INSTAGRAM

Sunday, January 1, 2017

2016 dalam lipatan sejarah. Hai, 2017!

As salam,

Orang kata barang lepas jangan dikenang. Tapi, hat yang lepas tu elok di jadikan panduan. Tak gitu?

Okay, sebab aku malas dan korang pun bukan jenis rajin membaca kan..

Aku buat ringkasan 2016  sebab kata nak buat panduan tapi jenis yang kurang ikhlas.

Januari:
Hantar hard cover dissertation tapi nipis,  malas nak menulis kan... Tak faham lah,  kan benda nya sama jek, dok nak ulang-ulang bagi panjang. Bukan orang nak baca pun pepanjang tu.. Padia ntah
Pergi temuduga Aeon Management Trainee akhir bulan ni.

Februari: 
Tarikh rasmi tamat belajar 15 feb 2016. Cari kerja sebab nak duit.. Duit habis dah. Tak de rezeki lagi.

Mac: 
Tak de rezeki lagi. Pergi beberapa karnival kerjaya, open interview. Interview junior chemist di Senai, tapi tak de jawapan. Hiking di Gunung Arong, Mersing.

April:
Akhir bulan, Khamis, pergi open interview Jabatan Perangkaan Johor di Menara Tabung Haji. Walau mula-mula dia macam ragu-ragu nak amik sebab ada master. Tapi dia amik juga. Lepas tu Sabtu pergi konvokesyen, sedih sebab masa tu tak dapat kerja yang betul-betul lagi. Aku kerja kan sebab orang suruh. Jadi, malas nak fikir, konvo master,  tapi menganggur.

Mei:
Jawatan Pekerja Harian Sambilan.  Kerja banci orang kata. Gaji rm54 (kelayakan SPM) dan Hiking di Bukit Pasir, Sungai Pelepah Kiri.

Kat Jabatan Perangkaan , baru tahu proses banci  agak leceh dan kos nya agak tinggi nak sediakan borang, yang berhelai-helai dengan buku panduan, lepas tu nak dapat data lagi. Masa aku, buat Banci Ekonomi perkhidmatan,  tapi aku sempat buat industri makanan je lah.. Duk pergi kedai makan,  restoranan,  nak survey. Dah lah masa tu panas, pakai kereta kancil tak de aircond,  nak cari alamat, tak jumpa, alamat sama, tapi kedainya tak de, tuan kedai tak bagi kerjasama. Nama kedai, tapi alamat rumah, alamat tadika. Lepas tu balik jam,  aku buat kat kawasan Johor Jaya dan Masai.

Sekitar minggu ketiga bulan Mei, dapat interview di Kilang Plastik recycle.  5 minit lepas habis interview,  terus dapat jawapan diterima.

Berhenti jadi PSH. Sebulan je kerja. Masa hari aku cakap aku nak letak jawatan tu, Pegawai Perangkaan panggil aku, dia tanya ada mintak kerja lain tak, aku cakap ada. Laa, sayang.  Sebab dia kata kesian aku ada master tapi dapat gaji SPM. Dia cakap ada kekosongan PSH jawatan diploma gred 29 (kot) gaji RM74 sehari. Dia nak offer post tu.
Dia pujuk jugak. Tapi, dia faham. Aku suka sangat kerja kat situ, tak stress,  kawan baik-baik. Tapi apa boleh buat semua sebab faktor material. Gaji. Sebenarnya, sebab nak raya, aku kena jumpa sedara mara, jadi bila aku cakap aku dah kerja yang kononnya setara dengan pendidikan,  kira orang tak risau lah.. Lol #relativesarescary #butIlovethem πŸ˜‚πŸ˜‚

Jun:
Agak sadis sebenarnya aku kembali ke kilang. Sebab,  antara tujuan aku berhenti kerja atas alasan untuk aku sambung belajar ialah aku stress kerja kilang, jaga quality.  Siapa yang pernah kerja kilang tahu, kena buat keputusan, kena selesai masalah, kena jawab dengan customer, kena hadap perangai pekerja, kena marah dengan bos. Jaga kualiti,  senang untuk dikata sukar untuk dikota. Gitu.

Ironinya, aku kembali ke kilang. Haha. Siapa suruh kau amik course Industry gile? Amik kursus industri tapi tak nak kerja kilang.
Aku sekali lagi kena jaga kualiti,  kali ini ikutkan kerja aku lagi susah dan stress. Tapi, aku tak buat pun.  kerja kilang aku sebelum berhenti sebab stress dan sambung belajar hanya 10% tahap stress dia berbanding kat sini.

Setiap hari pergi kerja sedih. Banyak faktor sebenarnya, manusia dan tempat.

Sebulan tahan lagi. Btw, aku sewa dekat Bukit Dahlia, kerja kat Tanjung Langsat. Kadang-kadang aku rasa homesick, aku balik rumah kat Pontian,  esoknya pergi kerja balik. Banyak kali gak aku ngantuk dan terpejam mata sambil drive, mujur tak accident.

Julai:
Aku cuba untuk bulan kedua,  tapi aku tak tahan dah. Tapi tak tahu pasai apa tahan lagi, mungkin sebab nak gaji.  Haha.

Ogos:
Minggu pertama bulan ketiga, aku terus berani kan diri hantar surat.
Yang kelakarnya, aku tak payah beritahu manager aku. Dia datang tempat aku, tengok aku tengah syok borak sambil, dok buat sampul surat pakai kertas A4, PC terpampang resignation letter, atas meja bersepah surat letak jawatan πŸ˜‚πŸ˜‚

Dia borak dengan aku consultation lah kan.
Lama jugak, dia cerita pengalaman dia, bukan mudah dia cakap, dulu dia lagi susah. Tapi, ada faktor yang buat dia bertahan. Aku cakap, aku tak nak jadi macam dia. Aku nak hidup yang seimbang dan gembira. Dia bagi aku masa fikir.

Besok, aku jumpa dia, aku cakap aku dah buat keputusan.
Aku nak berhenti jugak. Dia tanya kenapa?
Aku cakap,  sebab aku tak happy.
Dia tak cakap apa. Dan suruh aku bagi sendiri kat Managing Director.

Sekali lagi aku ada sesi soal jawab, pendek cerita, aku tekad dengan keputusan aku, aku tak share same visi dengan dia. Aku tak sanggup. Aku ingat nak sambung belajar. Aku tak boleh teruskan kerja tu, dan aku tak nak buang lebih banyak masa dia dan masa aku.

Ya, mungkin aku silap, tapi yelah, aku pun tak tahu, yang aku memang tak boleh tahan langsung.  Huhu.

Lepas berhenti,  aku lah manusia paling happy di alam semesta.

September:
Haha, takkan nak masuk balik kerja banci kan,  nak ke orang terima balik. Tak malu ke? πŸ˜‚ Aku memang target nak cari kerja yang tak tension, gaji tak banyak tak pe. Aku tak kisah orang nak cakap apa. Cuti mesti dua hari seminggu. Kalau kerja hujung minggu aku tak mau.

Bercuti ke Langkawi dan Perlis. Ini hasil duit kerja dua bulan setengah tu.. Huhu.. Sedar diri duit tak banyak, bercuti tetappp..

Oktober:
Hiking di Terengganu, bukit Keluang dan Gunung Tebu. Best dapat jumpa kawan-kawan,  jalan kat Terengganu. Tenang jek darul Iman ni.

Aku masuk Coway, jadi aku pernah join booth sekali selama sejam lebih je.. Hehe.. Sales tak de lagi.
Aku pergi banyak interview.

Interview di kilang plastik di Skudai. Quality Officer, pertama kali interview untuk  industri dalam bahasa Melayu. Tiba-tiba macam tak reti kau..huhu puiih.
Gedebak gedebuk. Last sekali dia tanya, sanggup tak kerja shift. Kerja 365 hari. Tak de cuti. Boleh cuti kalau mintak.

