INSTAGRAM

Tuesday, October 18, 2011

My Happiest Moment

As salam

Can you tell me what is meaning by happiness, and  show me your happiest moment?

 
Happiness is might be when you are a teenager,  and the happiest moment  is when you see the shopping mall.

Happiness is might be when you are a  wife, and the happiest moment is when you have a romantic dinner with your husband.

Happiness is might be when you are a mother, and the happiest moment is when your child are awarded as a best student.

and for me,

Happiness is when you have a  true friend who always be with you, no matter you are penniless, ugly or stupid. 

Friend that will lend you her shoulder, whenever you are crying and she will be positive when you are negative.








MY HAPPIEST MOMENT


is





 Location: On a running motorcycle at somewhere in Klang
Models: Munamuni and Ayuni
Props: Helmet and Smiles


We went street by street and factory by factory for a  job vacancy.

We rode a motorcycle,
We met lots of dogs, (scream)
We met lots of foreigners (weird)
We snap a picture (smile)
Helmet fell on the road, (laugh)




"Life's truest happiness is found in friendships we make along the way"




True friends can give you happiness and may help you  to get a camera for free too.

How?

Olympus , the well known company for a camera for it best quality will give you this

 

1st Prize: Olympus PEN Lite E-PL3 Kit



or




 2nd Prize:Olympus PEN mini E-PM1 Kit


and if you can't win for the gorgeous camera above, you could still have a chance to win




3rd - 5th Prize: Olympus PEN carry-all bag


So, what you are waiting for, clicks here, and shares your happiest moment!
Don't forget this logo, OK!


Thursday, October 13, 2011

Tentang Hidup

As salam,


Saya dilahirkan di Pontian, pernah duduk dekat Klang Gate, mase kecik-kecik , bila umur 4 tahun, saya berpindah balik ke Pontian dan bersekolah di sana. Ketika umur 13 tahun, saya bersekolah di Bandar Penawar, Kota Tinggi, dan kemudian Matrikulasi di Tangkak, zaman universiti pula di Arau, Perlis.

Setelah puas membalas dendam dengan duduk di rumah beberapa bulan akibat tidak dapat duduk rumah lama-lama sejak usia 13 tahun, maka saya berhijrah ke Shah Alam, selama lebih kurang 10 bulan, menjelang raya, saya berhenti dan ketika raya saya di Pontian. Setelah Raya sepuas-puasnya, saya bermusafir pula ke Kota Bharu, Kelantan



Motif?
Ada ke orang tanya, cuba ceritakan tentang diri anda.?

wat eva.


 Sebenarnya nak suruh fokus yang ayat akhir.

Why, Kelantan?

Semua orang, saudara-saudara ,kawan-kawan, mahupun penemuduga tanya, kenapa Kelantan?


Aku punya jawapan ;

Saudara-saudara:  (senyum)
kawan-kawan : ada kawan aku kat sana, buka nutrition club, nak belajar daripada dia.
Penemuduga: I want to challenge myself, to live and blend with the community there .

Dan sejujurnya aku tak ada jawapan yang pasti.

Hidup ni terlalu pendek, usia kita juga tidak panjang, kenapa kita terlalu risau dan  masa depan yang kita tak mampu tentukan, masa hadapan tetap akan datang. Kita hanya mampu merancang.






Kita terlalu takut untuk membuat keputusan, akibat cakap-cakap orang, akibat pengalaman orang lain. Kita mudah terpengaruh kepada yang negatif lebih dari yang positif.Dan, sehingga akhir hayat, kita hidup dalam keadaan yang kita tak suka, suara hati kita tak dapat didengari akibat tenggelam dengan rasa kecut.

Aku buat apa yang aku rasakan betul, rasai pengalaman hidup, buruk atau baik hasilnya itulah pengalaman, dan pengalaman walaupun pedih ketika itu, pasti akan rasa manis setelah masa berlalu.


Ia pasti ia akan diceritakan pada yang lain. bagaimana pedihnya ketika aku tak dapat 8A dalam PMR, bagaimana result SPM aku tak segempak orang lain, bagaimana, result Matrik aku membuat aku menangis tak henti-henti dan bagaimana jalan yang aku pilih pada pandangan orang lain adalah salah.






