INSTAGRAM

Saturday, February 20, 2010

kita takkan pernah tua

As salam...


gambar adalah pesanan penaja


tiada kena mengena dengan cerita di bawah...


8.00 p.m

Puan M ::: M, mane mak ko ni, tak balik-balik, jauh no lah singapura tu

M ::: .......(senyum)

Puan M ::: cube telefon, tah bas rosak agak nye...

M ::: ......... (cube telefon, tapi tak dapat)

Puan M asyik mengeluh, bertanyakan Puan J yang tak balik-balik.(Puan J menyertai rombongan ke Singapura).


10.00 p.m

Puan Z (kakak kepada M), pulang dari melaka.

Puan M juga mengeluh tentang hal yang sama kepada Puan Z


Puan Z ::: embah, tak payah fikirlah. lewat sikit baliklah tu.

hingga hampir tengah malam, Puan M pergi ke katil dan masih memikirkan tentang Puan J.


12.oo a.m

Puan J sampai ke rumah...

Alhamdulillah....

M ::: ...fuhh..lega (dalam hati......sambil surf internet)



md::Puan J berusia 58 tahun

::Puan M berusia 77 tahun.


terimalah yang ibu bapa masih risaukan kita walaupun kita fikir kita sudah besar. Bagi mereka , kita sentiasa masih kecil....

Tuesday, February 16, 2010

dbsb::: siri IV::: 8 sebab kenduri kahwin best





As salam

kenapa 8? bukan 10 ?..

sebab suka..


Perkahwinan antara Ziha dan Zul

Ini adalah percintaan kutub utara kutub selatan

Yang mana pengantin perempuan dari johor dan pengantin lelaki dari Kedah….

Ulasan perkahwinan ini adalah sungguh eksklusif kerana ia tiada dimana-mana media, sama ada rangkaian media prima, E- news mahupun rancangan khas rtm…. =P

saya suka kenduri kahwin sebab:

Pertama.....


dapat tengok orang tolong menolong, walaupn diri sendiri hanya tolong tengok :p



Kedua......


hubungan keluarga terjalin erat, apabila adik beradik, embah-embah, sedara mara , sepupu sepapat , ipar duai berjumpa dan berkongsi kisah anak-anak sambil makan tongkeng ( first time seyh eja perkataan ni) ayam mahupun ubi rebus cicah sambal tumis.


ketiga...



dapat makan oi, ayam goreng, berketul-ketul boleh amik, pajeri nenas, mase nikah lagi best ada ikan masak asam pedas, tapi aku hanya mampu rasa kuah nyer sahaja, sebab habis dirembat orang ...., sempena hari raya cina, maka limau disediakan sebagai pencuci mulut, ini termasuklah bubur kacang, ha, kat maner lagi korang jumpe ade ubi rebus ngan tapai pulut kat kenduri kahwin... air die ade tiga; oren, cincau ngan asam boi.....masih terasa kat tekak ni ha......


keempat..


dapat tengok, pengantin resah, suke :D , kat pelamin cool jek...sebelum tu nervous die ...pergh... , kat gambar ni si pengantin perempuan telefon pihak rombongan lelaki , suruh cepat sikit datang... sepupu2 jek yang pose sambil tersenyum lebar


kelima.....



menanti ketibaan pengantin lelaki , :D suka sebab tak tau kenapa..mungkinkah mahu sekodeng pengapit pengantin lelaki...huhu......bila si pengantin lelaki datang , banyak dugaan yang harus dilalui, termasuk melintas jalan yang sesak dengan memakai baju hijau pucuk pisang dengan tanjak di kepala bersama keris di pinggang dan bunga gatal di tangan...... (macamlah org lain tak tau=P)

keenam....



