INSTAGRAM

Thursday, May 19, 2011

Bangkok

As salam


Apa yang menarik di Bangkok?

LadyBoy (pondan).?! no lah



Floating Market



excited naik bot. pikir-pikir, dah lah takde jaket keselamatan, kalo jatuh ni guane lah




mak cik ni pakai sampan , penat tuh nak kayuh , kalo aku tak sampai-sampailah


dia orang gune air ni sepenuhnya, buat basuh pinggan, mandi..hitam oh, nak sua tangan bermain-main air memang taklah kan...mestilah air dari toilet kuar ikut sinikan?



beg pun jual kat sampan ha. buat-buatlah nampak, kamera handphone je ha.



pisang salai, ke pisang bakar ke.




 Time nih, musim buah...fuhh..I loike, aku dah beli jambu ni kat sampan lain ingat dah murah bila compare dengan kat R&R Tapah, 
 sekali jalan beberapa tapak tengok lagi murah...kurang gula betul.




 nampak tak I sensor sesuatu di situ.



Makanan

masakan Thai memang favorite aku, rasa masam dan pedas , guna cili padi dan  banyak guna limau... punca orang siam langsing dan kulit cantik.

Nak cari makanan halal tak delah senang gila, tapi bolehlah..banyak makanan Indian, Pakistan...

orang tempatan cakap, Mcdonald kat sini tak halal, tapi KFC halal, sebab ayam die import dari Malaysia...wallahualam

ni dekat Al-Hilal Restaurant , makanan kat sini sedang-sedanglah sedapnya.

sup serai kat tengah-tengah tu ala-ala seafood masak singgang, ayam, kerabu, telur dadar, ikan goreng


kat Yana's Restaurant dalam MBK shopping centre, tempat famous orang shopping. Makanan kat sini boleh tahanlah sedapnya.


daging . apetah nama dia

green curry



dessert, koktail buah berkuahkan santan.



dekat Yana`s restaurant nih, mak Zahin belanja (memang hari-hari pun auntie yang belanja makan) masa nih  6 May , hari jadi kitewwww.

Dekat Restaurant Mak Yah, makanan kat sini sodappp, pemiliknya boleh cakap bahasa Melayu, orang Pattani

Tom Yam pedas woo, betul-betul Hao Liao


ayam goreng pun sodapp


rebut-rebut ikan


Dekat luar restaurant, ade orang jual durian, salah sorang team Herbalife, doktor muda  belanja durian Thai..woah, ape lagi!

benda free mana boleh tak  sedap!
 gambar durian dari yuni.


pemilik restaurant yang pakai singlet putih tuh.


Public transport



Colourful Taxi


warna lain-lain menunjukkan syarikat teksi yang berbeza, biasalah kat mana-mana pun kereta jepun memang banyak orang pakai, kat sini Toyota Altis buat teksi jek..huhu


oren  dan kuning

 pink

ayuni dengan teksi Brazil ke Kedah tah
biasanya, kalau naik teksi, pemandu akan cuba jugak bawak kita kat tempat pelancongan, walaupun kita memang tak nak pergi pun, sebab ape, dieorang akan dapat komisyen dari situ.

Macam hari tu, kitaorang cuma nak makan jek, die pujuk die kate nak bagi murah 20 baht jek sorang (lebih kurtang RM2) tapi syaratnye kite kena pergi dekat tempat nih, jewellery store, masing-masing memula tak nak tapi pergi juga sebab win-win situation,
 dapat naik murah, dan taxi driver dpt komisen 



so kitaorang rancang tak nak beli ape-ape pun, semua memang cakap tak nak beli
sekali masuk, fuhh...barang kemas masing...jangan cakap r.

lepas tu, baru taxi driver tu bawak gi tempat makan (Mak yah's restaurant). Tapi, masalahnya lepas kitaorang makan, dia tak amik-amik pun kitaorang. masa tu dah lewat dah, kitaorang kena gerak pegi airport...

rupa-rupanya, baru kita orang sedar yang kita dah bagi resit-resit yang kitaorang beli kat jewellery store tu dekat driver taxi tuh, maka, die dah dpat untung dari situ dah
dan tak perlu 20 baht kita orang tuh...