Kau rasa? Baik kau tanya soalan ni first sekali. Hmmmm, aku dah keberatan dah apa lagi.
Tak de panggilan lepas tu, tak dapat lettew.

Kerja kilang quality assistant supervisor, tak jauh dari kilang aku kat Ulu Tiram dulu.
Pergi je lah buat isi masa lapang, (hobi aku kat biodata: menghadiri temuduga kerja :P).
 Esoknya, dapat panggilan, aku dapat jawatan tu.
Tapi aku tolak, sebab mak aku tak berkenan, lagi pun aku ada rasa tak best, kang jadi macam dulu,  kerja tak happy, berhenti, lepas tu kang kena sewa rumah lagi semua. Gaji dan bidang kerja pun macam hmmmm.

Lepas tu pergi temuduga product specialist kat bukit Indah, lambat datang luls.
Kenapa nak kerja sales, kenapa berhenti kerja dua bulan je, kenapa???

Ada interview kedua di Shah Alam untuk product specialist ni. Gigih pergi. 3 orang interviewer, semua macam okay, last sekali HR tanya, awak muslim, mesti ada restrictions, kalau kami suruh awak jual barang dekat non-halal, Carlsberg ke, awak jual tak? Aku cakap tak. Kemudian, interviewer tu kata, okay, done.

Maka, agakan aku pada jawatan tu, mestilah tak dapat.

Pergi pulak interview Chemist kat kilang cat company Jepun. Ada 4 orang interview aku. Aku rasa tu paling banyak kot setakat ni dalam sejarah temuduga aku. 2 orang Jepun,  2 lagi orang Cina. Tanya banyak soalan. Agak meyakinkan.
Biasalah tanya soalan sama, kenapa berhenti dua bulan. Dia tanya nak sewa rumah atau berulang alik Pontian-Senai. Aku cakap aku ulang alik. Well, aku dah buat keputusan, aku akan cari kerja yang aku boleh ulang alik Pontian. Sebab Pontian tak nak amik aku bekerja, aku consider satu jam perjalanan tu okaylah. Kerja banci tu, aku ulang alik okay, bangun macam orang nak pergi noreh, kerja Pontian-bandaraya Johor Bharu tu.  Sebelum ni,  memang aku tak tahan, aku kan tak suka bawak kereta, jadi pada aku dok drive lama-lama setiap hari,ulang alik pergi kerja, buang masa tidur aku dan duit. Tapi, aku pun dah tak larat nak duk sewa bilik. Mak aku, walaupun dia asyik gaduh je dengan aku, tapi dia suka sebenarnya aku dok umah...😁😁

Interview di syarikat cat itu nampak macam ada harapan, tapi bila soal gaji dia agak keberatan sedikit.
Tapi aku berharap kat syarikat ni jugak. Sebab, ni peluang aku untuk kerja dengan orang Jepun, dan waktu kerja dia 5 hari je, dan bukan jaga production. So, kira okaylah kan walaupun kerja kilang..hehe.

Dalam masa yang sama juga, aku dapat panggilan temuduga dekat Batu Pahat sebagai RnD engineer di syarikat plastik injection molding.
Aku memang keberatan lah nak pergi,  sebab memang bukan kepakaran aku. Yelah, korang tahu lah kepakaran aku cuma merepek selain tu boleh tidur di mana-mana.

Jadi, aku berharap sangat-sangat aku dapat untuk salah satu jawatan,  sama ada product specialist atau chemist. Alhamdulillah,  product specialist yang aku ingat tak de harapan tu, offer aku.

Tapi, aku buat hal... Diaorang tanya aku, aku cakap terima. Lepas tu, dia orang bagi offer letter,  dekat situ ada tarikh bila kena return. Aku cuak, sebab, kilang cat tu tak bagi lagi jawapan. Aku memang pening, walaupun aku tak nak kerja kilang, tapi bidang sales juga agak menggerunkan. Huhu.

Aku beranikan diri mintak tangguh untuk return,  aku kan jujur orang nya, aku cakap sebab aku ada tunggu offer lain dan aku tak mahu kalau aku tak fikir betul-betul nanti aku kerja sekejap lepastu berhenti.

Korang kalau jadi company yang offer tu, korang nak tak lagi amik aku?

Tak nak kan.

Tapi, diaorang tak macam korang, dia terima penangguhan aku.

Kilang cat tu? Last-last dia tak amik aku pun hewhewhew. Aku tanya ejen, dia cakap mungkin faktor gaji dan lokasi aku, yang jauh pada diaorang.

Oh ya sementara aku pergi interview tu, aku jadi babysitter anak buah aku Iman Tariq,  berbakat jugak aku rupanya cebok berak budak. Bakal zauj, notice me please. Luls.

November:
21hb aku mula latihan di Shah Alam, berkorban sikit 2 bulan.  Lepas tu balik Johor yay. Masa ni juga kejadian pilu di PLUS

Disember: 
Sebulan dah duduk rumah mak cik ku,  Mak Cah. Terima kasih Mak Cah dan keluarga bagi anak sedara bermasalah dia ni tumpang.. huhu. Pening tak ingat latihan banyak gile produk weiiiii. Yang biologi lab lagi lah,  biol otak aku. Bila boleh balik duduk Pontian ni...

Cepat je kan masa berlalu, tahun 2016, bagai jalan masuk Felda, ada selekoh, ada naik bukit, turun bukit dan ada lurus  buat aku, dari pelajar, pemetik anggur, pembanci, QA, ejen penapis air Coway, pengasuh budak dan akhirnya Lab and chemicals sales trainee .


Boleh aku katakan, berjaya untuk dapat ijazah sarjana dan dapat kerja yang aku impikan (bukan kerja kilang, kerja 5 hari seminggu) adalah klimaks untuk  tahun 2016 bagi aku.


Hari ini 1 Januari birthday ayahku, panjangkanlah umur ayahku , Ya Allah, agar dapat aku menikmati tahun baru pada masa akan datang dengannya.Walaupun aku belum mampu beri dia apa-apa lagi. Ye lah kerja habiskan duit pak hang jek. Sabar ya ayah, anak tu kan ujian. Hehe.


Korang doakan lah jugak, agar aku bertahan dengan kerja aku sekarang, sebab tahun ni juga catat sejarah , aku pertama kali buat loan bank .. Arghhhhh



Siapa nak bayar ni  tiap-tiap bulan selama 9 tahun, kalau tak kerja #hambabank #kerjauntukbayarloan

Kata nak ringkasan tak ringkas jugak ni, berjela jugak aku merepek. Gambar pun dalam sejarah bubuhh dua je.


  1. Baiklah unuk tahun 2017, entah apa cerita pulak nanti. Entah Allah masih pinjamkan umur kepada kita lagi atau tak. Semoga kita dikuatkan iman, untuk perbaiki amalan dan berusaha mencapai kejayaan. Masa berlalu mendekati mati. Selamat menempuh cabaran mendatang.



Thursday, December 15, 2016

Anugerah buat Munirah

As salam,

Nak berpantun jap..

Walau tajuk mintak kene sumpah,
Sila jangan menyampah. πŸ˜‚πŸ˜œ

Sering kali bila kita dalam keadaan susah, yang rasanya kita tak tahu nak mohon pertolongan siapa.

Akhirnya, datang makhluk Allah yang kita tak pernah kenal,  yang kita tak pernah memberi manfaat dari segi material mahupun fizikal pada dia. Nama dia pun kita tak tahu.
Tapi,  Allah telah hulurkan pertolongan kepada kita, dan dibukakan hati mereka itu untuk membantu insan tak berdaya seperti kau dan aku (of course).