Sekarang semua itu, aku ceritakan dengan wajah ceria, aku mahu hidup yang normal  hidup yang biasa aku lihat ialah, belajar , universiti, kerjaya hebat, kahwin, anak , dan kemudian, tua.akhirnya mati.
Tapi, bila  aku melalui perjalanan hidup, banyak benda yang aku rasa aku perlu buat, aku kecewa kerana aku tak memiliki kerja gaji ribu riban, tapi sebenarnya, Allah telah memberi aku satu pengalaman hidup yang tak ternilai, aku berusaha untuk tidak dilihat penghabis beras.






Kesusahan menjadikan kita lebih kreatif. 






Pengalaman adalah guru terhebat, yang kita tak boleh masuk kelas dan belajar subjek 'Pengalaman'. Kita yang menjadi guru, dan kita jugalah anak muridnya.

munamuni, 2011

 Steve Jobs's story

Wednesday, October 12, 2011

Saya rasa saya cantik

As salam,


















siapakah mereka yang agak tak berapa nak cantik nih?

Tapi, mereka yang semua mude-mudi ni telah bertukar kepada wanita yang sungguh cantik , hingga digilai suami sendiri.







Nadia, 25, 2 orang anak. Seorang suami




Amalina Peter, 22, seorang anak.Seorang suami



Yana Saiful, 23. Seorang suami.


Mana suami mereka, ? tak nampak pun (eh, ape tengok laki orang nih..ep ..ep)

Ni nak citer bagaimana, mereka yang jerawat, teruk , lebih teruk dari aku nih ,
sudah cun melecun, Semua guna herbalife.


Aku?
Boyfriend aku lagi cantik lah...hehe.


Aku tengah dalam proses ar nih, Pastu  baru leh  kahwin :P

Dia suruh aku muke aku licin cam baby baru leh die tangkap gambar senyum.
Dame.

Saturday, October 1, 2011

Saya rasa saya hodoh

As salam,

UGLY, 2NE1

I think I'm ugly,
And nobody wants to love me
just like her , 
I wanna be pretty . 
I wanna be pretty
don't lie to my face
cuz I know 
I'm ugly




teaser for the next post!

md : mengkantoikan muka huduh sendiri. Ugly huh?!

Tuesday, September 27, 2011

My 10 months at Shah Alam

As salam,



My precious experience with kids , parents and teachers.



 the bajet rajin lady on Al-Ikhlas 2011 sport's day


 the bajet bagus 'girl' with teacher nik


 the bajet cute makhluk with adorable zamir, ameerul and hyper adam


 the bajet penyayang princess with active warits

the bajet mesra perempuan with Aisy


we are 'ikhlas' teachers






The huge day market that I had been in my life is at Shah Alam


antique culinary







 Atin with antique camera


 all things that you never imagine are sold here


 Lot of things are sold here, cars, foods, bundle shirt etc.


Met some of famous faces in Malaysia.



bloggers

with Ami Schaheera, fight with her cancer

the famous Shea , Munamuni and Maria Elena


 again, Maria Elena

the adorable, sweet and friendly, Zafira Hanis




 the bajet Scarflet with Lyna Kamal (right) and other sarflets in elevator.




 the bright smile owner,Anuar Zain. I was behind him on escalator at Sacc Mall.





with Hanis Zalikha's mother ,Nani Rostam at Bazaar Ramadhan Section 13, Shah Alam.

Other than these faces, I also met Hanis Zalikha with ehem-ehem at Sacc Mall, Sheila Rusly at Sacc Mall and Pasar Mega Shah Alam, Ziana Zain , Raja Azura, Zizan , and why I am listing this?

Actually,  lot of pictures , lot of words and lot of memories that I want to put in here, if just all folders and what is my mind can be scanned and projected on this page, 


I learned a lot while my 10 months here I know deeper about friendship, enemy,  honesty, badmouthing, parenting, Islamic value , hardship to eat .to get a food that I crave to eat, money to save, to live, and all of these make me grow , mature and appreciate the love and money that my parents have given to me before this.

Dear Shah Alam, 

I never know if I will met you again after this.
If it happen, ...........
Love, 
Munamuni

Saturday, September 24, 2011

tak ternilai



As salam,














 











kadang-kadang Allah sembunyikan matahari,dan Allah datangkan hujan.
kita menangis mencari matahari,tapi sebenarnya Allah nak hadiahkan kita pelangi

Terima Kasih atas pengalaman tak ternilai ni.


md :memang tak ternilai sebab dianggap  tak bernilai.

