INSTAGRAM

Tuesday, March 19, 2013

Berkain di Mersing

As salam,


Sebagai orang kampung yang lahirnya di kampung yang tiada pantai, ya , Pontian ada laut, tapi tiada pantai (pasir yang bersih, dan laut yang boleh buat mandi) juga kampung yang tiada sawah, tapi ada nanas, maka  aku pernah mempunyai keinginan iaitu bergambar dekat sawah , dan berbaju kurung di pantai.


Impian aku yang satu ini terlaksana pada umur ku masuk 25 tahun, dan lokasinya adalah  Mersing . Lepas kenduri kahwin kat Tenggaroh 5, Ira pun bawak lah kita melawat Mersing.


Lokasi : Tanjung Leman

Photographer : Ira dan Mun ( makhluk comel iras pelakon #kisahcinta). Ok, nak muntah kejap lagi eh.



 

 Diaorang ni memang bajet puteri bunian nak masuk team penari kebangsaan






 Lihat! berbakatkan mereka?, ini lah kesannya bila ikut arahan choreographer.




 


 Ala, jangan marah eh, nah gambar ayu korang.


 



Gambar sopan,  harus diletakkan, gambar macam harlem  harus dilupuskan



 



 


 2 sahaja gambar sopan....





Kaki masing-masing hilang akibat edit berlebihan.


Tudung serabai itu perlu yer.




Hantu air


Tips pemilihan baju  ke pantai; tips kau!

Pastikan baju tu tak berapa nak sayang sangat,   kena pulak singkirkan pasiaq dok kat kain.
Tambahan kena hadap kaki gatai , ini bagi sesiapa yang tak biasa main pasir time kecik :p



Lokasi : Air Papan, Mersing 


Masa datang sini, memang jatuh cinta dengan laut dan langit yang Subhanallah cantiknya. Masa ni air surut.


 


Bakat tarian kayu harus ditunjukkan


 
Ulik mayang.




Gaya tarian anggota polis trafik, renang fee style dan siram pokok bunga .




Tak ke nampak cam ustazah pilihan tu.
 Manusia memang tagih pujian.



 

 Nama pena. Pena lah sangat, nama laman sosial.




Lokasi : Bendang, jalan nak pergi Air Papan


Bergambar di sawah, memang jadi keinginan aku dan semasa belajar kat utara, Arau, Perlis sana tu memang senang sangatlah kalau nak bergambar, tapi malangnya tak tahu kenapa sekeping gambar pun tak dok.

Lagi satu masa kat Perlis, aku teringin sangat nak amik gambar kat ladang tebu, pun sama tak tercapai juga keinginan aku tuh.Orang lain dok nak amik gambar kat kebun bunga tulip ke lavender ke Eiffel tower ka, aku ladang tebu ngan sawah pun jadi. 







Posing patah pinggang berlatar langit biru.



Buat muka puas hati dapat posing kat sawah, 




Kaki gatal siapa yang tahu. 
Sambil doa, janganlah ada ular. Pacat tak terfikir.



Lokasi : Dataran Pulau Mersing, dekat dengan hospital Mersing



kat sini ada aktiviti rekreasi disediakan, menunggang kuda pun hado, sesuailah, kalau yang ada anak-anak kecik  tu bawak pergi sini, yang tak da anak tu ,  boleh main  jugak , jangan risau.



Laju. Laju. Buai ku laju



nenek ku kahwin dengan anak raja. Eh?!


Ini yang si Ira nak sangat main mende nih, aku cakap, aku tak boleh sebab aku mana pandai tunggang motor, bonceng pandai lah, nak naik RM10, 13 round.

Akak tak kira walaupun berkain, dan  cuma budak-budak je yang main benda alah ni. Akak nak jugak naik, dik.


Bersila lah kita ye.





 

si Ira bawak accident langgar tayar. Malu tau akak, pegang besi kat belakang. 




Eleh, setakat pakai brek ngan minyak kat tangan , susah lagi naik basikal.




Pastu moh leh , kita beli kepok, buat tambah protein   ngan kolestrol



Cakaplah nak 10 batang nak buat meniaga, dapatlah RM8 -10 batang.






Gua beli kat haji Ramli, deret-deret ni ada Haji Puteh ngan beberapa kedai kepok lagi.





Ayu memang begini muka dia time amik gambar , ayewwww sangat.




Cik Paris masuk kampung memang gitew. Amik gambar 2 saat, pastu naik balik.


Begitulah sesi berkain kita .
 Lepas ni nak bergambar kat ladang nanas pulak, 
sebelum pupus semua , orang buat tanam kelapa sawit.



10 comments:

  1. boooooooooo pontian. kakakakaka.

    peh rindu gile siall kat tanjung leman. wuwuuuu.

    ok aku seumur hidup memang tak pernah jejak kan kaki kat bendang. wakakaka

    okbai

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha, kau lagi lah kan, kampung lagi dekat dari aku kat mersing tu.......aku feeling surat dari langit biru tu yang gagah park kereta, semata-mata nak amik gambar tuh...ihiks...

      Delete
  2. Buat apa g mersing mun..dekat doh mersing tu gn kampung aku...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kenduri kahwin member aku.. tulah aku x brapa nak jalan sgt kat pahang tu, kalau pergi pun gambang water park je ngan tepi pantai yg ada mCD tu

      Delete
  3. Replies
    1. thanks...laut memang syok...okeh, air terjun lagi best r tapi..huhu

      Delete
  4. Mun lisa ajak g becuti..jom..kite g pulau nak???

    ReplyDelete
    Replies
    1. tulah, dari tahun lepas plan, tak jadi2.... tak de cuti lah...huhuhu

      Delete
  5. `OPS...dtg Mersing ke...hhmm...kenapa x gi ninjau istana baru Sultan Johor di Mersing.cantik mcm lokasi Pirates Of Carribean(ye ke ejaan nih??)

    hihi..akak mmg duk Mersing..tepi pantai

    ReplyDelete
  6. looks like you had a lot of fun with your friends!! comel je tgk gamba gamba korang :)

    ReplyDelete

terima kasih sudi baca :D