Mari aku membawa kau sebentar kepada masa silam aku yang tak berapa nak silam lebih kurang  2 minggu yang lepas.

Suatu hari yang damai, di ceruk pedalaman, tiba-tiba ada suatu penempatan yang bernama Puncak Alam. Sebagai seorang gadis bujang yang tampak kurang komitmen tidak seperti wanita berumah tangga yang tak menang tangan melayan kehendak suami dan anak-anak. Kang kejap nak kopi, kejap nak nescafe kejap nak milo.. Ingat kat mamak, kemain order.. #bertabahlahwanita #syurgaitubukanmudah

Okay, sebenarnya nak cakap, aku pi dobi, sebab you know, kita punya komitmen terlalu tinggi,  mana ada masa nak cari hanger, nak risau nak letak bawah bumbung ke nak sidai kat luar baju tu, lepas tu nak kena terkejar-kejar pulak kalau hujan,  nak alihkan baju.. Sekali setelah 20 nanosaat kau alihkan semuaaaaa baju kat bawah bumbung. Tiba-tiba, matahari dengan megah menyinarkan cahayanya saja untuk menambah panas hati kau.
Jadi,  untuk menyokong bisnes dobi layan diri yang bagai cendawan tumbuh selepas hujan atau buih-buih di lautan. Dengan duit yang tak berapa nak ada, bak kata mak aku, saja nak mengayakan orang..aku apalagi.. basuh baju kat dobi lah.
Apalah masalah kau, nak corner baring buat u turn, semata-mata nak cerita kau basuh baju kat dobi.

Okay, berbalik kepada cerita asal, aku dah habis basuh, tiba-tiba datang seorang jejaka yang mengingatkan aku pada ketika kali pertama aku menggunakan khidmat dobi khidmat sendiri pepandai kau lah camne. Dia berdiri di depan mesin tukar duit syiling dan bertanya kepada aku, tukar duit kat sini ye?

Aku pun berilah panduan,  alah bukan susah sangat kan, cer tanya aku pasal sparepart kereta, tak payah bagi masa fikir, aku surrender.

" Saya lama tak basuh baju, baru balik dari Hong Kong."

Respon aku,  apa lagi sengih je lah.

Dia bawak barang dari kereta dia, dan...
"Pilihlah mana nak, cenderahati dari Hong Kong, sebab tolong.. ."

Lepastu......

Korang nak macam mana seterusnya...

Tak de yang seterusnya,  aku pun blah..meneruskan kehidupan.

Aku tersenyum, kerana terasa bestnye kalau kita dapat tolong orang,  kadang bila kita senyum, satu aura positif datang..  Mungkin hari kita menjadi lebih baik pada hari tu.. Contohnya, tak de lah aku harap dapat duit ke apa kan kalau tolong dia.. Tapi, tak semena-mena aku dapat chop stick.  Oklah kan dari tak de ko ni kan.

Ini anugerah yang nampak.
Kalau korang tolong orang, lagi besar nikmatnya yang mungkin kita tak nampak dengan mata kasar.

Mari, aku ceritakan kisah 2 minggu sebelum kejadian di dobi tu berlaku.

Buat pertama kalinya aku memandu kereta mak aku pergi ke Selangor.  Julung-julung kali ya. Paling jauh aku pernah pandu dari Pontian  sampai Muar je.. Yang lain aku jadi penumpang Yang Berhormat.

Best jugak bawa Proton Wira yang berusia 15 tahun tu, buatan Malaysia oh tanah airku. Patut lah Proton wira ni πŸ”₯ orang buat lumba... Tapi, bukan itu masalahnya,  sebelum nak bawa kereta tu, mak aku ada pesan, pergi kat bengkel, tengok okay ke tak. Tapi, macam biasalah,  jiwa rebel aku tak berubah.

Dalam perjalanan di Lebuh raya utara Selatan tu. Aku tengok ada kereta berhenti di tepi jalan.  Ada masalah.  Dalam hati aku, tolonglah jangan aku.

Aku berhenti untuk isi minyak di Petronas Air Keroh.

Meneruskan perjalanan, aku tekan minyak, rasa panas pulak, mungkin air cond problem.. Aku bawa lagi laju..

Boommmm

Korang rasa ape jadi?


Meter temperature aku, jarum dah dekat H nak terkeluar radar dah.

Aku gigihkan bawa sampai hentian sebelah pedas linggi.

Not good.
Nak masuk je parking. Kereta aku berhenti.
Lebih kurang 5.00 petang ke pukul 6ptg

Berasap.
Minyak hitam bersepah.
Aku macam biasalah,  blur blur muka tak bersalah.
Apa yang terjadi di tahun 2016  ini??
Siapakah PM Malaysia sekarang?
Omg, omg, omg.

I make a πŸ“ž tu Plusline.. Sebab orang kat situ recommend kan,
Ada suruh telefon insurans.
Ada suruh telefon kawan.
Ada suruh telefon emak.

Btw, dalam kereta aku tu, penuh dengan barang dan baju. Esok,  aku kene lapor diri untuk hari pertama bekerja pukul 8.30 pagi.

Well, dalam tempoh waktu tu, aku tak dapat berfikir dengan baik..

Aku beritahu kawan aku Ijah yang baru balik dari Cameron Highland (aku menuju ke rumah dia di Serdang).#sorryIjah sorry πŸ™

PLUS datang lambat sepatutnya setengah jam. Sebab hari tu Ahad, kereta banyak breakdown.
Tapi,  plus cuma boleh recommend untuk isi borang W.O.W untuk Towing  ke mana kita nak bawak tu, bayaran bincang nanti.
Plus tak tarik ke tol terdekat sebab, dia kata kereta aku dah di tempat selamat.

Dan masa tu aku baru teringat aku punya kawan,  Seseng, suami dia mekanik.
Aku cuba call dia. #kesiannyakawankawanaku dia terpaksa kejutkan suami dia tengah tidur.
Aku tanya dia boleh tak tolong, sebab aku punya duit dalam wallet,  ade RM150.  #wellberapabulanmengangguryangberhormat
Bayangkan kalau aku kene towing kereta,  berapa pulak kena bayar.
Sebab semua orang kat situ yang datang melawat aku cakap, ni kena towing ni, kene overhaul ni, tak boleh jalan ni.

Ada pulak seorang makhluk tuhan ni, offer saya boleh tolong buat, bawak dekat bengkel dia kat mane tah, kat Seremban kot, dia boleh buat dalam 2-3 jam.. Bayar dalam RM300 #agakagakjevalue #akumemangadamemoryproblem
#minumairterdedah

Tapi, adik jual aiskrim, abang jual buah habaq kat aku.. Jangan...

Bahaya, manusia kan macam-macam
Sebab ada pengalaman sebelum ni.

Abangku sayang dari Pontian (dia nak balik Segamat) datang kat situ jugak,  mak aku suruh.

Izzah dan housemate pun datang jugak. Kesian budak ni..#rasabersalahtakhilanglagi

Dipendekkan cerita,  sahabatku Seseng,  suami dia, Andy dan dua anak dia datang lepas maghrib..

Andy dok masukkan air, hidupkan enjin tengok apa puncanya ntahh.

Pastu habaq kat aku bawak X trail, dia sorang bawak kereta aku tu.

Dengan kekuatan yang senipis kulit epal, aku pun bawak lah kereta tu, dia habaq lebih 4 kali lah berhenti,  dok isi air dan minyak hitam semua, dari Hentian sebelah pedas Linggi tu ke RnR Dengkil.

Aku bermalam di rumah Seseng selama seminggu dan pakai kereta Chevrolet Seseng untuk pergi kerja. Sementara, Andy betulkan kereta aku.
#Ioweyoubothforever #IcantpayyoutillIdontknowwhen

Aku rasa sangat tak berdaya.

Hidup perlu diteruskan.