TOL!!!...nasib r dapat orang johor, ginilah adatnye..kene sediakan sampul banyak2 berisi duit yek .... sebab die nyer tol dari pintu gerbang, kerusi pengantin tuk persembahab silat tuh....kat tangga nak masuk umah , hinggalah kat pelamin, nak duduk bersandinng..amik ko...bukan senang nak tengok muka bini...tak kirelah orang dah kawin ker, beranak pinak ker,bebudak ker mesti sure suke giler dapat tol..walaupun isinye hanyalah RM1 .... masalahnyer, aku tak dapat ..WAAA....


ketujuh....


dapat amik gambar bebanyak......(macamlah nampak, lalalaa)


kelapan....



reverse balik , masa malam nikah, ni yang aku tak boleh tahan nih,lafaz penyerahan ni...`` Anakku hari ni kamu akan berpindah dari naungan perlindungan bonda ayahanda ke suatu alam yang baru di bawah naungan suami mu........ .....maafkanlah bonda di atas segala kesilapan dan kesalahan semasa mendidikmu'' ..

kalo aku r, mesti tangkap leleh nyer...


untuk pasangan pengantin ....




dan untuk pembaca bertuah....




hehehe, muke penat tunggu outdoor photoshoot pengantin, sambil buat photoshoot sendiri


md::: esei teori si Einstein tu x buat lagi...


Tuesday, February 9, 2010

jalan dengan kawan

as salam







kalau kawan keliru...berikan die jalan








kalo kawan suka...berikan die ketawa







kalo kawan diam...berikan die masa







kalau kawan sedih berikan die doa







kalau kawan salah....berikan die maaf





kalau kawan pokai, berikan dia bantuan





kalau kawan lapar, berikan dia makanan



jom jalan-jalan dengan kawan-kawan bila kawan ajak jalan
(tapi bila kerje settle lah kan)


md::: gambar diambil di sekitar Padang Besar, Perlis.
md::: jadi kawan bukan senang, sedang cuba menjadi kawan kepada kawan





Sunday, February 7, 2010

carian diri sendiri


Please click image for larger view
sila klik imej untuk pandangan yang lebih besar
sashin o kelikute kudasai (Ok,tipu ..)

md::: Ya Allah, tunjukkanlah kami jalan yang lurus. Amin

Wednesday, February 3, 2010

dbsb::; siri III sugar of life

As salam


what peoples really want in their life?

love

family

friends


food


etc.


Is it true or wrong?.. .. it might be what we want , need or demand...yeah, some peoples are very lucky because they might have all those things whilst there are so many peoples out there who are hunger with love of family, friends and have to beg others for continue their living.....

I am very thankful to Allah S.W.T as I live in this world with all I need in my life.. not money ok rite now.....(stop think to be be rich and being materialistic sometimes..hehe)

yeah, I always remembered what my father has said when having conversation with his friend who is very ambitious, he even said that if he has giving a chance to be prime minister, he will take the position....but my father`s Principe is totally different from his friends..

when they talked about promotion in company.Ayah said,'' bagi aku, kalau ada rezeki, adalah''....

I have one friend who her mother told her, '' I have been thou hard way in life, and you do not deserve to ask me to buy Giordano jeans, Guess handbags and etc''......


what about your parents?

may be you are born in the gold plate ( heh, dulang emas =P)

or may be we are the same, my parents have give their best for my education, home, food and what I need in my life (ok, I ask for Sony vaio 2 years ago and I get HP Compaq...I know...gelaklah..I don`t mind)

Don`t ask what peoples`s deed , ask what your deeds to others...

So, if I become a parents, what my children will ask me to do..

  • buy them a car
  • give them RM100 per day for pocket money (ok , melampau, but who knows?)
  • or ask me to send them to sekolah agama, learning about Al-Quran, and Islam



both pictures taken at pasar malam kangar...


I should be thankful!



MOTHER`S LOVE


the most important person in life........ mom, mummy,mama, bonda, ummi and ibu





Puan Jamilah with her very `nice' daughter. =P

eh, my mom had came to visit me...fuiyo, after 2 years and half, my mother was came back
to arau....hehe,( I always accompanied by my laptop bag when I come back from pontian to arau after holiday)..I always pray for your happiness...=D



FRIENDS

life is become sweeter when we have good friends in our life.. ....






they are seriously want to entertain my mother due to her visit...(visit?)...willingly to turn back their way to Kuala Perlis to Kangar after I asked how to go to S.R , hehe (totally shame when loss in kangar!)



FOOD

how can we `taste' this life without taste the real food..heh...



spaghetti



soba




this one is for Aishah, macaroni cheese

Either you are happy or sad sad..it just one day..... It just left as memory.... There are lot more to come...

but,

LIFE IS SWEET ( tagline for secret recipe)


md::: Dont`t be too full ...if you fail test!...wake up munirah!
md::: It is not sweet anymore!