Wednesday, September 21, 2011

bagai langit dengan bumi

As salam,



kau angankan diri kau setinggi langit, setanding awan







hakikatnya, kau berada di bumi selayaknya dipijak.


md : pessimist   menerima hakikat.

Tuesday, September 20, 2011

sebab umur dah nak masuk 24 tahun

As salam,

Amaran!

entri ni akan menimbulkan perasaan jelek dan rasa `eh, tak tau malu betul!' orang nih!


Kalau tak nak dapat dosa free, tak yah baca.


Siapa tak da perasaan?

Siapa masa sekolah dulu tak pernah admire seseorang?

maka, anda menafikan kebenaran.

Tak pun anda tak normal.

suka hati jek nak cakap orang lain tak normal untuk menjadikan diri kau normal.

ceh, sebab umur dah nak masuk 24,
jadi tak heranlah, kalau nak cerita zaman selekeh berhingus tudung kelepet masa kecik perasan suka budak laki hot kat sekolah (hot lah sangatkan).


Ciri -ciri suami idaman kalbu.

Tak kekok  memasak

Pergh , ini rasa lagi macho, kalau die chef, lagi bangga, laki kau keje ape, keje tukang masak jer..


Muka tak jemu dipandang dan seyuman manis 

yelah nak hidup bersama-sama kan , nanti sehari dua tengok bosan dah

Kame Pictures, Images and Photos
gigi jarang pun tak pe, nanti boleh edit.


chinese look.



tu ar tak sedar diri mata sepet, tapi minat gak dengan orang mata kecik.Nanti bila die senyum, mata die hilang.


Penyayang dan mesra kanak-kanak







haha, tak da lah macam cerita korea yang mesti ada babak hero dukung heroin kan. Tapi kira kalau aku demam, pandailah die buat bubur sup ani utara kat aku.


Matang dan bertoleransi


Ha, aku takut laki yang pentingkan diri sendiri. Yang ak boleh terima keluarga kite, Yang tiap-tiap tahun, asyik famili die jek, taulah lelaki harus mengutamakan ibu die dari isteri die, tapi kalau dah mak mentua suka buli menantu die , kan kesian.

kuat berusaha dan bekerja

kerje-kerja apa pun tak kisah,asal halal (ceh, ayat klise). yang penting kalau setakat nak mintak duit  beli kerete Volkswagen Polo yang latest tuh boleh lah.

tak kisah lah die doktor (ceh, bajet doktor pandang kat ko lah)


Tak pe Dr.Kame pandang aku :P




Die keje kontrak ker, boleh die bina mahligai kami dengan tangan sasanya, 
tapi die haruslah berupa seperti Kame untuk menjadi pekerja kontrak..hahaha.


haha, cikgu lagi best cikg Odagiri Ryu , dia mempunyai semangat untuk mendidik anak bangsa, cikgu bahasa asing lagi dapat bonus mark.


and the lists go on,  hormat orang, kelakar, badan kurus tinggi, setia, beriman, boleh menjadi imam, utamakan keluarga, berharta,

Tapi, mustahil untuk mendapat perfect husband, as me myself  has a lot of things to improve, has lot of flaws.
So, bak kata mak aku, cari lah yang sekufu,


bila aku tanya , mak aku boleh tak kalau kahwin ngan kame, mak aku cakap , boleh , kalau dah jodoh.
Tak lama lepas tuh, em, tak naklah, kahwin ngan orang melayu. jek.
Tapi, kadang-kadang orang melayu lebih mat saleh dari melayu.

Tu r , aku pun tak betul lagi, lagi nak bimbing orang lain, tapi bagus gak , kalau kita dapat mengembangkan agama Islam.

Dalam nas Hadis sebagaimana sabda Baginda yang diriwayatkan oleh Bukhari yang bermaksud:

"Perkahwinan itu Sunnahku, sesiapa yang tidak suka kepada Sunnahku, dia bukan daripada kalangan umatku"

(riwayat Al-Bukhari)
 
sumber :halaqah



Semoga mendapat jodoh yang baik, dan soleh.


md : mintak dijauhkan suami macam watak Ustaz Shauki dalam Tahajjud Cinta.