Seseng cakap, kalau aku jadi kau, aku tak berhenti kerja tu, sebab belum kerja banyak dugaan. Kalau aku dah nangis dah.

Well, this is not the first time..kalau nak cerita pasal kereta kancil sebijak aku dan tragedi boleh buat buku setebal buku kanak-kanak sang kancil dan buaya
.Aku pernah lalui dugaan yang hampir sama masa aku kerja sebelum ni. Akhir tahun 2011, 14 Disember 2011.Esok nak lapor diri hari pertama, petang tu kereta rosak kat highway Pasir Gudang di dalam hujan.

23 Mac 2013 Aku juga pernah dalam perjalanan nak jadi pengapit kepada sahabatku,  Rafhana, dengan bergaun putih Love To Dress kononnya,  boommmm aku langgar kereta orang depan berdekatan dengan City Square,Johor Bharu.

Kereta kene tow.
Tak ingat berapa lama, dua atau 3 minggu.  Patah kaki nak pergi kerja. Jalan sejam bila nak pergi kerja hujunh minggu, sebab tak de orang masa tu. #wellkerjakilangkan #kerjaweekeend #areyouwillingtodoOT #myinterviewquestion

Cerita yang hat dua atas ni, dah berapa tahun aku tangguh nak buat. Sebab aku jenis yang pelupa teruk, sebab tu aku gigih lagi buat belog.  Aku tak nak aku lupa jasa setiap orang yang tolong aku.

Terima kasih atok kat Ulu Tiram tumpangkan kita duduk 2 malam, walaupun masa tu tak kenal kita ni siapa.

Terima kasih mak, Mak Inah, Mak Sal, pak cik Dollah tolong bantu kita uruskan kereta kancil sebijak anda (bukan milikku lagi).

Terima kasih Ira dan Epi tolong carikan towing kereta. Hantar/amik balik kerja.
Ayu tolong hantar/amik kerja.

Terima kasih wani @ Tubeng dan kawan dia Aida tolong amik aku kat kenduri kahwin, pergi tempat kejadian bagi pinjam duit nak bayar saman, report dan towing.

Terima Kasih Izzah sebab datang teman walaupun sekejap dekat Pedas/Linggu tu dari Serdang, dahlah jauh baru touch down dari Cameron Highland pulak tu.

Terima Kasih adik jual aiskrim kat Pedas/Linggi tolong kakak, risaukan kita kalau sorang-sorang dengan abang jual buah dan air kat lori. Serta, orang lalu2 dok tanya khabar.

           
Adik jual aiskrim belanja, walaupun akak tak lalu dah dik oi nak makan eskrem. Bagilah waffle dip n dip pun.

Terima Kasih abang, alah apa guna adik-beradikkan,  bagi pinjam ke bagi ntah duit buat bayar duit kereta dan belanja. Pecut laju sebab nak tengok aku ni dok tersadai kat tepi jalan ke tidok.

Terima kasih Seseng, Andy dan keluarga,  bagi tumpang duduk rumah uolls, bagi pinjam kereta, betulkan kereta,  belanja makan. Hmmm..






Terima Kasih, ya Allah, walaupun aku selalu cuai, leka dan selalu buat silap, Kau sentiasa bantu aku dan anugerahkan orang-orang yang baik dalam hidupku.

Kadang bila kita ditimpa musibah, kita bertanya apa dosaku.
Bila kita ditimpa perkara indah, mungkin kita juga tertanya apa kebaikan ku.

Kita tidak tahu amalan kita yang mana yang membantu kita masuk ke syurga.


Itulah anugerah Allah.
Semoga kita semua dapat membantu orang bukan kerana kita mahukan pembalasan, tapi semata-mata kerana tuhan.
Anugerah Allah lebih besar berganda-ganda dari emas berjuta.

Sesungguhnya orang-orang yang berbuat kebajikan minum dari gelas (berisi minuman) yang campurannya adalah air kafur.
(Iaitu) mata air (dalam syurga) yang daripadanya hamba-hamba Allah minum, yang mereka dapat mengalirkan dengan sebaik-baiknya.
Mereka menunaikan nazar dan takut akan suatu hari yang azabnya merata-rata di mana-mana.
Dan mereka memberikan makanan yang disukainya kepada orang miskin, anak yatim dan orang yang ditawan.
Sesungguhnya kami memberi makanan kepadamu hanyalah untuk mengharapkan keredhaan Allah,  kami tidak mengkehendaki balasan dari kamu dan tidak pula (ucapan) terima kasih.
Sesungguhnya kami takut akan (azab) Tuhan kami pada suatu hari itu,  dan orang bermuka masam penuh kesulitan.
Maka Tuhan memelihara mereka dari kesusahan hari itu, dan memberikan kepada mereka kejernihan (wajah) dan kegembiraan hati.
Dan Dia memberi balasan kepada mereka kerana kesabaran mereka (dengan) syurga dan (pakaian) sutera.

(surah Al-Insaan: ayat 5-12)







Friday, November 18, 2016

Isnin Berdarah




As Salam,

Cara untuk buat hati kebanyakan manusia tersentuh adalah dengan melibatkan keluarga.
#makayahjanganmaineh #namaatukjanganmaineh huhu
Cerita,  gambar dan drama berunsur kekeluargaan yang menayat hati boleh buat aku nangis tapi kalau kisah kekasih tak dapat bersatu, hmm tak dak jiwa ar nak feeling. #teamjomblo

Bila aku diberi kesempatan untuk duduk rumah dan tidak bekerja, aku rasa nikmat.

Mungkin, pada orang lain situasi ini tidak menyenangkan.

PENGANGGUR.
Habiskan duit mak bapak.

Tapi, kalau dilihat dari sudut positif. Ini adalah rahmat dan peluang untuk kau berbakti.

Ya, bukan dari segi kewangan tapi perhatian.

Betapa mudah kau mengalirkan air mata,  melihat mak kehilangan anaknya yang bisu dalam Bhajrangi Bhaijaan.

Atau seorang budak yang terpaksa berpisah dengan ayahnya dihukum gantung atas kesalahan yang dia tidak lakukan dalam Miracle in cell no.7.

Adakah kau akan hargai masa yang Allah anugerahkan kepada kau untuk menatap dan hargai wajah-wajah ibu, ayah, kakak,  abang,  adik anak-anak buah.

Mungkin,  kasih sayang itu secara automatik lahir dalam diri.

Namun, jarang kali kita bersyukur kepada Pencipta kepada kasih sayang itu yang melahirkan rasa itu dalam hati ini.

Sungguh. Nikmat
Segala puji kepada Allah.

Namun, kau terleka, kau tak menghargai wajah-wajah yang ada didepan kau.

Kau lupa.

Hakikatnya,

Aku bukanlah orang yang reti nak lahirkan rasa suka aku pada kanak-kanak.

Aku juga bukan reti untuk lahirkan rasa kasih aku pada orang-orang tua.

Kenapa kau sibuk feeling tengok cerita sedih di wayang tapi kau abaikan insan sebenar dalam kehidupan kau.

Aku tidak rasa suka pada pekerjaan, maka Allah tak anugerahkan itu.

Tapi, aku dianugerahkan peluang dan masa untuk aku luahkan kasih sayang aku pada kanak-kanak dan orang tua.

Mbah dan anak buah ku.

Allah hadirkan masa beberapa minggu untuk aku jaga anak buahku. Iman Tariq.
Aku yang berjiwa keras, tak suka layan budak-budak. Cuba untuk mengaktifkan deria penyayang dalam hati ku.

Sifat tak sabar dan pemarahku, dilatih oleh anak kecil ini.

Mbah.

Dia adalah wanita yang dipanjangkan usianya untuk memberi peluang kepada waris keturunannya berbakti.

Orang tua kalau dilihat, tiada apa yang dapat diberi dari sudut fizikal.