kesimpulannya, kalo nak naik teksi dan jadi situasi gini, lepas settle semua destinasi kita baru bagi resit dan baru bayar okeh. Nasib baik kita orang tak bayar lagi duit teksi.. kalo tak nyesal tak sudah
Tapi, ada hikmahnya,
 saya dapat naik tut tut yang dah lama diidamkan.....uhuuuuuuuuu


Tut-tut 
 

Boleh sumbat sekali 6 orang, dekat sane tak kisah nak sumbat berape orang pun, taxi die pun nak berpangku-pangku pun , No problem, polis tak saman!


 dahlah tak de pintu, aku yang mencangkung kat lantai tu bila-bila masa boleh tergolek kat jalan raya kalau takde kaki yuni sebagai pengganti pintu.

Seram ohhhhh.... tapi best!!!


Have you had your shake today?

 MRT

zahin tak habis-habis puji yang sistem jalan kat Thailand lagi canggih dari Malaysia, flyover diaorang memang jenis yang 3 tingkat punya  lah, dan laluan pejalan kaki dari shopping complex ke MRT station bertingkat-tingkat jugak. 


 Zahin beli tiket

kami jakun, sebab pass die macam nih..huhu

Shopping dan kraf tangan

Siam Paragon

Ni ala-ala Pavillion lah, barang-barang berjenama semua kat sinih, setakat tengok jelah kita yerk.

MBK

kat sinih, pun banyak barang tempatan yang boleh pilih, kalau aku sebagai perempuan haruslah teruja dengan selendang yang bertingkat-tingkat, baju, kain, fuhhhhh













Floating market

kat sini pun banyak barang boleh pilih, lagi murah dari shopping mall , haruslah kan..






Leather shop dan jewelery factory outlet

dekat leather shop  memang tak boleh amik gambar, so, amik gambar kat luar sebab kat dlam tengok sekali lalu jek sebab tau tak mampu nak beli, kat sini, ade jual barangan kulit dari kulit buaya, ular, lembu , ikan pari ngan kulit ape tah lagi.

Jewelery factory outlet pun same, pergi semata-mata sebab tourist guide bawak jek, cheq bukan nak dtg shopping pun, pergi sana cari toilet, amik air sembahyang pastu sembahyang, lalu kat barang-barang kilau, pastu balik.

dekat jewelery store kat bandar bangkok yang taxi driver pergi tuh beli lah gelang tangan harga RM4 ,kira adalah juga yang aku beli kan....kang sedih sangat pulak, tak beli ape-ape..;(. 
belilah jugak shawl dkat MBK 150 baht pastu terus pakai masa hari last kat sane.




amik gambar ngan staf dekat jewelery store. I pakai shawl harga 150 baht you...:p

btw,sepanjang kat 6 hari 5 malam kat bangkok, tidur dekat Bangkok Palace, terima kasih kepada sponsor Presiden team Rahimah Sulaiman, Puan Rohaya dan Zahin Zulkifli.  Sayang awak semua.

md ::: banyak amik video merepek mase kat bangkok

Saturday, May 14, 2011

bengkok... bengkok... to .bangkok

As salam,


sawasdee...


I don`t how to start, and really fail with the things regarding introduction...
damn... I don`t know  many times I press the backspace key!

okay.. actually just want to share that I had been in Bangkok from 4 May till 9 May (btw, 6 May is my birthday)

Oh, it take me to the moment in February, when I knew about extravaganza in Bangkok, that my birthday fall during the training.

Imagine, at the time, the sengkek girl , dreaming abtou her birthday in oversea. ( yes, I know, Thailand is our neighbor,  near Perlis, only 2 hours and 5 minutes by flight from LCCT, by train 24 hours maybe.


