INSTAGRAM

Thursday, January 12, 2012

Kelantan Peace Yo!

As salam,

Dah berzaman pergi Kelantan , baru nak cerita, maklumlah dulu kita tak da jalur lebar, jadi perasaan nak blog pasal Kelantan tersangatlah membuak-buak.
Kira kalau tak blog pasal Kelantan , rase tidur tak lenalah.


Okay, Kelantan memang best, manusia nya ramah tamah, ya,  Mak cik-mak cik selalu ajak datang rumah, dan diaorang bukan ajak-ajak ayam, padahal bukan rapat pun.Dulu selalu fikir, lelaki Kelantan ni menyampahkan, tapi oh tidak langsung, diaorang memang peramah, dan suka menegur. Semulajadi.
Cuma sumber air dekat Kelantan tak berapa best, kebanyakkan penduduk Kelantan gune air perigi, sebab air gune khidmat syarikat air selalu tak de.

Tuan rumah yang sangat best, Auntie Rohaya, Pak Cik Zul dan Zahin. Sungguh awesome.

Kenapa awesome?


Auntie balik keje terus masak, (kenapa, aku tak boleh macamtu, nak masak air untuk diri sendiri pun malas),
Rumah dikelilingi pokok dokong.
Baking!

 muffin coklat cip



 Kek Lobak (Gunakanlah bahasa Kebangsaan kita)


 

Brownies ( brownies dalam bahasa melayu nak cakap camna ek?! :P) Marble dengan coklat dan keju.
Zahin dan Auntie Rohaya memang rajin , ade lagi , kek coklat dengan kek span oren bersama coklat ganache. Zahin pun ada buat tat nanas, sodap.


Makanan di Kelantan

Restoran Cikgu

 Antara tempat makan yang wajib hadir ya, bila ke Kelantan ialah nasi ulam Cikgu, kat Kota Bharu, tempat ni amatlah famous amous, kalau tak takkan sampai masuk Jalan-jalan cari Makan, Kelass kau Cikgu Hamid! Tempat ni untuk makan tengah hari di kampung kraftangan, berdekatan dengan Pasar Siti Khadijah.





Pilihlah ulam apa yang kau nak makan, pegaga, kacang botol, ulam raja, tah aku pun tak ingat nama die.







  


  



 



Ikan keli die tak muat pinggan, mak rangup nyer... ditambah bersama budu, sambal belacan dengan tempoyak ...fuhhhhhh ..(kesat air liur)


 Famous blogger , Herbalifer, Joe, sengih market ...sorang sekor ha amik ikan keli, tu saper punya ulam lah  tuh, sekati .



Motif? Apakah?


Chim Chum

I love steamboat!  Chim chum ini steamboat Thai , srugghgh ( telan air liur).


 Ni Aishah tengah bakar daging yang diperam enak!, (Menahan air liur bertakung)




Bayar RM 19 seorang  , kalau tak silap, maklumlah dah lame, buffet, boleh amik berape banyak yang nak amik, ade udang, daging, sayuran, makanan laut sejuk beku yang lain macam steamboat yang biasa. Ada laksam, laksa Kelantan, Abc, dan ade lagi ape tah.


Laksam, my peberet.

Kebanyakan tempat makan yang lain kat Kelantan biasenye same, nasi kak wok ke,  nasi kukus dengan ayam, kuah gulai dan tak da sayur, cume ade timun.


Pasar


serius aku lupe name pasar nih

Kite timbang orang kat sini, haha pastu pergi rumah Yuni kat Kuala Krai


Pemegang banner..huhu















etok-etok kaum kerabat hidupan laut bercengkerang, kepah,ke, lala ke, pertama kali makan , mintak cik Aishah punya.

Pasar Siti Khadijah

Sape datang Kelantan tapi tak pergi Pasar Siti Kahdijah maksudnya belum peegi Kelantan lah tu.


serunding, seperti biase


kain baju, tudung bawal seperti biasa

  sudut fofuler pasar siti kahdijah

 Kuih ni aku lupa name die , tapi sedap, die inti kastard.


Kuih muih, superb banyak kat sini.


Wakaf Che Yeh


 Biase lah kat sini banyak baju, tudung, kaset lagu Thai, Kelantan pun ade .


Aishah dan Zahin suka betul sate ikan nih. 

 Standard lah sebagai negeri kelantan yang terkenal dengan gelaran serambi Mekah , maka semua iklan,  model wanita kena pakai tudung litup, Fafau buat iklan Hotfm pun sopan je ar pakai tudung , Rozita Che wan lagi ayu buat iklan Safi Balqis, dan semua board ade tulisan Jawi disamping tulisan rumi.




Kat rumah Yuni kat Kuala Krai, memang superb, die buat kerabu, pergh, pakkal jek aku mempunyai nilai kesopanan yang agak tinggi, kalau tak aku suruh Yuni buat semangkuk lagi untuk aku tapau. Sambal melaka , daging goreng perghhhhhhhhhh.....

Sebelum



dan


Selepas
dapat tak maksud aku betapa sedapnye masakan Ayuni. (kipas-kipas)


Pantai kat Kelantan tak boleh mandi ...

tapi sebab Cik Aishah nak pergi gak kita gilah


Moon Light Beach


 Pantai Cahaya Bulan


Saranghae ^__^

Terima Kasih kepada tuan Rumah Zahin , Auntie Rohaya, dan Pak Cik Zul.
 Hanya Allah dapat membalas jasa kalian.;)

Letak muka comel Zahin :D


btw, aku first time derma darah juga di Kelantan, kat IPG kota Bharu.
serius tak sakit! cam kene gigit semut jek.(dapat makan nasi lemak free)


md: kamera phone nokia E5 ni  banyak berjasa. Cam nak usha Kamera.

3 comments:

  1. sape kata kelantan x ok, kan mun? hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan, mak esah kan, tanah tumpah darah u kan....hahaha

      Delete
  2. kelantan mmg best..hehehe..superb argh..x yah kipas mun..masak ikhlas mmg la sdp..hahahaha

    ReplyDelete

terima kasih sudi baca :D