Tapi, Allah masih beri peluang. Apa yang kau lakukan,  jika orang itu pada kau tidak memberi manfaat secara kasarnya.

Dia mendidik sabarmu,
dia memberi peluang kepada mu merancang  hari tuamu,
Hari tua yang mana kau pilih, dilayani dengan penuh kasih sayang, atau dibiarkan sepi melayan perasaan.

Mungkin jika dipanjangkan usia.
Jika masih sendiri dan diberi peluang melalui hari tua.
Mungkib kau sepi,  tapi kau tidak sakit hati bila mempunyai keturunan yang meninggalkan kau sendiri.

Al-Kisah hari Isnin 14 November , #barunakmasukkewei

Mbah aku teragul di pintu bilik air, kepalanya berdarah.. Dan aku hanya perasan setelah berapa ketika.

Darah menitik di lantai.
Mak menghantar ke klinik.
Mujur lukanya tidak dalam.

Syukur Allah panjangkan umurnya.
Mungkin mahu memberi pengajaran agar tak leka.

Sementara, emak menghantar mbah ke klinik. Aku bersama anak buah ku Iman Tariq, ketika dia minum air,  ntah macam mana, tergelincir dari kedudukan sepatutnya. Apalagi, menjeritlah dia. Mulutnya berdarah..ku ingat gusinya.. Rupanya, bibir..

Hailahhhh, Munirah.

Innalillahiwainallilahirajiun.

Jadi, apa kesimpulannya, sentiasa tanya diri, sementara sibuk menjaga kebajikan orang lain, adakah sudah cukup kebaikan yang kita lakukan pada ahli keluarga kita sendiri.




Antara kesan darah mbah di sekitar rumah


Firman Allah SWT yang bermaksud: 
"Sembahlah Allah SWT dan janganlah kamu mempersekutukan-Nya dengan sesuatu pun. Dan berbuat baiklah kepada kedua-dua ibu bapa, ahli keluarga, anak yatim, orang miskin, tetangga yang dekat dan tetangga yang jauh, teman sejawat, ibnu sabil dan hamba sahayamu. Sesungguhnya Allah SWT tidak menyukai orang yang sombong dan membanggakan diri.  (Surah an-Nisaa', ayat 36)






Tuesday, November 8, 2016

Luahan Jiwa di Gunung Tebu & Bukit Kluang, Terengganu




As salam



Terengganu negeri islamiah
sekali ada jual telur penyulah





Terengganu dok tepi laut
Habis sampah semua ke laut







Dari selatan naik bas bertiga
Penat der 10 jam buat tahi mata






Banyak gila pilihan makanan
Nak tungu turn tu yang tak tahan
Beli jelah sotong telur letak lada
Asal jangan jubur pedas daa.




Bawak beg besar pergi pesta
Orang ramai dok jegil mata




Seni bina di sini sangat menarik
Tapi kalau tak jaga apa guna cantik





Masjid berkunci tak bagi orang mencuri 
Nasib baik pak guard izin  mensuci diri





Pagi-pagi perut  sebu
Apalagi, gi cari nasi kerabu





Hati debar tak tentu hala
Maklumlah senamnya kadangkala



Johor terkenal asam pedas ayam dan ikan 
 kegemaran warga Johor dan selatan
Ni kali orang Kedah, masak dalam hutan
Rasa boleh tahan, siap dapat pujian.


Masak nasi pakai api 
kalau hangit jadi kutukan
guna sahaja beras basmathi
 air pulak  1 nasi: 1.5 sukatan.


Makan roti memang biasa
style lain, bagi tambah bisa



Roti ,telur , lada hitam dan keju,
letak sosej tambah padu ha, setuju?






Tranung dan kepok losong tak dapat dipisahkan
tak mboh ayam, hari-hari mahu ikan





Kami daki Gunung Tebu,
Tapi haram nak jumpa tebu




Bawak bekal untuk mendaki
nak senang bawak je chokichoki



Hikers memang jiwa kental
Tidoq tangan qiam, tanpa bantal.












 Musafir dulu tak ada kamera
hanya dalam minda bila kembara
sekarang rasa rugi tak bergambar
rasa suasana jadi hambar.




Kenapa  seksa diri daki ke puncak
tidur lena di katil lebih enak
jangan tanya cuba dulu
sekali naik ketagih, kau tahu






Jangan cuba-cuba mendaki,
takut teringat-ingat nanti




Hidup di bandar  rasa seksa
Di hutan pula, tak lama bertahan
kenapa perlu tergesa-gesa,
kita usaha ,yang lain kerja tuhan



Bila ditimpa bencana,
Kau tanya 'Kenapa mesti aku?'
Bila diberi wang dan singgsahsana
Kau lupa pada Yang Satu.




Dikala mengeluh barang naik harga
ada yang pilih untuk redha
ada yang galak berbelanja
ada yang guna kayu api cuma




Kadang rasa nak berlari
Kadang rasa nak bawa diri
Jangan terlalu seksa diri
Hidup ini hanya sekali.



Dalam mencari kebahagiaan
kadang bukan datang dari kebendaan
bukan juga dari manusia dan haiwan
Tapi, jalan kembali kepada tuhan



Kau fikir lain,  dia fikir lain
komunikasi dua hala itu penting
Tak perlu kau salahkan yang lain
kalau diri sendiri rela dikencing






Hati yang baik sukar dicari
Tak terlahir dari lembutnya gigi
Zaman sekarang semua nak bukti
Budi terserlah bila dah mati.




Hidup bukan hanya untuk bersuka-suka,
Tapi juga bukan untuk bermuram durja,
Carilah teman yang bisa hadir waktu duka
Tidak semestinya yang lain jantina sahaja.



Berjalan sendiri  kau lebih pantas
 Berteman kau pergi lebih jauh
Usah risau jika kau hidup sendiri
Kerana perjalanan kita masih jauh.:P



Kau mahu mudah
Kau mahu bahagia
Kadang kau tersalah
Kembalilah pada Dia.




Dunia yang fana banyak duri 
Pada siapa mahu mengadu?
Sujudlah di waktu dinihari
Lebih elok dari terus beradu.



Tak ambil kisah kata tak berguna
Bila sensitif kata cengeng
Apa guna ijazah dan sarjana?
Kalau selalu buat cerita dongeng



Kenduri kahwin di Kemaman
 Tak sanggup pergi, sebab jauh
Alasan lagi,  tiada teman
Kalau hiking, dandan angkat sauh.


md: gambar daripada pelbagai sumber, maklumlah banyak photographer
Mintak maaf ayat serabut, maklumlah penulisnya pun kelam kabut.

Monday, September 26, 2016

Langkawi-Perlis-Bangi Sentral 2016


As salam,

Setelah sekian lama , aku rasa tak bercuti yang kalau diistilahkan bercuti  dalam konteks ayat aku  ni ialah, set tarikh, masa, ada aktviti lawatan, duduk hotel, jalan-jalan cari jodoh makan.

Aku juga menganggap aktiviti hiking sebagai percutian , tapi masalahnya hiking pun lama dah tak buek weiiii..

Akhirnya setelah 2 tahun tak pi bercuti yang pergi tempat tempatan dan jalan-jalan cari makan,
aku dan kawan-kawan yang 2 tahun lepas punya team jalan-jalan cari pasal kat Penang, memilih utara lagi kali ni...Tapi, daripada 5 orang ahli , hanya tinggal dua jeklah yang ada oi, lagi 2 dah dimiliki orang...mengandung bagai.. tinggallah kami kekal sebagai the thorn roses.. gitohh

Pi mana ?

Langkawi!!!!



Pada aku, Langkawi ada semua yang  diinginkan.