Before Bangkok


It was just last minute when I bought the ticket for extravaganza Herbalife, I had been in my hometown , Pontian for just about  7 hours, 10 hours total bus ride just to take my passport ( only Mbah left in my house, my mom went to holiday)


I had to drive my mom`s Proton wira to pekan Pontian in order to photostat and fax passport to bangi,(last day to confirm place..ma)

Then, I realized it only 7.30 am.. no shop is open at this hours except news paper shop and it has fax service but no photostat machine, (of course no scanner to scan my passport)
man, that the first time I drive alone with my mom`s car and scared.
Then, I came back home, took  a bath, I arrived at Larkin about 3.30 a.m and had to stay in Surau while wait for the first bus to Pontian at 6.30 am

Went back to Bank, settle for ordering ticket and money transfer. Drove around looked for photostat shop and luckily also has fax service. RM 3.50 for that.

I drove back home with smiling in my heart. I arrived back home to refreshing my self and relief because  I thought everything was settled except I had to go back to Shah Alam ( man , that day was Monday, working day, and I don`t say anything to  my boss, then in a bus , my boss called, where is my location at that time, and student had an accident in the kindergarten) .Poor me ;(

Then, I got a call from Zahin, " weh , ko kene scan ngan e-mail lah, sebab Ayuni 2 kali dah faks, tak jelas) 
DANG!!!

AAAAAAAAAAAAAAA. (this is my scream)


then, had to go back to Pontian, search for Cyber Cafe, found one, no scanner, luckily found another one with scanner, RM2 for that service...OMG! Then , when I use their computer, Chinese language! DANG!!! 
( I almost like what is this, don't know how to use this thing), my pendrive also cannot be detected, dont`t know how to compress the scan picture by using that computer, as the right click that suppose give me options is just seem wrong! Paint software safe me.
2 times I climbed the stairs to ask about those problems.. (lots of Malay school students there , playing games and watch porno thing maybe);(


At last, it was sent.  Alhamdulillah.





 Bangkok Airport , 4 May 2011.

till meet in the next post!

btw, I got parking summon RM30 when I was in the bank.... I just realize the summon ticket at the left wiper when Pak Long sent me to Pontian Bus station to go back Shah Alam.

Monday, May 2, 2011

vroooooooooommmm

As salam



suatu petang yang indah,
Di sebuah mukim bernama Meru,
Aku menaiki motor bersama Yuyu









sedang syok-syok aku merempit bersamanya
kulihat banyak bangsa-bangsa asing di sana sini


beberapa kali jugak ku menerkam pinggang yuyu akibat ketakutan dengan anjing-anjing ditengah jalan







 aku jugak syok bergambar walau orang lain berkereta mewah melihatku pelik


akibat sudah lewat, dan pak guard kilang  mesej dan miscall..

maka yuyu pun memecut laju
aku rasa, kepala yang selama ini dilitupi topi keledar sudah kehilangannya



alamak, helmet tercampak!








Inilah akibatnya, kalau tali helmet tidak dipakai dengan betul.


Aku pun menebalkan muka ketika mengambilnya, 

tahan jek dengan ejekan mamat motor yang lalu.


md :  bukan salah aku  tali helmet tu yang dah putus. Nasib baik bukan aku yang jatuh, kalau tak dah ICU agaknya.

Sunday, May 1, 2011

tambah berat badan? AKu?

As salam


Saya punya,

Tinggi : 156 cm

Berat : 44 kg

BMI  :18.16



source : wikipedia


Kalo ikutkan BMI,dah termasuk underweight.


 kawan-kawan dan kaum kerabat aku semua suruh tambah. Tapi , saya buat bod*** jek sebab rasa
I love my body . BLuek.


selalu , kutuk muka jek tembam macam pinggan lauk.

Tapi, semalam saya jumpa kawan sekampung, sesekolah saya , Nisa dan dia cakap

Nisa: Mun, kurusnya kau...

Mun : ha, tu lah semua orang suruh aku naikkan berat. Tapi, aku  ... (apetah aku cakap lupe)

Nisa : Masalahnya, kau tak sesuai  Mun, sebab muka kau besar!


si kepala teleng




Baiklah , aku akan tambah berat badan dengan Protein tanpa lemak.Minum shake 3 kali sehari.


md : selamat hari pekerja!. Kerja tak buat pun.