Camna dengan Nurul Izzah pulak..

Nurul Izzah anwar muka serius, kurang ayu kan..



 
Cer tengok dia senyum comel gini, ayu bukan?

Apa?! lagi tak suka si Izzah  ini?


yelah-yelah aku letak lah  makhluk yang korang suka sangat tuh..





Ha, amacam,? Loya ke lawa? Gelak besar akan menghilangkan peratusan keayuan sebanyak 10.21 % menurut pakar sembang dari seberang Parit Jawa




Aku dah habis senyum paling cover dah ni, baju pun dah pilih colour paling lembut lah ni, material chiffon, yang silk baju designer memang  tak mampu.. 
Nak tengok dress ayu lain  boleh tengok dekat Zawara 




Ok ni reference, dari Twitter, haha, kesian aku tanya tak de orang respon, haha, nasib ada 2 orang wanita ayu 'sangat' ni bagi komen . 2 lagi...


Apa-apa pun, jangan amik serius yek, kalau anda dah terbaca sampai sini, ni entri saja suka-suka.
Sekian. Sila sambung buat kerja.
*SenyumSimpol

Terbayang tak tahan nak kencing pakai kain batik pergi jamban


lumba lari gi jamban pakai kain dengan pakai seluar track, versi perempuan bayangkan jelah. (tak reti lukis, nak jugak kasi cube, nak bagi bayangan aku kat korang)


md : berapa minit dah melagha?