Pantai, air terjun, hutan, pulau, makanan, cekelat , tempat shopping, aktiviti best di darat, laut mahupun udara dalam jarak kurang satu jam naik kereta of course. Sesuai untuk semua lapisan masyarakat.

Berbahagialah dan bersyukurlah  wahai penduduk Langkawi.

Kami rancang kurang dari sebulan.

Bila aku cakap aku nak berhenti dari kerja aku yang baru 2 bulan setengah dekat group gegirls.
Si Ijah terus ajak bercuti. Macam tahu-tahu jek tau dia ni.
Bla Bla Bla
Yada Yada Yada


Maka tarikh 5-7 September 2016 dipilih untuk bercuti di Langkawi

Perjalanan aku ke Langkawi, ala-ala backpackers old school di zaman semua pakai flight tambang murah.
Senang jek nak pi Langkawi, kalau  tak nak naik kapal terbang, boleh naik bas pastu feri.
Kami pergi naik jalan darat dan laut jek Senah.

Bas Pontian > TBS>Kuala Perlis> Feri Langkawi


Transit kat TBS sebab nak saing Ijah gegebu dari Serdang.


Okay, sebab aku nak buat entri ni nak makan sebulan dah, kagum displin blogger/vlogger/igers/snapchatter , despite their busy life with children and works  how they manage to do all the blogging and video editing with discipline (read: Vivy Yusof  and Daphne Iking)

That's why they are succeed , munirah. #posemelihatkeluarjendelamengenangnasib


Dari Pontian, naik bas pukul 3.30 petang, sampai TBS pukul 7.30 malam
Beli tiket bas Transnasional ke Kuala Perlis pukul 11 malam
Sampai Kuala Perlis pukul 6 pagi. Prebet sapu ramai dok offer hantar pi jeti, ada offer satu teksi RM9.
Lepastu Ijah cakap, bukan dekat je ke. Buat tak layan dengan diaorang.
Ingat nak pi masjid , tapi sebab gelap, ingat jauh, kami sembahyang dan refresh kat surau stesen bas tu jugak.
Elok je lepas sembahyang, hujan lebat tiba-tiba.
HAHAHA.
Pi lah naik prebet sapu lain RM10 satu teksi.. What?

Sebenarnya ada laluan pejalan kaki berbumbung dari stesen bas untuk ke jeti. Sat ja .

Menghadap stesen bas, toilet/surau belah kiri tangan anda, laluan pejalan kaki tu belah kiri stesen bas.
Tak tahu tanya jeklah. Hang pun tak tanya jelas-jelas kan kat orang kat situ. #malubertanyasesatjalan #kenakencing

Kami tempah pakej kat instagram , meliputi tempat penginapan, kereta sewa, dan pakej mangrove tour bernilai RM 230/seorang.

Dia bagi hotel Landcons, di kawasan Pantai Cenang, betul-betul berhadapan dengan bangunan The Zone Duty Free and Coco Valley , Underwaterworld. Walaupun harapan aku sebenarnya nak chalet betul-betul tepi pantai #lainkalikautempahsendiri #korekduittabung

Pada aku , sewa hotel kat kawasan Pantai Cenang ni best lah, jalan kaki jek ada tempat shopping. Malam-malam, kedai tepi-tepi ni buka sampai pukul 12 malam, restoran pun banyak, termasuklah McD, Secret Recipe, Subway dan semestinya ada pantai.
Tak delah bukak pintu terus nampak pantai ya. Kena jalan lebih kurang 5 minit lah nak pi pantai

Ada yang suka duduk kat bandar Kuah, dekat dengan tempat shopping. Terpulang. Lagipun tak delah jauh kan satu-satu tempat kat Langkawi ni, kereta kan ada.. apeadehal










Hotel bajet, kira okaylah, aku tak cerewet.. Nak cerewet hang bayar lebih na, kat St Regis ka, Four Seasons ka Datai ka kenn.. 
Tapi kalau aku bayaq hotel mahal, memang aku  tak pergi jenjalan  
Bertapa ja kat sana. 



Ijah mula-mula cop katil single, tapi aku dok sibuk baring situ jugak, dia blah.. haha
Maklumlah, aku dah biasa kereta tak de aircond time jam, panaih merelit.
Tak reti sejuk-sejuk ni.
Hang tengok ar selimut dia, diskriminasi ketebalan.. pastu katil twin tu menghadap aircond. 
hahaha

Sarapan pun tak masuk ye , Sdn Bhd . Ptd Ltd.




Bagi aku, aku puas hati, cuma kalau ada kesempatan memang nak pilih hotel yang jenis bukak tingkap, terus rasa angin laut menampar pipi *posefeeling



 kau fefeeling sekor-sekor sudahlah..
kang kalau buat lagu ni dengan kawan sejenis kau.. 
Aneh pulak rasa dia


Sky Cab a.ka cable car a.k.a kereta kabel

Masa aku pi sekitar tahun 2009/2010, beli tiket kereta kabel naik kereta kabel jek lah. 
Sekarang banyak tarikan lain dekat tempat ni.
Oriental Village, banyak kedai-kedai
Tiket dia masuk pakej sekali. Ada  pilihan pakej yang boleh pilih, ada masuk sekali dengan DuckTour, ada yang masuk 4D museum. 
Pakej basic untuk naik cable car termasuk sekali dengan SkyDome dan SkyRex 

SkyDome; sebelum naik kereta kabel, macam dia nak bagi kita aktiviti sementara tunggu giliran.

SkyDome dan Skyrex, ala-ala kita duduk, lepastu dia projectlah grafik , feel  macam naik roller coaster, kene serang dinasour .. suka hati jek kau kantaoikan ..luls.. 

sambil tu kita usharlah sekeliling, mana tahu rezeki...






Boleh cuci mata #ehkausempat



Kalau tak naik kereta kabel pergi Langkawi, macam tak sah. Aku pergi waktu bukan waktu puncak pun ramai pelancong, tak dapat bayanglah kalau waktu puncak, kan... pandai-pandailah pilih masa ya.




Dekat atas tu ada mangga-mangga cinta, kau kunci hatiku.. alolo, ha siapa punya ni, baik ngaku cepat!
c.c :Seseng


Aku datang Langkawi, hujan tiap-tiap hari, kau bayangkan?! Ni lepas hujan



Nak tengok pemandangan,
Sekali ,pemandangan  tak der... kihkihkih


Kabus tebai, putih rasa dok kayangan..
Sebab penat, boleh berkelah macam rumah sendiri kat atas tu, feel the breeze, yelah orang selalu komplen Langkawi panas lit lit

Nilah manusia, bila panas nak hujan, bila hujan nak panas...


Kami sebenarnya happy, aku suruh depa buat muka sedih.
Nak naik sky bridge, kena bayar 5 hinggit kat atas ni, tapi sebab kabus, tak payah lah lalu jambatan tu, tak nampak pa...

Sebelum pi kawasan SkyRex, singgah jap main dengan arnab, comelnya...


Aku ingat aku boleh pegang arnab,
Tapi tiba-tiba aku tengok arnab ni teringat tikus ..tak sanggup ceq.



Sebab aku tak mampu nak pegang, tapi aku nak bergambar,
Jadi Ijah si ibu kucing, aku suruh Ijah pegang..
well , kucing dengan arnab kan lebih kurang..
(arnab=kucing, arnab=tikus. Maka, tikus=kucing?)



Ijah lapar, dia pi cari makanan kat Oriental Village, makanan kat kiosk-kiosk agak berpatutan..





Jus mangga ni paling laku kat Langkawi aku rasa. Nampak amoi tu? Aku pun amik gambar gak ngan mangga tiruan tu, itu pun jadik kan?, playing tourist gitoh



Sedap.. dia berkira pulak, buh ais separuh, buh ais penuh, tak buh langsung ais lain tau harga, .
hat tak buh ais paling mahal, dapat jus mangga sebenar yang lebih banyak. Alah, terbayang pulakkk.
(small cup macam diaorang pegang ni, with ice: RM3, half ice; RM4, without ice RM5)

  

Sebab tak banyak gambar bertigakan, bubuh jek lah, daripada tak de..
Mujur ada orang sudi nak tolong amikkan gambar 
#pandangufukmanatuh
#needtohirechetaphotographerafterthis #mampuu


Restoran Seashells, Laman Padi

Petang tu, lepas check in hotel, kami makan di Restoran Seashells di  Laman Padi,
(FB: Seashells Chenang) tak jauh dari hotel, naik kereta 5 minit jek. tempat ni dapat daripada google lah apalagi...


Gambar di internet

Tapi tempat ni tidaklah seperti yang aku gambarkan.. haha




Mana padi oiii ?
#bajutidurftw



Okay, fine .. mungkin teknik fotografi aku sangat beginner...hehe





Jus kat sini biasa sahaja ye (markah 1.5/5 ), ni air apple asam boi (RM7) , jus tembikai (RM6) jus nanas (RM6), nanti suruh bos hantar kursus buat ayaq sana ye, ke bos ajaq lagu ni..
Pemilik restoran sila ambil berat kualiti minuman yang ditawarkan di kedai anda ya, ayaq penting naa...lebih-lebih lagi kalau air tu mahai, ni kadang-kadang buat air sirap ngan Teh O pun out.... #hamboihampa #gayakomplenmacamchetatakpuashati #orangdahsampaibegchetataksampai #MASkenamarah

Sebelum aku merepek tak tentu hala, meh sambung





Inilah hidangan yang berharga RM60 (untuk 3 orang)
Termasuk GST, presentation, ambience, pekerja yang baik hati layan amik gambar.

Rasa dia?, alah korang ni,  macam korang amik nasi masa lunch dengan lauk seperti di atas kat kedai nasi berlauk. Tak jauh rasa dia. Kami licinkan semua kecuali, nasi #jagabadan


Mangrove Tour

Esoknya waktu yang paling ditunggu-tunggu , Mangrove tour. Masa aku pergi Langkawi dulu, pi island hopping.. sekarang nak cuba hat ni pulak. Kalau Island hopping dekat jek kawasan dia dengan Pantai Cenang tempat kami duduk tu, kalau Magrove ke utara nun ..


Tangan gigil, lebih kuranglah tu #janganmaki


Pagi tu hujan lagi..
Aku rasa pasai niat aku lahh, aku dok excited nak amik gambar langit biru , laut hijau macam orang lain kan..

sebelum tu aku dok sibuk nak beli cermin mata hitam lah, sun block lah...
Tapi, aku tak payah beli semua tu...
Langkawi redup (baca:mendung-hujan-mendung) okay.


Pagi, kami di pickup oleh wakil agen..
pergi kat  tempat parking bot.








Hujan tak hujan, aktiviti tetap jalan, kecuali kalau ribut yang membahayakan , kene batal lah (jarang berlaku)
Nor's advice, Don't fight with nature, be friends with them. So, you will enjoy it.

Sesi bagi makanan kat monyet.
Monyet banyak kat tepi tu.. (FYI, aku tak suka dan takut dengan monyet)
Nor said, "I will show you what monkey can do"





Dia bagi kacang, dan monyet tu terjun kat laut
MONYET BOLEH BERENANG , OKAY
Pengetahuan baru bagi aku yang berumur 28 tahun untuk hari tu #newdaynewknowledge
lulss



Wei apa ni dia naik bot, aku dah gelabah beruk time tu, tapi nasib baik ramai orang, ngan pak arab , mat salleh Itali, kenalah jaga status aku.. diaorang cool je




Ada dua ekoq dok jalan-jalan dalam bot tu,lalu depan, belakang aku..

.HUIIII

Nak terjun laut, tak reti berenang, hujan pulak tu, berdoa jeklah yang monyet ni tak serang kau.
Masa tulah baru kau nak apply konsep tawakal dan pasrah kann.



 Nor habaq, just relaks and don't look into their eyes.


 Yang sekor lagi bawak anak dia pulakkkk
Anak dia dok peluk mak dia..



Sekali tu  aku hala kamera tuju kat dia, nak amik gambar,
sekali dia turun pi dekat kat aku .

C.U.A.K




Nor said, "when monkeys with their baby, they become more protective."


Aku lupa, adakah aku terkencing ketika itu?




Alhamdulillah , aku masih bernafas.

Kamera mula masuk ayaq... tak kelia




Kami jalan lagi lalu kat kawasan tembakau, kot-kot jumpa ulaq ka, binatang lain,
Tak jumpa.
Jumpa caterpillar ja.


Antara check point dia pi bagi makan helang (tapi hujan kan, helang tak berapa nak turun) fish farm, pi lalu gua buaya, pi gua kelawar


Di fish farm, kami pi tengok orang bagi makan ikan, hehe
Ikan siakap, ikan pari, ikan kerapu .Boleh tengok kat video pas ni.











Kapten bot habaq, kak pakai baju hujan dulu , baru pakai jaket, haha, malas aku nak betulkan..luls





Pakej kami ni termasuk makan sekali, jadi siapa yang tak cukup, boleh order menu lain seperti ikan segar dan lobster yang dibela kat sini . Kami bersyukur seadanya,  Nasi goreng + ayam+ sup kosong + air oren +buah tembikai.
Lapar + free + sedap = sedap gilerrr .







Ini jeklah satu-satu gambar yang nampak muka korang dengan menatang tulisan tu



Kilim Geoforest Park




Kami punya tukang cerita,  Kat instagram aku dah habaq, dia dulu pernah kerja BMW, dok johor, TMJ kenai dia, tapi dia takut, dulu dia habaq TMJ kurus, handsome, memanglah .... Sejarah dah..

Last check ponit, kat pantai..
Nak mandi boleh, tapi sebab faktor keselamatan sebab hujan dan ombak kuat, Nor tak bagi mandi.
Tapi pak arab ada jek yang mandi.
Suka hati kaulah labuu

Aku rasa aku memang tak ngam lah dengan langit, asal aku bayang langit biru , ayaq biru, mesti jadi kelabu... #makredho



Sweet kan kitaorang... hahahahaa


Almaklum ya, tak de monopod, tripod mahupun nutella pod (or pot?)
Maka, handphone dibenamkan kat pasir


Video asal boleh guna handphone Sony Xperia Aqua M4 ( setakat ni dia kena hujan boleh tahan lagi)




Restoran Wan Thai, Kuah

Malam tu kami makan dekat Wan Thai Restaurant , Kuah. Semua kat sini sedap (kecuali Tom Yam). Favorite kat sini pulut mangga. *telanayaqliuqlagi


Tom yam dia masa aku makan ni agak mengecewakan, kemon, restoran Thai tak sepatutnya hidangan tom yam tak menjadi. Sedap lagi tom yam kat kedai makan ala carte orang Kelantan di seantero semenanjung.


Kami tak order air, minum ayaq sejuk depa bagi  free ja #jimat #adaOCDnaksusunsudugarfutuke




Nasi dua pinggan, Ikan siakap 3 rasa, tom yam, kailan ikan masin, kerabu mangga, pulut mangga

Kami habiskan semua, kasi licin liau.
Dari 5 bintang, aku bagi  4 bintang.
potong hat tom yam dan 
harga (kira oklah sebab dia punya ambience, service dan presentation)

Lalu, tibalah masa bayaq
Bos tunjuk resit kat kami RM200 lebih,
aku terkejut beruk, tapi pura-pura maintain sambil korek duit kat wallet.

Tiba-tiba . Nisak bersuara,
" Ni bukan kita punya, kita , tak de order ni"
Aku pun tengok resit tu ada ayam pandan segala ...

Rupanya, orang tu tersalah dah..
Dan-dan terus tanya kami makan apa, kira time tu jugak.
RM94
Pengajaran: jadik lah seperti Nisak, janganlah jadi seperti Mun dan Izzah yang terlalu mudah dipermainkan di dalam dunia penuh pancaroba.

Hari terakhir, cari makan sarapan kat suatu kedai kat Pantai Cenang




beserta teh ais = RM 10.00. Sekian.

Jalan-jalan kat pantai sementara tunggu The Zone bukak pukul 10 pagi, pasai mak aku kirim kuali. Semalam pi Haji Ismail Group , kuali hat yang nak tu dah habis.

Lepas beli, pi check out, (waktu check out pukul 12PM).
Pi Kuah (pulang kereta)

Sampai Kuala Perlis cari hotel, nak duk T-Motel depan jeti tu,
depa tak bagi share 3 orang untuk bilik 2 orang.
Aku masuk masa depa dua tengah bincang tu.. hahaha
Kantoi. Luls
Bilik 2 orang ( RM89)
Bilik 3 orang (Rm115 kot). Kedekut Jimatkan?setiap ringgit adalah berharga.

Kami jalan sikit pi Hotel Seaview
Aku dok luaq, depa dua tempah bilik.
Dah siap, baru aku naik, receptionist buat relaks jek buat tak kisah ja ada aku pun.
Bilik 2 orang (RM90) bilik saiz okay tapi usang lah , dinding dan lantai bilik air tak sental .
Sewa kereta dekat pusat kereta sewa berdekatan , kereta Viva RM60 sehari.

Hari tu , plan balik naik ETS, malang sekali ye kawan-kawan,
tiket ETS kena tempah awal-awal, pasal cepat habis, lagipun orang nak balik raya haji masa tu.
naik bas jugaklah jawabnya..






Stesen KTM Arau, Perlis. Pertama kali, aku jejak sini..hehe
Mengimbau sangat tau Arau ni, tempat jatuh lagikan dikenang....


Padang besar, Perlis

Petang tu pi Padang Besar , beli asam Ijah, nenek dia kirim nak buat acar.
Sekali aku pun membeli jugakkk... kacang cerdik dengan gajus.
Kat dalam bangunan aku beli kacang pistachio RM30/kg..

Kat luar, kedai lain bagi RM25/kg
Beli lah kacang gajus sekilo...
Sedih!





Char Kuew Teow Tok Wi, Perlis

Malam, makan kuew teow Tok Wi.
Dia dah pindah tempat.. patut lain kedainya dari masa zaman remaja aku dulu.




Ijah dan Nisak, Kuew Teow Sepcial  ada tambah telur dengan ketam  RM 10 kot.



Kuew teow biasa  (RM5) cuma udang jek. tapi aku mintak telur mata.. udang dia mengecil ya berbanding dulu.  Mungkin , udang besar tak de stok kot #positif
Rasa dia sedap macam dulu. Nisak cakap, kalau dekat, aku makin tiap minggu.


Gua Kelam, Perlis

Niat utama kami duk semalam di Perlis juga sebab nak pi Gua Kelam,

Semalam, kami nak pi dah petang, dan hujan

Pagi esok, kami pi lagi, sekali tutup daaaaaa


" AIR DI DALAM GUA NAIK MELEPASI JAMBATAN GANTUNG. BAHAYA UNTUK LALUAN"

Nasib kau lah pergi masa minggu hujan.
Aku sabar je , tengok orang pergi kat instagram, boleh cerah pulak kat sana.. 

Redhoo


Kami jumpa banyak kucing.. comel sangat, cantikk , macam kucing bela.
Mungkin faktor alam semula jadi, membuatkan mereka awet muda.









   

Dok ikut kami mintak makanan. Mesti dia bau Ijah, si crazycatlady.


Jalan balik  yang jauh tu kita jangan membazir,

Singgah di bendang yang tengah menghijau ke menguning.
Rahmat . Alhamdulillah.




Hairan aku, aku tak terasa pulak nak bergambar masa tu




Ni ha, budaknya yang nak bergambar..



Keindahan yang tidak dapat dizahirkan oleh kamera handphone.


Restoran Anjung Keli, Kangar Perlis

Sebelum balik hotel dan check out, kita pi makan kat Restoran Anjung Keli
Ni pun dah berubah, lawa dah...



 Restoran ni mengingatkan aku pada Restoran Cikgu di Kota Bharu, Kelantan .
Restoran Cikgu, dia punya ulam lagi macam sayur jual kat pasarlah banyaknya.



Antara lauk pauk di sini.


Ikan keli kat restoran Cikgu tu lagi besar dan banyakk. Alah, ni nak kena pergi Kelantan pulak ke camna ni


Tapi, yang bestnya kat sini , dia punya sambal . banyak pilihan...dan sedappp gilersssh *sedutairliur








Sambal pelam , pucuk janggus , ikan keli salai masak cili api dan air teh ais RM8.10




Nisak , ikan keli , sayur , sambal durian, teh ois dan buah-buahan  RM 15
Aku bagi 4  bintang.
Tolak tang harga (hamboi, kau nak berapa hinggit?!)


Pulang kereta, check out hotel , JALAN pi stesen bas,  siang-siang nampak, sebelah ja dengan hotel Seaview tu. dekat gila okay dengan jeti ..luls. Naik bas balik TBS

Naik bas Eagle lambat gilerss.

Malam tu , sampai Serdang kami makan Texas Kitchen , untuk pertama kali, lebih kurang jek dengan restoran makanan segera berasakan ayam lain, cuma dia ada menu Scone, sedapp.. itu juga pertama kali aku makan Scone #selalumakanubirebusje #villagepeople.




Esoknya, kami pi Bangi Sentral, OMG banyaknya butik ala-ala seksyen 7 Shah Alam #erafesyenmuslimah
Sebab nak makan mi tarik, first time jugak makan mi tarik, sebelum ni dengaq ja orang habaq sedap.




Aku order macam kat gambar ni dekat menu



Tengok, apa yang aku dapat.
Pengajaran: harus terima hakikat jika gambar menu dan makanan sebenar adalah sama, ia adalah keajaiban. huhu

Bagi 2 bintang. Tolak hat harga dan tolak harapan aku (underwhelmed)


Trivia:
1. Rancang tentatif lebih-lebih lagi kalau masa kita pergi tu singkat. The Zone and Coco Valley, buka pukul 10 pagi, tutup , pukul 6.30 petang dah nak tutup dah.  Haji Ismail Group di Kuah tutup lewat , 10 pm. Jadi , tak delah berkejar sangat.
2. Bulan April , musim panas, adalah bulan terbaik jika berminat untuk snorkeling dan scuba diving . Boleh juga pergi Koh Lipe dari Langkawi, boleh tanya agen.
3.  Langkawi sangat banyak pilihan terutama bukan waktu puncak. Tempah sendiri semua. Tapi, aku jumpa kat Instagram @visit_Langkawi ni, RM230/pax  Pakej 3 hari 2 malam,  kereta Perodua Viva - 48 jam (extra 1 hour RM10), agak baru dan selesa. Hotel Landcons  tanpa sarapan,  Mangrove Tour.  Recommended.


Menangis tengok nombor tu haa..Memang tak lah kau nak challenge traveller kat FB

" Gadis ini melancong ke seluruh Eropah dengan hanya RM300"
#hentamm

Kau gi lawat negara sendiri pun out. Tapi ni, seluruh perbelanjaan termasuk kat Perlis , sampai ke Bangi pun kau masuk ha..
Next time kena kawal, yang hat beli kuali Tefal dan  minyak serai  tu mak aku kirim dia bagi RM100.

Langkawi, you are awesome, I will definitely comeback . InsyaAllah. (after 6 years maybe?).